Каракуми

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Каракуми
Країна  Туркменістан[1],  Російська імперія і  СРСР
CMNS: Каракуми у Вікісховищі
Каракуми. NASA World Wind
Пустеля Каракуми

Каракуми (туркм. Garagum) — піщана пустеля в Середній Азії в межах Туркменістану. Площа близько 350 тис. км², або 70 % терену Туркменістану. Поверхня — горбиста рівнина з глинистими ділянками — такирами та шорами. Є родовища сірки, природного газу, нафти. У складі пустелі розрізняють Заунгузькі Каракуми, Центральні Каракуми, Низовинні Каракуми і Південно-Східні Каракуми.

Каракумами течуть річки Мургаб й Теджен з гір Гіндукуш, які розбираються на зрошення. Невеликі річки, що стікають з гір у пустелю, влітку переважно пересихають, і тільки одна велика річка тече окраїною Каракумів — Амудар'я[2]. У пустелі є озера, у яких часто від літньої спеки вся вода випаровується і на дні виступає шар солі, схожий на сніг[2].

Пустелею прямує найбільший у світі іригаційний канал — Каракумський.

На терені пустелі знаходиться газовий кратер Дерваза.

Рослин ще менше, ніж у сухих степах: полин, верблюжа колючка, на засолених ґрунтах — солянки; з дерев — саксаул; на зрошувальних ґрунтах отримують великі врожаї бавовнику, рису, винограду, персиків, абрикос, динь[2]. На великих площах пустелі майже немає рослинності — у таких пісках вітер утворює горби-бархани у формі підкови або серпа, які весь час пересуваються від безупинного пересипання піску вітром, і засипають усе на своєму шляху: поля, сади, будівлі[2]. У пустелі багато ящірок, гадюк і черепах; з великих тварин: дикі осли — кулани і антилопи — джейрани. У вивчення ентомофауни цієї пустелі значний внесок зробив І. К. Лопатін. Жителі Каракумів займаються скотарством, розводячи овець, верблюдів і коней[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. GEOnet Names Server — 2018.
  2. а б в г д М. М. Скаткін // Природознавство: підручник для 4 класу. — К.: «Радянська школа», 1967. с.256 (сторінки: 199—200)

Література[ред. | ред. код]