Allactaga elater

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Allactaga elater
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Мишоподібні (Rodentia)
Родина: Стрибакові (Dipodidae)
Рід: Тушкан (Allactaga)
Вид:
A. elater
Біноміальна назва
Allactaga elater
(Lichtenstein, 1825)

Тушкан малий п'ятипалий (Allactaga elater) — вид гризунів підродини Тушканові (Allactaginae).

Опис[ред. | ред. код]

Малого розміру (з масою 44–73 грамів) з довгим хвостом, великими очима й великими задніми кінцівками. Спина від темно до смугляво-сірого кольору. Боки світлі, смугляво-жовті. Шия, груди, живіт сніжно-білі. Є довгі вібриси. Ноги мають п'ять пальців.

Поширення[ред. | ред. код]

Країни поширення: Афганістан, Вірменія, Азербайджан, Китай, Грузія, Іран, Казахстан, Киргизстан, Монголія, Пакистан, Російська Федерація, Таджикистан, Туреччина, Туркменістан, Узбекистан. Населяє пустелі й напівпустельні області. Уникає відкритих просторів і густої рослинності. Цей вид зустрічається в деяких деградованих місцях проживання і по краях сільськогосподарських районів.

Звички[ред. | ред. код]

Рухаються зі швидкістю до 48 км/год. Харчується різними травами, насінням і комахами. Самітницький, активними під час сутінок і вночі. Живе в норах довжиною до 2 м і глибиною до 70 см. На більшій частині свого ареалу він у зимовій сплячці близько чотирьох місяців (з середини листопада до середини березня), але в Закавказзі не впадає у сплячку. Репродуктивний період починається після зимової сплячки (в Закавказзі в лютому). Є два репродуктивних піки у квітні і в серпні-вересні. Має 2–3 приплоди на рік з 2–6 дитинчатами у виводку.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Немає серйозних загроз. Цей вид зустрічається в багатьох природоохоронних територіях.

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]