Друга Українська дивізія (синьожупанників)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Друга Українська дивізія
На службі квітень 1918
Країни УНР
Належність Армія УНР
Тип піхота
Чисельність 6000 козаків та 300 старшин.
Командування
Визначні
командувачі
Володимир Пухтаєвич

Друга Українська дивізія — дивізія сформована після Берестейського миру на підставі договору української мирової делегації з Німецькою імперією (заходами Союзу визволення України) з українських полонених із таборів у Німеччині: Раштат, Вецляр, Зальцведель.

Історія[ред. | ред. код]

Друга Українська дивізія була сформована, а потім роззброїна та розпущена у с. Голоби на Волині, ще перед її переїздом до Києва.

Чимало синьожупанників відіграло позитивну роль у державному житті України і увійшли до інших військових формацій. Спроби відновлення синьожупанників за Директорії УНР привели лише до створення 7 Синього полку в складі Третьої Залізної стрілецької дивізії.

Однострій[ред. | ред. код]

2-га Українська дивізія була повністю одягнена у ту форму, в якій вояки прибули до Ковельського повіту із таборів для військовополонених. Для презентабельності 10 березня в дивізію було відправлено 20 комплектів синьожупанної уніформи. Цей одяг було роздано штабу дивізії, німецькому сотнику — представнику німецького командування і дев'ятьом старшинам 8-го Українського козацького полку.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]