Франс Пост

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Франс Пост
нід. Frans Janszoon Post
Портрет живописця роботи Франса Галса
Народження 17 листопада 1612(1612-11-17)
Гарлем, Республіка Об'єднаних провінцій
Смерть 17 лютого 1680(1680-02-17) (67 років)
  Гарлем, Республіка Об'єднаних провінцій
Поховання Церква святого Бавона
Національність нідерландець
Країна  Нідерланди
Жанр живопис (пейзаж і жанрове малярство)
Діяльність художник, мандрівник
Напрямок бароко
Роки творчості 1637[1]1669[1]1669[1]
Покровитель Йоган Мауріц ван Нассау-Зіген
Член Гарлемська гільдія святого Лукиd
Твори Q17276036?, View on Tamaracá Island, Brazild, View of Olinda, Brazild і Landscape with Chapeld
Брати, сестри Пітер Постd
Роботи в колекції Музей Бойманса - ван Бенінгена, Музей Тіссен-Борнемісса, Національний музей світових культурd[2], Інститут Рікарду Бреннанда, Музей мистецтва Метрополітен, Амстердамський музейd, Landesmuseum Mainzd, São Paulo City Art Collectiond, Культурний фонд Еми Гордон Клабінd, Музей мистецтва Сан-Паулу, Рейксмузей, Мауріцгейс, Музей Франса Галса, Державний музей мистецтв, Музей мистецтв округу Лос-Анжелес, Ермітаж, Національний музей у Варшаві, Національна галерея, Баварські державні колекції картинd, Детройтський інститут мистецтв, Національна галерея Ірландії, Рінглінг музей, Королівські музеї витончених мистецтв[3], Берлінська картинна галерея, Nederlandsch Museum voor Geschiedenis en Kunstd, Державна картинна галерея (Карлсруе), Єврейський історичний музей, Six Collectiond, Mannheimer Galeried, Staatliches Museum Schwerind, Музей судноплавства (Амстердам), Guildhall Art Gallery and London's Roman Amphitheatred, Government Art Collectiond і Музей Ґетті

CMNS: Франс Пост у Вікісховищі

Франс Пост (нід. Frans Janszoon Post; 17 листопада 1612, Гарлем — 17 лютого 1680, там само) — нідерландський живописець, представник Золотої доби голландського мистецтва. Він був першим європейським художником, який писав пейзажі Південної Америки в період існування Голландської Бразилії і після нього [4]. 1636 року художник прибув у Голландську Бразилію на північному сході Південної Америки на запрошення губернатора Йогана Мауріца ван Нассау-Зігена. Картини художника демонстрували ідеалізоване бачення голландського колоніального панування. Роботи художника широко представлені в Нідерландах, Європі і Бразилії.

Біографія[ред. | ред. код]

Франс Пост народився 1612 року в Гарлемі і був сином Яна Поста, художника-вітражиста. Пітер Пост, старший брат Франса, був одним з найвідоміших архітекторів голландського класицизму[5][6], за проєктом якого будувалося місто Мауріцстад, столиця Голландської Бразилії.

Мало що відомо про життя Франса Поста до його поїздки в Бразилію. Найімовірніше він вчився живопису у свого батька і старшого брата. Франс Пост був сучасником Франса Галса, який написав його портрет 1655 року, а також інших видатних художників Гарлема, таких як Якоб і Саломон ван Рейсдали, Адріан та Ісаак ван Остаде, і Пітер де Молейн. Цілком ймовірно, що Пітер де Молейн навчав Поста пейзажному живопису, перш ніж Пост вирушив до Бразилії, хоча він не був зареєстрований в гільдії Святого Луки до свого повернення. Ерік Ларсен, який вивчав творчість Франса Поста, вважає, що Пітер де Молейн був тим майстром, у якого навчався Пост, бо Молейн згадується у Гаубракена як учитель кількох інших пейзажистів, в тому числі і Алларта ван Евердінгена.

Найімовірніше завдяки протекції старшого брата Франс Пост отримав пропозицію від Йогана Мауріца ван Нассау-Зігена вирушити в Голландську Бразилію. У той час в Гарлемі спалахнула епідемія чуми, так що поїздка до Бразилії була хорошим варіантом. Пост жив у Бразилії з 1637 по 1644 рік. Він отримав 800 гульденів за свої пейзажі від Фредеріка Генріха Оранського. Пост вирушив до Нідерландів через Африку незадовго до того, як Нассау-Зіген покинув Бразилію. Повернувшись до Нідерландів, він приєднався до гарлемської Гільдії Святого Луки 1646 року. 1650 року він одружився з Джаннет Богарт, дочкою професора Саломона Богарта з Гарлемської школи «Латіннше».

Пост продовжував писати картини на бразильську тематику до 1669 року, про останні 10 років життя Поста практично нічого не відомо. Вайтхед і Босеман стверджують, що в Поста були проблеми з алкоголем, тому він більше не писав картин. Франс Пост помер в Гарлемі 17 лютого 1680 року.

Творчість[ред. | ред. код]

За своє життя Франс Пост написав приблизно 140 картин. З них майже половина датована, що дозволяє відстежувати еволюцію його робіт між 1637 роком, коли він висадився в Бразилії, і 1669 роком, коли була написана його остання картина. Картини Поста, написані в той час, коли він жив у Бразилії, різко відрізняються від тих, які він написав після того, як покинув Бразилію. Поки він жив у Бразилії, він написав багато малюнків та ескізів, але закінчив тільки шість картин. Це картини, датовані 1637-1640 роками, а пізніше, 1679 року, подаровані Нассау-Зігеном королю Франції Людовику XIV.

Його бразильські твори сильно нагадують пейзажі його гарлемських сучасників з точки зору композиції, стилю і техніки. Вольфганг Стех описує пейзажі Поста як «стару пляшку, наповнену новим вином». Ці роботи зображують конкретні місця в Голландської Бразилії, які ідентифікуються за будинками, за впізнаваною топографією; більшість з них також включають воду. На картинах є зображення бразильської рослинності, а іноді птахів і інших дрібних тварин на передньому плані. Можливо, що це вплив його попутника, натураліста Георга Маркрафа. Небо з сірими, важкими хмарами і приглушена колірна гамма надають картинам якість, характерну для голландських тональних ландшафтів 20-х — 40-х років XVII століття.

Після повернення в Гарлем творчість Франса Поста радикально змінюється. У нових роботах він все частіше включає свою дивовижну уяву, еволюції піддається і стиль його роботи. Чим далі в минуле відсовувалося перебування Поста в Бразилії, тим більше уявними ставали його картини, все більш яскраві кольори та екзотичні елементи включав він в свої роботи. Пейзажі, виконані в Нідерландах, мають більш яскраву колірну гамму і темне листя, що обрамляє ідеалізовану барокову композицію. Ці роботи контрастують з різкими, реалістичними, якісними ранніми роботами. Пост також збільшив кількість фігур в своїх роботах. Майже кожна картина, яку він закінчив у Нідерландах, охоплює велику групу людей, які якимось чином взаємодіють, танцюють або працюють на цукрових заводах. На відміну від бразильських робіт, фігури ці більше не поміщаються на передній план; замість цього вони, схоже, стають частиною пейзажу.

См.також[ред. | ред. код]

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]