Хаст Яків Соломонович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хаст Яків Соломонович

Народження 10 листопада 1873(1873-11-10)
Бердянськ
Смерть 1953
  Уфа, РРФСР, СРСР
Поховання Уфа
Країна  Російська імперія
 УНР
 СРСР
Жанр портрет
Навчання Одеське художнє училище (1901) і Національна вища школа красних мистецтв
Діяльність художник
Вчитель Жан-Леон Жером
Відомі учні Ворона Олександр Васильович і Бєлоусов Петро Петровичd
Працівник Бердянський державний педагогічний університет
Учасник Перша світова війна
Нагороди
медаль «За доблесну працю у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 рр.»

CMNS: Хаст Яків Соломонович у Вікісховищі

Яків Соломонович Хаст (10 листопада 1873, Бердянськ — 1953, Уфа) — український радянський художник.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 10 листопада 1873 року у місті Бердянську (нині Запорізька область, Україна) в сім'ї ремісника-червонодеревника[1]. 1901 року закінчив Одеське художнє училище. Два роки навчався у Паризькій академії мистецтв, відвідував майстерню Жана-Леона Жарома[2].

Після закінчення навчання жив то у Парижі, то у Марселі[1]. У 1914 році повернувся до Бердянська та потрапив на фронт Першої світової війни. Був важко поранений[2].

Протягом 1920-х—1930-х років викладав креслення та образотворче мистецтво у Бердянському педагогічному технікумі, створив приватну художню студію. Серед учнів — художники Олександр Ворона, Петро Бєлоусов[1][2].

З 1939 року жив у Дніпропетровську. У 1941 році, після початку німецько-радянської війни, виїхав до Уфи, де працював в артілі «Башхудожник», за сумісництвом викладав малюнок та композицію студентам Уфимського театрально-художнього училища. Помер в Уфі у 1953 році. Був похований на Іванівському Уфимському цвинтарі, а після його закриття перепохований у братській могилі[1].

Творчість[ред. | ред. код]

«На мансарді».

В Парижі написав портрет Клода Моне «На мансарді»[2]. За картину «Паризький слуга» у 1905 році на Всесвітній виставці у Бельгії був удостоєний золотої медалі та Гран-прі. Багато його робіт було придбано для приватних колекцій. Також у Парижі на замовлення Луї Пастера виконав багато малюнків для анатомічних атласів та статей на медичні теми[1].

Серед відомих графічних творів — кольорові офорти: «На Дніпрі», «Голівка російської дівчини», «На березі», «Бердянські млини».

За десятиліття до німецько-радянської війни провів у Бердянській картинній галереї декілька виставок, зокрема у 1930 році відбулась виставка щонайменше трьох сотень його робіт[2]. 1939 року пройшла його персональна виставка у Дніпропетровську, 1941 року — знову в Бердянську та Запоріжжі[1].

У 1977 році Бердянський художній музей імені Ісаака Бродського отримав 636 робіт від родичів художника[2].

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]