Вортігерн

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Вортіґерн)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вортігерн
валл. Gwrtheyrn
Народився 394
Помер 454
Країна Prydaind
 Королівство Повіс
Національність Брити
Діяльність суверен, монарх
Титул король
Рід Q4161886?
У шлюбі з Rowenad і Sevirad
Діти Catigernd, Vortimerd, Pascentd і Фауст Регійський
Vortigern

Вортігерн (Vortigern, валл. Gwrtheyrn, іноді також Gwrtheyrn Gwrthneu, «Вортігерн Худий») — кельтський король Британії першої половини V століття, який запросив англосаксів для боротьби з піктами. Можливо, спочатку володів землями у Корнуоллі і в Девонширі, але після відходу римських легіонів з Британії став правителем більшої частини території сучасної Англії. Буквально ім'я «Вортігерн» означає «верховний правитель». Зіткнувшись з вторгненнями піктів і скоттів, Вортігерн закликав германців (саксів) з континенту і поселив їх на території графства Кент.

На початку 440-вих років сакси повстали, ймовірно через неотримання належної оплати за допомогу в боротьбі з піктами. За легендою, бачачи свою слабкість, германці зважилися на хитрість. Їхній ватажок Хенгест (Hengest) запросив дружину Вортігерна на бенкет і наказав перерізати всіх, крім самого Вортігерна. Ця подія закріпилася в народній пам'яті як Ніч довгих ножів. Потім повсталі захопили Кент, частину Східної Англії, узбережжя Йоркшира і розорили центральні області Британії. Вортіґерну вдалося відбити агресію саксів, проте повністю вигнати їх з Англії він не зміг. Більш того, в 450-х роках почалася масова міграція англів, саксів і ютів на південно-східне узбережжя Британії. До того часу Вортігерн вже помер. Його наступником, очевидно, став Амвросій Авреліан, — за легендою, дядько майбутнього короля Артура.

Ненній у своїй «Історії бритів»[1] зводив рід Вортігерн до Глова, легендарного засновника Глостера[2]. У валлійських генеалогіях Вортігерн згадується як один з королів Повісу[3].

За однієї з версій був одружений з Флавією Северою (кельтською — Севіра), донькою узурпатора Магна Максима. Вортігерн був батьком Вортімера — також одного із стародавніх британських королів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ненній. Історія бритів, гл. 49.
  2. Ненній. / rus / Nennius / framenenn.htm Історія бриттів. — Гальфрід Монмутській. Історія бриттів. Життя Мерліна. — М. : Наука, 1984. — 288 с.
  3. Powys (англійською) . The History Files. Архів оригіналу за 27 лютого 2012. Процитовано 1 лютого 2011.

Посилання[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Bachrach B. S. Gildas, Vortigern and constitutionality in Sub-Roman Britain / / Nottingham Medieval Studies. Vol. XXXII. 1988. P. 126-140
  • Kirby D. P.Vortigern / / BBCS (Bulletin of the Board of Celtic Studies). Vol. XXIII. 1968. Pt. 1. P. 37-59.
  • Ralegh Radford C. A.Vortigern / / Antiquity. Vol. 32. № 125. March 1958. P.9-24.