Metro Redux

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Metro Redux
Обкладинка гри
Розробник 4A Games
Видавець Deep Silver
Дистриб'ютор Epic Games Store, Humble Store[d], Steam[1], Microsoft Store, PlayStation Store, Good Old Games і Nintendo eShop
Жанр(и) шутер від першої особи, survival horror, стелс
Платформа Windows, macOS, Linux, Xbox One, PlayStation 4, Nintendo Switch
Ліцензія пропрієтарна ліцензія
Дата анонсу 22 травня 2014
Дата випуску Windows, Xbox One, PlayStation 4:
Увесь світ 28 серпня 2014[2]
Linux, macOS:
Увесь світ 14 грудня 2014
Nintendo Switch:
Увесь світ 28 лютого 2020
Режим гри однокористувацький
Мова англійська[1], французька[1], італійська[1], німецька[1], іспанська[1], чеська[1], нідерландська[1], польська[1], російська[1] і українська[1]
Українська присутня
Творці
Керівник(и) Прохоров Андрій Костянтинович
Режисер(и) Прохоров Андрій Костянтинович
Сценарист(и) Глуховський Дмитро Олексійович
Технічні деталі
Рушій 4A Engine
Носій Blu-ray Disc, флеш-картридж, цифрова дистрибуція
Всесвіт Метро 2033
Попередня гра Metro: Last Light
Наступна гра Metro Exodus
Офіційний сайт

Metro Redux (укр. Метро Повернення) — комплект відеоігор у жанрі постапокаліптичного шутера від першої особи з елементами survival horror і стелса, що представляють собою ремастер версії двох ігор у франшизі Всесвіту Метро 2033: Metro 2033 і Metro: Last Light. Оновлені версії були розроблені українською студією 4A Games та виданими Deep Silver[комм. 1]. Вихід відбувся в серпні 2014 року на Windows, macOS, Linux, PlayStation 4 і Xbox One; у 2020 році «Redux» був випущений на Nintendo Switch. У порівнянні з оригінальною Metro 2033 в Redux були внесені багато покращень у планету геймплея та графіки.

В обох іграх дія відбувається в московському метро після ядерної війни; головний герой, молодий солдат Артем, бореться з мутантами і членами ворожих угруповань.

Критики дали збірці в основному позитивні оцінки. Основними перевагами вони відзначили поліпшення графіки й оптимізацію продуктивності, а також Metro 2033, яка отримала значно оновлений рушій. Серед недоліків називалася мінімально модернізована Last Light.

Зміст[ред. | ред. код]

Скріншот з оновленої Metro 2033, що отримала значні поліпшення

Metro Redux містить дві гри з ігрової франшизи Всесвіту Метро 2033: Metro 2033 і Last Light. Обидві гри являють собою шутер від першої особи з елементами стелсу і survival horror. В основі ігрового процесу лежать дослідження тунелів і станцій московського метрополітену, а також отруєної радіацією поверхні, і бої з монстрами, що мутували, і ворожими солдатами різних фракцій[3]. Metro 2033 і Last Light містять кілька кінцівок, які залежать від безлічі рішень, прийнятих гравцем у міру проходження[4][5].

В обох іграх місце дії — Москва, зруйнована ядерною війною. Головним героєм ігор є молодий солдат Артем. У Metro 2033 він має врятувати свою рідну станцію від Чорних — таємничих і небезпечних для людей істот. У грі дві можливі кінцівки — їхній вибір визначає прихована від гравця система «очок моралі»: у підсумку Артем може або запустити ракети у вулик Чорних, стерти його з лиця землі, або знищити установку з лазерним цілевказівником, залишивши істот живими. Сюжет Last Light відштовхується від першої кінцівки: ракетний удар по лігву Чорних було скоєно, вижила тільки одна молода особина, і тепер завдання Артема — знайти і знищити Чорного, попутно борючись із військами комуністичної Червоної лінії і фашистського Четвертого рейху[6][7].

Розробка та вихід[ред. | ред. код]

22 травня 2014 року 4A Games і видавництво Deep Silver повідомили про те, що випустять Metro Redux на ПК, PlayStation 4 і Xbox One влітку 2014 року. Цього ж дня був опублікований трейлер збірки[8]. Вихід видання був призначений на 29 серпня 2014 року в Steam.

Переробка Metro 2033 і Last Light для нових консолей восьмого покоління була сильно ускладнена політичною кризою в Україні — лише на початку 2014 року студія змогла ввезти в країну девкіти нових консолей, причому зробивши це таємно, в обхід митниці, щоб не платити величезні мита[9], і пропрацювала лише близько чотирьох місяців із девайсом Xbox One і шість місяців із PlayStation 4. Розробникам під час перенесення довелося провести безліч тестів і відповідно переробляти гру: так, одне з раніше налаштованих вручну завдань із генерації текстур у Last Light виконувалося на новій PlayStation 4 навіть довше, ніж на застарілій Xbox 360. З новим, потужнішим обладнанням такі хитрощі з оптимізації виявилися безглуздими, і ці частини програмного коду довелося просто відключити. Студія також збирала численні пропозиції від гравців; завдяки новим консолям катсцени вдалося зробити плавнішими, а управління — більш чуйним. Redux працює як на ПК, так і на консолях із частотою 60 кадрів на секунду — розробники вважали це технічним досягненням, хоча й припускали, що в майбутніх іграх повернуться до «консервативних» 30 кадрів за секунду, щоб забезпечити якомога вищий рівень графіки[10].

Nintendo Switch, на яку гру було портовано пізніше, помітно поступалася PlayStation 4 і Xbox One у потужності. Тестовий варіант Redux видавав лише 7-15 кадрів на секунду; навіть остаточна версія гри на цій консолі обмежена лише 30 кадрами на секунду. Розробникам довелося виконати обробку анімацій і покращувати розпаралелювання гри по ядрах — для цього студія працювала безпосередньо з процесором A57. Щоб була максимальна продуктивність, 4A Games використовувала розроблений Nvidia ексклюзивно для Switch графічний API- NVN[11]. Версії для комп'ютерів під управлінням Linux створені з використанням OpenGL 4.0.

У грудні 2014 року збірка вийшла на ПК під управлінням Linux і macOS. На честь цієї події видавці влаштували розпродаж у Steam, а версія для Mac усім покупцям Steam була доступна безкоштовно. На PlayStation 4 і Xbox One з 2015 року доступні демоверсії, що дозволяють безкоштовно пройти третину кожної з ігор. У 2020 році збірка вийшла на Nintendo Switch і в хмарному ігровому сервісі Stadia. За попереднє замовлення фізичної версії Redux на Switch гравець міг отримати в подарунок комплект «Рейнджер» — до його складу входив набір із двох значків, рукав для коробки з грою, двосторонні постер формату A2 і обкладинку з альтернативним оформленням і чотири листівки із зображенням оригінальних ігор[12].

З 26 вересня по 3 жовтня 2019 року, а також 22 грудня 2020 року Metro 2033 Redux була безкоштовно доступна в Epic Games Store, Last Light Redux також була безкоштовною з 4 по 11 лютого 2021.

Оцінки та відгуки[ред. | ред. код]

Згідно з агрегатором оглядів Metacritic, Metro Redux отримала «загалом позитивні» відгуки критиків.

Мікель Репараз з IGN поставив збірці оцінку 8,6 — помітно вищу, ніж попередні оцінки Metro 2033 і Last Light. За його висловом, Metro 2033 «уже не плутається у власних ногах» — і графіка, і геймплей змінилися на краще; гра в режимі «Виживання» стала навіть простішою, тому Мікель порекомендував проходити її на «хардкорі». Найзначнішими поліпшеннями Metro 2033 Репараз визнав інтуїтивно зрозумілі меню і просунутий штучний інтелект супротивників. Last Light змінилася менше, але і її оглядач назвав «кроком вперед» порівняно з первісною версією гри, принаймні, з погляду графіки на ігрових консолях[18]. Джессіка Васкес з GameRevolution поставила дев'ять балів із десяти, найвище оцінивши Metro 2033 Redux, яка, завдяки останній на той момент версії рушія 4A Engine, має набагато кращий вигляд, ніж оригінал, — вона зазначала поліпшену деталізацію довкілля та моделей NPC, динамічну погоду та руйнування[22]. Оцінюючи версію на Nintendo Switch, Пі-Джей О'Рейлі з Nintendo Life назвав збірку одним із найкращих шутерів від першої особи та ігор у жанрі survival horror на портативній консолі[17].

У своїй позитивній рецензії на 3DNews Денис Щенніков відзначав приголомшливу деталізацію оточення, відчуття реального виживання, гнітючу атмосферу, а також практично повністю перероблену Metro 2033, яка завдяки Redux заграла новими фарбами[24]. Рецензент сайту GoHa.ru написав, що Redux-версії Metro 2033 і Last Light виглядають і оптимізовані дуже добре — як приклад він навів останню гру, яка на відеокарті GeForce GTX 780 Ti видає на 20 кадрів на секунду більше, ніж оригінал. Він також зазначив, що за рахунок перенесення Metro 2033 на рушій 4A Engine — поліпшену версію того, що використовувався в Last Light — Redux-версія працює більш плавно і нічим не відрізняється від Last Light[25].

Незважаючи на позитивні емоції, Денис Щенніков як недоліки відзначав майже незмінену Last Light, а також історію обох ігор — вона подається, як і раніше, рвано і сповнена «роялів у кущах». Рецензент GoHa.ru також відгукнувся про мінімальні поліпшення Last Light. Репараз у своїй рецензії зазначав, що Metro 2033 полюбляє «жбурляти» в гравця жменю монстрів на відкритих територіях, а також «слабку» з технічного погляду версію Xbox One, яка працює в роздільній здатності 912p[18]. Зі свого боку, Джессіка Васкес, відзначаючи недоліки збірки, написала, що деякі проблеми Metro все ще залишилися, але які саме — вона не вказала. Пі-Джей О'Рейлі з Nintendo Life зіткнувся з довгим завантаженням деяких рівнів на Switch, яке займало близько хвилини, але помітив, що завантаження після смерті гравця відбуваються практично миттєво.

Через тиждень після виходу, збірка посіла перше місце в чарті найбільш продаваних ігор у Великобританії[26]. За заявами видавця Deep Silver, до квітня 2015 року колекція Metro Redux розійшлася накладом понад півтора мільйона екземплярів[27].

Примітки[ред. | ред. код]

Коментарі

  1. Оригінальна Metro 2033 видана компанією THQ.

Джерела

  1. а б в г д е ж и к л м Steam — 2003.
  2. Gamespot — Metro-Redux. Архів оригіналу за 23 лютого 2015. Процитовано 20 лютого 2015.
  3. Taljonick, Ryan (21 березня 2013). Metro: Last Light - 12 things you need to know. GamesRadar. Архів оригіналу за 30 травня 2016. Процитовано 17 липня 2016.
  4. Stafford, Patrick (10 березня 2013). Metro 2033 retrospective. Eurogamer. Архів оригіналу за 26 квітня 2016. Процитовано 15 липня 2016.
  5. George, Richard (21 березня 2013). Struggling to Survive in Metro Last Light. IGN. Архів оригіналу за 8 жовтня 2016. Процитовано 17 липня 2016.
  6. Cryer, Hirun (17 січня 2019). Metro's Author Explains the Franchise's Multiple Endings: «It's Not F***ing Star Wars». Us Gamer. Архів оригіналу за 29 липня 2022. Процитовано 20 травня 2022.
  7. Metro: Last Light Interview. NowGamer. 29 вересня 2011. Архів оригіналу за 18 вересня 2016. Процитовано 18 липня 2016.
  8. Phil Savage Metro Redux officially announced, first trailer released (en). PC Gamer (22 травня 2014). Архів оригіналу за 20 лютого 2015. Процитовано 20 лютого 2015.
  9. Eddie Makuch (30 травня 2014). Crisis in Ukraine Meant Metro Dev Had to Smuggle Xbox Ones and PS4s Into Country. GameSpot (англ.). Архів оригіналу за 8 квітня 2022. Процитовано 8 квітня 2022.
  10. Leadbetter, Richard (27 серпня 2014). Metro Redux: what it's really like to develop for PS4 and Xbox One. Eurogamer. Архів оригіналу за 17 лютого 2022. Процитовано 17 лютого 2022.
  11. Leabbetter, Richard (22 лютого 2020). Metro Redux on Switch: the making of an 'impossible' port. Eurogamer. Архів оригіналу за 18 лютого 2022. Процитовано 17 лютого 2022.
  12. Sheridan, Connor (16 січня 2020). Metro Redux Switch port принесе перші два хоррор-шутери на консоль у лютому. GamesRadar+. Архів оригіналу за 7 березня 2022. Процитовано 7 березня 2022.
  13. Metro Redux for Xbox One Reviews. Metacritic. CBS Interactive. Архів оригіналу за 10 лютого 2022. Процитовано 18 лютого 2022.
  14. Metro Redux for PlayStation 4 Reviews. Metacritic. Архів оригіналу за 10 лютого 2022. Процитовано 18 лютого 2022.
  15. Metro Redux for PC Reviews. Metacritic. Архів оригіналу за 11 лютого 2022. Процитовано 18 лютого 2022.
  16. Metro Redux for Nintendo Switch Reviews. Metacritic. Архів оригіналу за 29 лютого 2020. Процитовано 18 лютого 2022.
  17. а б O'Reilly, PJ (25 лютого 2020). Metro Redux Review (Switch). Nintendo Life (англ.). Nlife Media. Архів оригіналу за 18 лютого 2022. Процитовано 18 лютого 2022.
  18. а б в Metro: Redux Review — IGN. Архів оригіналу за 18 липня 2016. Процитовано 20 лютого 2015.
  19. Metro 2033 Redux review — PC Gamer. Архів оригіналу за 20 лютого 2015. Процитовано 20 лютого 2015.
  20. Metro Redux — GameSpot — Metro Redux Review. Архів оригіналу за 24 лютого 2015. Процитовано 20 лютого 2015.
  21. Metro Redux review | GamesRadar. Архів оригіналу за 8 березня 2021. Процитовано 20 лютого 2015.
  22. а б Vazquez, Jessica. Metro Rdux Review. Game Revolution. Архів оригіналу за 19 вересня 2015. Процитовано 18 лютого 2022.
  23. Bertz, Matt (26 серпня 2014). Metro Redux Review. Game Informer. Архів оригіналу за 18 лютого 2022. Процитовано 18 лютого 2022.
  24. Щенников, Денис (5 вересня 2014). Metro Redux — перезагрузка. Рецензия. 3DNews. Архів оригіналу за 18 лютого 2022. Процитовано 18 лютого 2022.
  25. (Обзор) Metro Redux. GoHa.ru. 1 вересня 2014. Архів оригіналу за 23 лютого 2022. Процитовано 18 лютого 2022.
  26. Martin, Liam (1 вересня 2014). Metro Redux overtakes Diablo 3 at top of chart. Digital Spy. Архів оригіналу за 13 квітня 2019. Процитовано 1 лютого 2019.
  27. Makuch, Eddie (15 квітня 2015). Metro Redux Sells 1.5 Million Copies. GameSpot. Архів оригіналу за 1 квітня 2016. Процитовано 21 липня 2016.

Посилання[ред. | ред. код]