Мілена Петрович Негош

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мілена Петрович Негош
Народилася 4 травня 1847(1847-05-04)
Čevod, Князь-єпископство Чорногорія
Померла 16 березня 1923(1923-03-16)[1] (75 років)
Антіб
Поховання Санремо
Країна  Князівство Чорногорія
 Королівство Чорногорія
 Князь-єпископство Чорногорія
Діяльність консортка
Титул королева-консорт
Посада Consort of Montenegrod
Рід Vukotić of Čevod
Батько Petar Vukotićd
Мати Jelena Vojvodićd
У шлюбі з Нікола I Петрович
Діти Олена Негош-Петрович, Зорка Чорногорська, Міліца Негош-Петрович, Анастасія Чорногорська, Данило ІІ Негош Петрович, Анна Петрович-Негош, Мірко Дмитрій Петрович-Негош, Princess Vjera of Montenegrod[2], Принц Петро Чорногорський[2], Princess Marica of Montenegrod[2], Princess Sofia of Montenegrod[2] і Ксенія Чорногорська[2]
Автограф

Мілена Петрович Негош (Вукотіч) (27 квітня 1847, Чево — 16 березня 1923, Антиб, Франція) — королева Чорногорії, як дружина короля Ніколи I Чорногорського. Народилася в чорногорському селі Цево, Мілена була дочкою воєводи Петра Вукотіча і Єлени Войводіч. Її батько був одним з найбільших землевласників Чорногорії та близьким другом Мірка Петрович-Негоша, які брали участь у війнах 1850-х років.

Біографія[ред. | ред. код]

Дитинство та зустріч зі своїм майбутнім чоловіком[ред. | ред. код]

У 1853 році, шестирічна Мілена, була заручена з єдиним сином Мірка — Ніколою, якому тоді було дванадцять років. Нікола був племінником і спадкоємцем князя Чорногорії, Данила I, у якого не було дітей. У 1856 році, після смерті своєї матері, Мілена була відправлена в Цетинє, для здобуття освіти, в будинок свого майбутнього чоловіка. Хоча Мілена і належала до однієї з найбагатших сімей в країні, тим не менш вона була неписьменною. Між 1856 і 1860 вона жила у будинку Мірка Негоша, який замінив їй батька. Протягом цих чотирьох років, Мілена сильно зблизилася зі своєю новою сім'єю: "Мій батько і моя мати любили її, якби це була їхня рідна донька", написав він на честь короля Ніколи. «Мій покійний дядько теж любив її і ставився до неї як до дочки, і вона показала свою любов і шану у всьому. Вона була дуже приємною, любою, доброю, ніжною і відданою.» У ті ж роки, Мілена побачила свого майбутнього чоловіка. Старший за неї на шість років, Нікола отримав освіту за кордоном, спочатку в Трієсті, а потім у Парижі.  Вбивство князя Данила 12 серпня 1860 року стало несподіванкою для вісімнадцятирічного князя Ніколи Чорногорського, який згодом посів королівський трон. Нікола був близьким до смерті, коли він хворів важкою формою пневмонії. Коли ж одужав, було вирішено, що шлюб повинен відбутися якомога швидше, для того щоб Чорногорія не залишилася без спадкоємців. Батько Мілени поїхав до Санкт-Петербурга і повідомив царя Олександра II, найбільшого союзника Чорногорії, про шлюб.

Шлюб та сім'я[ред. | ред. код]

Портрет Мілени Вукотич пензля Петара Лубарда.

8 листопада 1860 р. у віці 13 років, Мілена вийшла заміж за 19-річного князя Ніколу I Чорногорського, який в 1910 році став королем. Церемонія була дуже простою і була проведена у Влаховській церкві, що знаходилася на долині Ловчен. Шлюб було укладено з політичних міркувань: сімейство Мілени відігравало важливу роль у політиці Чорногорії близького друга сім'ї Петрович-Нєгош, до якої її чоловік належав. Перші роки подружнього життя для Мілени були дуже важкими. Вона була недосвідченою і самотньою постаттю, спочатку затьмареною княгинею Даринкою, вдовою князя Данила, який був близьким до Ніколи. Протягом перших чотирьох років шлюбу у Мілени не було дітей. Вона опанувала сербську і французьку мову. У 1865 році вона народила свою першу дитину. Між 1865 і 1869 роками вона народила ще чотирьох дочок. Перший син-спадкоємець трону народився в 1871 році, а після нього — ще сім дітей. Загалом у Ніколи і Мілени було 12 дітей: троє синів і дев'ять дочок. Шість доньок вийшли заміж за представників королівських або аристократичних родин Європи. Ці шлюби, відкриваючи прямий особистий доступ до королівських родин Європи, були важливими політичними активами в закордонних справах Ніколи. Її дочка Милиця вийшла заміж за великого князя Петра Миколайовича, близького кузена царя Росії Олександра III. Олександр III називав Ніколу «єдиним і вірним другом Росії». Але її найвідомішою донькою була принцеса Єлена — відома пацифістка того часу, на якій одружився король Італії Віктор Емануїл III. Відносини з чоловіком в той момент ставали більш міцнішими, що робило її шанованою і впливовою в політиці. У той час як її чоловік був у від'їзді на державних візитах в Австро-Угорській імперії та Росії взимку 1868—1869 рр., Мілена відповідала за державні справи свого чоловіка.

Діти[ред. | ред. код]

Останні роки життя[ред. | ред. код]

Після приєднання Чорногорії Сербією в 1918 році, королівська сім'я залишила країну. Мілена померла у Франції 16 березня 1923, в Антибі, два роки після смерті чоловіка, і була похована в Сан-Ремо, Італія. У 1989 р. її останки, разом з останками її чоловіка та доньок Ксенії та Віри, були передані в Цетинє і поховані у каплиці Кіпур[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Find a Grave — 1996.
  2. а б в г д Lundy D. R. The Peerage
  3. Архівована копія. Архів оригіналу за 8 квітня 2014. Процитовано 9 грудня 2014.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Джерела[ред. | ред. код]

  • Houston Marco. Nikola & Milena: King and Queen of the Black Mountain. — Leppi publications. (англ.) ISBN 0-9521644-4-2