Гаррі Поттер і філософський камінь (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гаррі Поттер і філософський камінь
Harry Potter and the Sorcerer's Stone
Жанр Фентезі, пригоди, сімейний
Режисер Кріс Коламбус
Продюсер Дункан Гендерсон (виконавчий)
Девід Гейман
Сценарист Стів Кловз
Джоан Роулінг
На основі Гаррі Поттер і філософський камінь
У головних
ролях
Деніел Редкліфф
Емма Вотсон
Руперт Ґрінт
Оператор Джон Сілd
Композитор Джон Вільямс
Художник Стюарт Крейґd
Кінокомпанія Heyday Films
1492 Pictures
Warner Bros.
Дистриб'ютор Warner Brothers[1], Netflix і iTunes
Тривалість 152 хв.
Мова Англійська мова
Парселмова
Країна Велика Британія Велика Британія
США США
Рік 2001
Кошторис 125 млн $
Касові збори 978 087 613 $[2], 317 557 891 $[2], 48 137 835 $[2] і 65 216 953 Kč[3]
IMDb ID 0241527
Попередній Франшиза «Фантастичні Звірі»
Наступний «Таємна кімната»
harrypotter.warnerbros.com
CMNS: Гаррі Поттер і філософський камінь у Вікісховищі

«Га́ррі По́ттер і філосо́фський ка́мінь» (англ. Harry Potter and the Philosopher's Stone[4]) — перший із серії фільмів про хлопчика-чарівника Гаррі Поттера, екранізація однойменного роману британської письменниці Дж. К. Роулінг.

Фільм був знятий режисером Крісом Коламбусом (він працював і над другим фільмом серії). Головні ролі виконали 12-річні Деніел Редкліфф, Руперт Ґрінт та 11-річна Емма Вотсон. У багатьох дорослих ролях зняті провідні британські актори, такі як Меґґі Сміт, Алан Рікман, Джон Кліз та інші. Фільм був номінований на три премії «Оскар» в технічних номінаціях, але не виграв жодну з них. Його можна дивитися дітям разом з батьками (Рейтинг PG від MPAA).

Сюжет[ред. | ред. код]

На початку фільму 1 листопада 1981 року професор Албус Дамблдор і професор Мінерва Макґонеґел зустрічаються біля будинку номер 4 на вулиці Прівіт Драйв у Літл-Вінґіну, що на околиці графства Суррей, Англія. Вони обговорюють останні події чарівного світу. Лорд Волдеморт, найсильніший темний чаклун усіх часів, нарешті переможений. На жаль, він поніс із собою в могилу двох своїх останніх жертв: Лілі та Джеймса Поттерів. А їхній маленький син, Гаррі, якимось чином зумів вижити. На згадку від зустрічі з Волдемортом у нього залишився лише шрам на чолі у вигляді блискавки. Напіввелетень Геґрід, гоґвортський лісник і близький друг Дамблдора, приносить двом професорам дитину Поттерів. Гаррі віддають на піклування родичам-маґлам — сестрі його матері Петунії Дурслі та її чоловіку Вернону. У Дурслі є і власний син — Дадлі.

Дурслі ненавидять магію і приховують від Гаррі те, що він володіє магічними здібностями, натомість кажучи, що його батьки загинули в автомобільній катастрофі. Вони погано поводяться з Гаррі: йому доводиться спати в комірці під сходами. Одного дня Гаррі з родиною Дурслі відправляється у зоопарк, де він розмовляє з удавом, а потім випадково звільняє його та ув'язнює Дадлі.

До Гаррі, за тиждень до його одинадцятого дня народження, починають прилітати сови, що приносять листи, у яких хлопчика запрошують навчатись у Гоґвортсі — школі чарів і чаклунства. Дурслі намагаються перешкодити Гаррі отримати листа і тому відвозять його на острів, але Геґрід знаходить їх і забирає Гаррі.

Геґрід і Гаррі вирушають на Алею Діаґон, де Гаррі купує необхідні для навчання речі. Там Гаррі дізнається про вбивцю своїх батьків — Волдеморта, чарівника, ім'я якого досі боїться вимовляти кожен чаклун.

Гаррі знайомиться з Роном Візлі — хлопчиком із бідної чаклунської родини. Також у Гоґвортському експресі вони знайомляться з Герміоною Ґрейнджер.

Після прибуття у Гоґвортс новачків розподіляють до чотирьох гуртожитків, даючи їм приміряти Сортувальний Капелюх. Кожен факультет відрізняється від інших: у Слизерин потрапляють амбітні люди, що досягають своїх цілей будь-якими засобами; Рейвенклов стане будинком для тих, хто якнайбільше цінує мудрість і гострий розум; сміливці стануть Ґрифіндорцями, а студенти Гафелпафу відрізняються чесністю, працьовитістю та справедливістю думок (часто туди потрапляють ті, кому не підходять інші факультети). Капелюх спочатку вирішує відправити Гаррі до Слизерину, проте хлопець воліє навчатися у Ґрифіндорі і капелюх дослухається до нього. На цей факультет потрапляють Рон і Герміона.

У школі Гаррі все більше дізнається про світ чарівників. У газеті для чарівників повідомляється, що невідомі проникли в банк Ґрінґотс того дня, коли там були вони з Геґрідом, але камера №713, яку вони хотіли обікрасти, виявилася порожньою. Професорка Макґонеґел запрошує Гаррі у ґрифіндорську команду з квідичу.

У школу проникає троль, і всіх просять піти у свої гуртожитки. Гаррі і Рон згадують, що Герміона не знає про троля, і кидаються рятувати її. Рону вдається виконати заклинання Вінгардіум Левіоза та перемогти троля. На Різдво Гаррі отримує подарунок — мантію-невидимку, яка колись належала його батькові. Гаррі знаходить Дзеркало Яцрес, де бачить батьків. Дамблдор радить йому припинити дивитись у дзеркало, оскільки воно з часом замінює людям реальний світ, і вони вже не можуть відрізнити реальність від ілюзій.

Гаррі, Рон і Герміона дізнаються, що в одному з коридорів Гоґвортсу, куди заборонено заходити учням, є триголовий пес, що охороняє таємничий люк. Вони здогадуються, що собака охороняє легендарний філософський камінь, за допомогою якого можна приготувати еліксир життя. Друзі вирішують, що Северус Снейп, зловісний професор зілля і настоянок, голова факультету Слизерин, намагається вкрасти камінь, щоб повернути Волдемортові силу.

Вважаючи, що камінь викрадуть, Гаррі, Рон і Герміона вирішують прокрастися у сховище. Подолавши всі бар'єри, друзі дізнаються, що камінь хоче вкрасти професор Квірел, тіло якого виявилось притулком для Темного Лорда. Але в сутичці Волдеморт, вкотре, зазнає поразки.

У ролях[ред. | ред. код]

Головні герої фільму
Актор Роль
Деніел Редкліфф Гаррі Поттер Гаррі Поттер
Руперт Ґрінт Рональд Візлі Рональд Візлі
Емма Вотсон Герміона Ґрейнджер Герміона Ґрейнджер
Томас Фелтон Драко Мелфой Драко Мелфой
Метью Льюїс Невіл Лонґботом Невіл Лонґботом
Річард Гарріс Албус Дамблдор директор Гоґвортсу Албус Дамблдор
Роббі Колтрейн Рубеус Геґрід Рубеус Геґрід
Алан Рікман Северус Снейп професор зіллєваріння Северус Снейп
Меггі Сміт Мінерва Макґонеґел професор трансфігурації Мінерва Макґонеґел
Ієн Гарт Квірінус Квірел професор захисту від темних мистецтв Квірінус Квірел
Ворвік Девіс Філіус Флітвік професор заклинань Філіус Флітвік
Зої Вонамейкер Мадам Гуч тренер із квідичу Мадам Гуч
Девід Бредлі Арґус Філч шкільний доглядач Арґус Філч
Джон Кліз Майже безголовий Нік привид Майже безголовий Нік
Олівер Фелпс Джордж Візлі брат Рона Джордж Візлі
Джеймс Фелпс Фред Вїзлі брат Рона Фред Вїзлі
Джулі Волтерс Молі Візлі мати Рона Молі Візлі
Джон Герт Олівандер майстер чарівних паличок Олівандер
Річард Гриффітс Вернон Дурслі дядько Гаррі Вернон Дурслі
Фіона Шоу Петунія Дурслі тітка Гаррі Петунія Дурслі
Гаррі Меллінг Дадлі Дурслі двоюрідний брат Гаррі Дадлі Дурслі

Український дубляж[ред. | ред. код]

Дубляж студії "Так Треба Продакшн" для vod-платформи

Українською мовою фільм дубльовано студією «Так Треба Продакшн» на замовлення vod-провайдера sweet.tv у 2020 році.[5]

  • Режисер дубляжу — Олена Мойжес
  • Звукорежисери — Андрій Єршов, Ярослав Зелінський
  • Звукорежисер перезапису — Сергій Ваніфатьєв

Ролі дублювали:

Дубляж студії "Так Треба Продакшн" для телеканалу Новий канал

Українською мовою фільм дубльовано студією «Так Треба Продакшн» на замовлення телеканалу «Новий канал» у 2020 році.

Ролі дублювали:

Виробництво[ред. | ред. код]

Історія створення[ред. | ред. код]

Джоан Роулінг продала права на створення фільмів до перших чотирьох книг про Гаррі Поттера у 1999 році за скромну суму в один мільйон фунтів стерлінгів (1 982 900$).[6] Але важливішим є те, що було обумовлено, що письменниця одержуватиме певну частину від зборів кожного з фільмів і матиме значний контроль над всіма стадіями виробництва картин. Вона поставила неодмінну умову, щоб усі актори в майбутніх фільмах повинні бути британцями. Лише в четвертому фільмі, де це було необхідне згідно з книгою, з'явилися актори з інших країн.[7]

Фільмування[ред. | ред. код]

Фільмування стартувало у вересні 2000 року на студії Warner Bros. у Лівсдені[8] та завершилися 23 березня 2001 року з деякими завершальними роботами у липні.[9] Основне фільмування мало місце 2 жовтня 2000 року на вокзалі Ґоатленду[en] в Північному Йоркширі.[10] Кентерберійський собор розглядався як можливе місце фільмування Гоґвортсу, але собор відхилив пропозицію Warner Bros через язичницьку тематику фільму.[11][12] Основними майданчиками для фільмування Гоґвортсу стали Глостерський собор і Алнікський замок;[13] декораціями деяких сцен служили приміщення школи Герроу.[14] Рішення проводити фільмування в катедральному соборі Глостера викликало масові протести з боку місцевих жителів. Багато листів обурення було опубліковано у локальній пресі, їх автори звинувачували творців фільму в святотатстві, погрожуючи не пропустити знімальну групу в собор. Щоправда, в день початку фільмування, з'явився тільки один протестувальник. Окремі сцени в класах і коридорах знімались протягом двох тижнів у Даремському соборі.[15][16] Госпіталем і бібліотекою Гоґвортсу стали оксфордська Школа Богослов'я[en] та Бібліотека герцога Гамфрі[en] (частина Бодліанської бібліотеки), відповідно.[17] Сцени в Прівіт Драйв знімалися в Пікет Пост Кловз, що в Бракнеллі, Беркшир.[15] Наступні події фільму на Прівіт Драйв знімалися в побудованих декораціях на студії в Лівсдені, що виявилось дешевше, ніж фільмування на реальних локаціях.[18] Інтер'єр банку Ґрінґотс було відзнято у будівлі дипломатичного представництва Австралії в Лондоні.[13] Місцем фільмування Гоґвортської зали трофеїв став Крайст Черч.[19] Сцена у тераріумі знята в Лондонському зоопарку.[20]

Кіностудія порадувала прихильників тим, що при створенні чарівних істот у фільмі повинні були використовуватись спеціально сконструйовані механічні моделі, що рухаються (так звана аніматроніка), і комп'ютерна графіка. Комп'ютерні спецефекти були головним чином використані при створенні печерного троля і дракона Норберта. У сцені з печерним тролем у туалеті, Деніел Редкліфф не висів на шиї у троля, оскільки різкі рухи троля могли запросто зламати йому шию. Зображення актора було додано за допомогою комп'ютерної графіки.

Діти-актори під час фільмування робили своє справжнє домашнє шкільне завдання, щоб зробити шкільний процес більш реальним.[21]

Кастинг[ред. | ред. код]

Це другий фільм для Деніела Редкліффа.[21]

Том Фелтон спочатку прослуховувався на ролі Гаррі та Рона, перш ніж отримав роль Драко Мелфоя.[21]

У фільмі відбувся перший із двох виступів для Кетрін Ніколсон (відсутня в титрах) у ролі Пенсі Паркінсон (другий — «Гаррі Поттер і таємна кімната» (2002)). Вона була першою з п'яти акторок, яка зіграла цю роль.[21]

Перед початком роботи над фільмом Джоан Роулінг домовилася з продюсерами, що всі актори мають бути британцями. Акторів з інших країн запрошували тільки тоді, коли цього вимагав сценарій.

Неточності[ред. | ред. код]

Коли Гаррі знаходиться в зоопарку, можна побачити, що змія явно блимає. Насправді змії не мають повік.[22]

Збори[ред. | ред. код]

Світова прем'єра фільму відбулася 4 листопада 2001 у Лондонському сквері Лестера.[23] У США за перший день прокату фільм зібрав 32,3 млн $, побивши рекорд одноденних зборів, поставлений «Прихованою загрозою». Наступного дня фільм зібрав 33,5 млн $, вдруге перевершивши рекорд зборів одного дня. Протягом першого вік-енду збори картини досягли 90,3 млн $, встановивши новий рекорд найкасовішого прем'єрного вік-енду, який до цього належав «Парку Юрського періоду 2».[24] Це досягнення надалі було перевершено фільмом «Людина-павук», який за той самий період заробив 114,8 млн $.[25] «Гаррі Поттер» тримав лідерство у прокаті протягом трьох тижнів.[26][27] Рекорд п'ятиденних вихідних Дня подяки (82,4 млн $), встановлений фільмом, тримався 12 років, поки його не перевершив у 2013 році фільм «Голодні ігри: У вогні» (109,9 млн $).[28]

Загалом, по світу стрічка зібрала 974 755 371 $, з яких 317 575 550 $ — у США,[29] що дозволило їй стати найкасовішою кінокартиною 2001 року.[30] На той час фільм посів друге місце (після «Титаніка») у списку найприбутковіших фільмів.[31] Зараз він займає у цьому списку 29 позицію. «Філософський камінь» за світовими зборами серед фільмів франшизи перевершує лише «Гаррі Поттер і Смертельні реліквії: Частина 2».[32]

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Сцена, що показує вбивство Волдемортом батьків Гаррі, була написана особисто Джоан Роулінг, оскільки тільки їй одній було відомо, що відбулося.
  • На роль сови Гаррі Поттера Гедвіґи були залучені одразу три сови Оок, Гизмо і Спраут.
  • Фільм відомий як «Гаррі Поттер і філософський камінь» («Harry Potter and Philosopher's Stone») у всьому світі, окрім США. В північноамериканському прокаті назва була змінена на «Гаррі Поттер і чаклунський камінь» («Harry Potter and Sorcerer's Stone»). З цієї причини всі сцени, в яких згадується філософський камінь, були зняті двічі: в одному випадку актори вимовляють філософський камінь (Philosopher's Stone), а в іншому чаклунський камінь (Sorcerer's stone).
  • Гаррі Поттер та Джоан Роулінг народилися в один день - 31 липня. Гаррі народився 31 липня 1980 року, а Роулінг у той самий день, але на 15 років раніше.
  • Більшість декорацій були створені в реальності. Творці фільму намагалися використати якомога менше комп'ютерної графіки. У лондонській студії Warner Bros можна побачити як маленькі деталі, які, можливо, були непомітні у фільмі, так і великі декорації, які виконали важливу роль. Багато часу зайняла підготовка декорацій Алеї Діаґон.

Знімальна група[ред. | ред. код]

  • Режисер — Кріс Коламбус
  • Сценарій — Стів Кловс
  • Продюсер — Девід Гейман
  • Виконавчі продюсери — Кріс Коламбус, Марк Редкліфф, Майкл Барнатан; Дункан Гендерсон
  • Оператор — Джон Сил A.C.S., A.S.C.
  • Редактор — Річард Францис-Брюс A.C.E.
  • Композитор — Джон Вільямс
  • Спецефекти — Роберт Легато і Нік Девіс
  • Костюми — Джудіанна Маковські
  • Художники-постановники — Майкл Ламонт, Ендрю Екленд-Шоу, Стівен Лоуренс, Люцинда Томсон, Пітер Францис, Саймон Ламонт

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

Рік Нагорода Категорія Номінант Результат
2002 Премія «Оскар» Найкраща музика до фільму Джон Вільямс Номінація
Найкраща робота художника-постановника, художника-декоратора Стюарт Крейг, Стефані Макміллан Номінація
Найкращий дизайн костюмів Джудіанна Маковскі Номінація
2002 Премія каналу "MTV" Прорив року Деніел Редкліфф Номінація
2002 Британська академія Краща чоловіча роль другого плану Роббі Колтрейн Номінація
Найкращі костюми Джудіанна Маковскі Номінація
Найкращий звук Джон Вільямс Номінація
Премія імені Олександра Корди за найвидатніший британський фільм року Номінація
Найкраща робота художника-постановника Стюарт Крейг, Стефані Макміллан Номінація
Найкращий грим/зачіски Номінація
Найкращі візуальні ефекти Номінація

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://jpbox-office.com/fichfilm.php?id=2075&view=4
  2. а б в http://jpbox-office.com/fichfilm.php?id=2075
  3. http://kinomaniak.cz/filmy/harry-potter-a-kamen-mudrcu/
  4. У деяких країнах — «Harry Potter and the Sorcerer's Stone».
  5. 5 голлівудських шедеврів, що тепер можна подивитися українською на SWEET.TV. sweet.tv. 22 січня 2021
  6. WiGBPd about Harry. Australian Financial Review. 19 липня 2000. Архів оригіналу за 8 September 2006. Процитовано 12 лютого 2017. 
  7. Harry Potter and the Philosopher's Stone. Guardian Unlimited. 16 листопада 2001. Архів оригіналу за 25 березня 2007. Процитовано 12 лютого 2017. 
  8. Harry Potter and the Sorcerer's Stone misc notes. tcm.com. Harry Potter and the Sorcerer's Stone – Misc Notes. Архів оригіналу за 7 січня 2016. Процитовано 11 лютого 2017. 
  9. Harry Potter at Leavesden. WB Studio Tour. Архів оригіналу за 23 вересня 2012. Процитовано 11 лютого 2017. «Filming began on Harry Potter and the Philosopher's Stone at Leavesden Studios on Friday 29th September 2000.» 
  10. Linder, Brian (2 жовтня 2000). Potter Pics: Hagrid, Hogsmeade Station, and the Hogwarts Express. IGN. Архів оригіналу за 31 серпня 2011. Процитовано 11 лютого 2017. 
  11. Linder, Brian (28 червня 2000). All 7 Harry Potter Books to Film?. IGN. Архів оригіналу за 25 квітня 2009. Процитовано 11 лютого 2017. 
  12. Euro-AICN Special Report: Harry Potter, and a Little Bit on Aardman's next. Ain't it Cool News. 20 червня 2000. Архів оригіналу за 29 вересня 2007. Процитовано 8 липня 2007. 
  13. а б Jensen, Jeff; Fierman, Daniel (14 вересня 2001). Inside Harry Potter – It May Be a Movie about a Tyro Wizard and His Magical Adventures, but Bringing Harry Potter to the Big Screen Took Real Muggle Might, No Hocus-Pocus about It. Entertainment Weekly. Архів оригіналу за 24 січня 2008. Процитовано 11 лютого 2017. 
  14. Linder, Brian (5 вересня 2000). Another Hogwarts Location for Potter. IGN. Архів оригіналу за 19 жовтня 2007. Процитовано 11 лютого 2017. 
  15. а б Linder, Brian (26 вересня 2000). Potter Privet Drive Pics. IGN. Архів оригіналу за 26 квітня 2009. Процитовано 11 лютого 2017. 
  16. Linder, Brian (3 жовтня 2000). Potter Pics: Part Two – The Hogwarts Set at Durham Cathedral. IGN. Архів оригіналу за 19 жовтня 2007. Процитовано 11 лютого 2017. 
  17. Linder, Brian (25 жовтня 2000). Hogwarts Oxford Location Pics & Rowling Speaks. IGN. Архів оригіналу за 25 квітня 2009. Процитовано 11 лютого 2017. 
  18. Sheperd, Ben (7 липня 2007). Harry Potter: behind the Magic (TV). ITV1. 
  19. Linder, Brian (25 листопада 2000). Potter Set News & Pics. IGN. Архів оригіналу за 31 серпня 2011. Процитовано 11 лютого 2017. 
  20. Linder, Brian (21 лютого 2001). Lumos!. IGN. Архів оригіналу за 31 серпня 2011. Процитовано 11 лютого 2017. 
  21. а б в г Trivia. Архів оригіналу за 2 травня 2017. Процитовано 10 грудня 2017. 
  22. Goofs
  23. Potter Casts Spell at World Premiere. BBC News Online. 15 листопада 2001. Архів оригіналу за 4 березня 2007. Процитовано 9 лютого 2017. 
  24. "Harry Potter" Magically Shatters Records. Hollywood.com. 18 листопада 2001. Архів оригіналу за 30 травня 2012. Процитовано 9 лютого 2017. 
  25. Gray, Brandon (6 травня 2002). 'Spider-Man' Takes Box Office on the Ultimate Spin: $114.8 Million. Box Office Mojo. Архів оригіналу за 24 травня 2013. Процитовано 9 лютого 2017. 
  26. November 23-25, 2001 Weekend 3-day Thanksgiving Weekend. Box Office Mojo. Архів оригіналу за 10 листопада 2013. Процитовано 9 лютого 2017. 
  27. November 30-December 2, 2001 Weekend. Box Office Mojo. Архів оригіналу за 2 грудня 2013. Процитовано 9 лютого 2017. 
  28. Weekend Report: 'Catching Fire,' 'Frozen' Set Thanksgiving Records. Box Office Mojo. Архів оригіналу за 2 грудня 2013. Процитовано 9 лютого 2017. 
  29. Harry Potter and the Sorcerer's Stone (2001). Box Office Mojo. Архів оригіналу за 11 лютого 2009. Процитовано 9 лютого 2017. 
  30. 2001 Worldwide Grosses. Box Office Mojo. Архів оригіналу за 27 листопада 2015. Процитовано 9 лютого 2017. 
  31. Potter Makes Movie Chart History. Newsround. 19 лютого 2002. Архів оригіналу за 18 листопада 2018. Процитовано 9 лютого 2017. 
  32. Worldwide Grosses. Box Office Mojo. Архів оригіналу за 28 січня 2010. Процитовано 9 лютого 2017. 

Посилання[ред. | ред. код]