Йорам (цар Юдеї)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Йорам
івр. יְהוֹרָם‏
Йорам
Йорам
Цар Йорам. Вітражні вікна церкви святого Мартина у Гросле, Валь-д'Уаз
5-й Цар Юдеї
849 — 842 до н. е.
Попередник: Йосафат
Наступник: Ахазія
 
Народження: 881 до н. е.
Смерть: 842 до н. е.
Поховання: Місто Давида
Країна: Юдейське царство
Рід: Дім Давида
Батько: Йосафат[1][2][3]
Шлюб: Аталія
Діти: Ахазія[4] і Jehoshebad

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Йорам (Єгорам) — п'ятий цар Юдейського царства, син та наступник царя Йосафата. В. Олбрайт датує період його правління 849—842 р. до н. е., а Е. Тілє відносить час його царювання до 848—841 р. до н. е.

Йорам був найстаршим сином Йосафата. Цар Йосафат зробив його наступником та співправителем останні п'ять років свого правління 2 Цар. 8:16. Після смерті Йосафата Йорам, очевидно, у боротьбі за владу вбиває мечем своїх молодших братів Азарію, Єхіїла, Захарію, Азарію, Михаїла і Шефатію (2 Хр. 21:4). Йорам підтримує тісні стосунки з Ізраїльським царством та поріднився з ізраїльським царем Йорамом через одруження із Аталією 2 Цар. 8:26 дочкою Омрі чи (та) з дочкою Ахава 2 Цар. 8:18.

На початку правління Йорама від Юдеї відокремився підвладна йому раніше Ідумея, в результаті чого Юдея втратила контроль над торговими шляхами до Аравії. Слідом за цим, згідно з (2 Хр. 21:16-17) Юдея піддалася спустошливому набігу філістимлян і кочівників Аравійського півострова. Тоді загинули всі сини Йорама, крім Ахазії. Також і відокремилося місто Лівна. Йорам отримує лист від пророка Іллі у якому говориться про біди які чекають на нього та його царство за те, що він:

"Так говорить Господь, Бог Давида, батька твого: За те, що не ходив єси дорогами Йосафата, батька твого, й дорогами Аси, юдейського царя, а ходив дорогою ізраїльських царів і завів розпусту в Юдеї та серед мешканців Єрусалиму, як завів розпусту дім Ахава, та ще й до того повбивав єси братів твоїх, — дім батька твого, — що були ліпші від тебе, Господь поб'є великою пошестю народ твій, синів твоїх, жінок твоїх і все майно твоє; та й сам ти захворієш на тяжку недугу, недугу нутра, аж виходитиме твоя утроба в болях, з дня на день.2 Хр. 21:12-15

Всі ці біди і отримав Йорам і помер після того як його нутрощі вилазили назовні два дні (2 Хр. 21:19). Наступником його став Ахазія.

Посилання[ред. | ред. код]

Царі Юдеї
Попередник:
Йосафат
Йорам
Правління: бл. 849 до н. е. — 842 до н. е.
Наступник:
Ахазія
  1. А. Л. Иорам // Энциклопедический словарьСПб: Брокгауз — Ефрон, 1894. — Т. XIIIа. — С. 751.
  2. Иегорам // Еврейская энциклопедияСПб: 1911. — Т. 8. — С. 547–548.
  3. 1 // ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΩΝ Β
  4. 25 // ΒΑΣΙΛΕΙΩΝ Δ