Онії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Оній (множина: онії) — зв'язаний стан[en] частинки та її античастинки.[1] Ці стани зазвичай називаються шляхом додавання суфікса -оній до назви однієї зі складових частинок, за одним винятком для «мюонію»; зв'язану пару мюон-антимюон називають «справжнім мюонієм», щоб уникнути плутанини зі старою номенклатурою. [a]

Приклади[ред. | ред. код]

Позитроній — це оній, який складається з електрона і позитрона, пов'язаних разом у довгоживучий метастабільний стан. Позитроній вивчається з 1950-х років для розуміння зв'язаних станів у квантовій теорії поля. Нещодавня розробка під назвою нерелятивістська квантова електродинаміка (NRQED) використовувала цю систему як полігон.[2]

Піоній[en], зв'язаний стан двох протилежно заряджених піонів, цікавий для дослідження сильної взаємодії. Це також має бути справедливим для протонію[en]. Справжніми аналогами позитронію в теорії сильних взаємодій є кварконієві стани: це мезони з важкого кварку і антикварка (а саме з чармонію і боттомонію). Дослідження цих станів за допомогою нерелятивістської квантової хромодинаміки (NRQCD) та ґраткової КХД є все більш важливими тестами квантової хромодинаміки.

Розуміння зв'язаних станів адронів, таких як піоній і протоній, також важливо для прояснення уявлень, пов'язаних з екзотичними адронами[en], такими як мезонні молекули та стани пентакварка.

Див. також[ред. | ред. код]

Виноски[ред. | ред. код]

  1. "Muonium" is the name assigned by IUPAC to an electronantimuon bound state before the current convention became popular. So, despite its name, muonium is not a bound muon–antimuon onium. A muon–antimuon bound state is called "true muonium" to reduce confusion.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Walker, D.C. (1983). Muon and Muonium Chemistry (англ.). Cambridge University Press. с. 5. ISBN 978-0-521-24241-7. Процитовано 23 червня 2020.
  2. Labelle, P.; Zebarjad, S.M.; Burgess, C.P. (1997). Nonrelativistic QED and next-to-leading hyperfine splitting in positronium. Physical Review D. 56 (12): 8053—8061. arXiv:hep-ph/9706449. Bibcode:1997PhRvD..56.8053L. doi:10.1103/PhysRevD.56.8053.