Портал:Удмуртія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку


Портал   Обговорення порталу   Проєкт   Обговорення проєкту   Учасники проєкту
Редагувати 
Ласкаво просимо до порталу
УДМУРТІЯ


Удмуртія (Удмуртська Республіка, удм. Удмурт Республика) — республіка (за Конституцією — держава) в складі Російської Федерації, входить до Приволзького федерального округу. Утворено 5 листопада 1920 року.

Столиця Республіки — місто Іжевськ. Адміністративно поділяється на 25 йоросів (муніципальних районів) та 5 міських округів (міст республіканського підпорядкування).

Далі…

Редагувати 
Вибрана стаття


На даний час вибрана стаття з удмуртської тематики відсутня.

Редагувати Вибране зображення


Камбарський пором
Редагувати Чи Ви знаєте...


Село Красногорське, центр Красногорського району, за свої 300 років існування 4 рази змінювало назву — Торокан, Святогорське, Баришніково та сучасна назва.
До Жовтневої революції на території сучасної Удмуртії нараховувалось 484 храми та каплиці, в яких служили 1 027 священиків, дияконів та псаломщиків, діяло 3 монастирі. На 1941 рік залишилось лише 4 діючих храми.
Першою столицею Вотської автономної області було місто Глазов.
Піонером вивчення удмуртської мови, національної мови республіки, був церковний діяч Веніамін (Пуцек-Григорович), який був українцем родом з Полтавського міста Лохвиця.
Редагувати 
Добра стаття


Дебьоський район (рос. Дебёсский район, удм. Дэбес ёрос) — муніципальний район (йорос) у складі Удмуртської Республіки Російської Федерації. Адміністративний центр — село Дебьоси. За площею території район посідає 20 місце в республіці, а за населенням — 19 місце. Має невелике господарче значення, оскільки на його території не розташовано значних промислових підприємств і район є переважно сільськогосподарським.

Далі…

Редагувати Новини


1 вересня президент Удмуртії Олександр Волков відвідав села Ниша та Нинек Можгинського району. В Ниші був відкритий шкільний спортзал, а в Нинекі закінчився монтаж маківки храму Введення Богородиці. Олександр Волков назвав Нинек відмінним селом: «Здесь есть все условия для работы и полноценной жизни: асфальтированная дорога, газ, современная школа и спортивно-культурный центр, завершается реставрация храма. Отсюда и результаты — надои выше 5 тысяч килограммов молока от одной коровы. И таких сел в республике с каждым годом становится все больше».
1 вересня в Іжевську пройшло святкове відкриття дитячого туберкульозного санаторію «Юськи». Червону смужку перерізав сам президент Удмуртії Олександр Волков. Корпус являє собою комплекс, де діти будуть приймати процедури, вчитись, займатись фізкультурою в спортивному залі. Нова будівля здатна прийняти 100 дітей. На будівництво було витрачено 348,8 млн рублів, в тому числі 95 млн з федерального бюджету. Будівля має 2 поверхи, в якій є школа на 84 місця, медичний блок, 3 спальних блоки, спортивно-актовий зал, бібліотека, перукарня, біля санаторію є стадіон з футбольним полем та волейбольним майданчиком.
4 вересня столиця Удмуртії місто Іжевськ букде святкувати своє 250-річчя. Святкові дійства пройдуть на Центральній площі, в парках міста та на стадіоні. Мерія повідомила, що святкування будуть проходити протягом 5 днів і розпочнуться 31 серпня. До Дня народження міста були відремонтовані дороги, реставрована набережні.
До початку нового навчального року в Удмуртії були відкриті 3 нові школи. 26 серпня школи в селах Великий Зетим Дебьоського району та Стара Гия Кезького району, а 27 серпня школа в селі Водзимоньє Вавозького району відкрив президент Удмуртії Олександ Волков.
4 вересня в Іжевську в Національному музеї імені Кузебая Герда відбудеться фотовиставка «Нафта Удмуртії». На експозиції буде представлено 50 робіт відомого фотохудожника Олександра Лобашева. Роботи будуть поділені на декілька секцій, але єдине, що їх об'єднує — це нафта. Організатори виставки — ВАТ «удмуртнафта», недержавний пенсійний фонд «Нафтагарант», газета «Відомості Удмуртської Республіки».
10 жовтня в Іжевську пройдуть вибори в міську думу. Виборцям, яких у місті 499 тисяч осіб треба буде вибрати 42 депутата.

Архів…

Редагувати Допоможіть, будь ласка
Редагувати Нові статті



Усього знайдено статей: 3467 (17 квітня 2020)

Редагувати Категорії



Редагувати Інші розділи Вікімедії
Редагувати Братні портали


Довідка · Пісочниця · Кнайпа · Портали · Проєкти · Запити · Портал спільноти