Nesselsdorf Präsident

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Nesselsdorf Präsident
Виробник Nesselsdorfer Wagenbau AG
Роки виробництва 1897
Наступник(и) Meteor, Nesselsdorf, Wien, Bergsteiger, Versucher, Adhof, Spitzbub, Balder, Metrans
Стиль кузова фаетон
Компонування задньопривідний • задньомоторний
Двигун(и) опозитний 2-циліндровий мотор Benz, 2750 см³, 5 к.с.
Коробка передач 2
Колісна база 1780 мм
Довжина 3225 мм
Ширина 1472 мм
Висота 2290 мм
Маса 1072 кг
Найвища швидкість 30 км/год
Дизайнер Леопольд Світак
Ганс Ледвінка
Едмунд Румплер

Nesselsdorf Präsident (укр. Нессельсдорф Президент) — перший автомобіль фірми Nesselsdorfer Wagenbau-Fabriks-Gesellschaft у Нессельсдорфі (тепері Копрівніце, Моравія, Чехія), що розроблявся з 1897 р. і був презентований 1898-го року. Перший автомобіль, зібраний на теренах Чехії, Австро-Угорської імперії, один з перших автомобілів світу.

Конструкція[ред. | ред. код]

Розробляти конструкцію автомобіля розпочав Леопольд Світак[1] (1897/98) на основі авто компанії Benz & Cie. Значний внесок у будівництво автомобіля вніс барон Теодор фон Лібіг, якому завдяки особистому знайомству з Карлом Бенцом вдалось отримати його мотор. Крім того, Карл Бенц вніс декілька поліпшень у конструкцію в ході будівництва. До виготовлення автомобіля серед декількох інженерів залучили молодого Ганса Ледвінку. Передні колеса вперше було захищено бампером.

Репліка Nesselsdorf_Präsident

У задній частині корпусі встановили 2-циліндрвий опозитний мотор компанії Benz & Cie. з Мангайму. Його робочий об'єм становив 2750 см³ при потужності 5 к.с. Система запалювання діяла від магнето системи Bosch. Для змащування рухомих частин двигуна і трансмісії встановили централізовану систему. Мотор отримав водяну систему охолодження. За сидінням розміщувалась подвійна труба конденсації, звідки конденсат подавався у дві ємності і повертався до мотора. Обертовий рух з мотора передавався двома перехрещеними ременями на вал, звідки ланцюговий привід приводив у рух задні колеса. Привід керувався важелем з колонки керма. У середній позиції обертовий момент не передавався. При нахилі вперед автомобіль рухався у відповідному напрямку, при нахилі назад здійснювався задній хід. Авто розвивало швидкість до 30 км/год.

Автомашина отримала два типи гальма — справа кузова розміщувався важіль ручного гальма з фрикційним приводом на проміжний вал, що отримав диференціал. З педалі зусилля передавалось на гальма задніх коліс.

Голова правління AG Nesselsdorfer Wagenbau Гуґо Фішер фон Рьослерштамм і пасажири 21/22 травня перевезли автомашину з Нессельсдорфа до Відня на Першу автомобільну виставку до 50-річчя коронації цісаря Франца Йосифа I. За 24,5 години (їзда 14,5 годин) вони проїхали 328 км з середньою швидкістю 22,62 км/год. Після завершення виставки єдиний екземпляр автомобіля передали Австрійському автомобільному клубу, заснованому бароном Теодором фон Лібігом, а з 1919 до Технічного музею Праги.

На основі єдиного екземпляра Nesselsdorf Präsident було розроблено моделі Meteor, Nesselsdorf, Wien, Bergsteiger, Versucher, Adhof, Spitzbub, Balder, Metrans.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Schmarbeck, Wolfgang: Tatra — Die Geschichte der Tatra-Automobile, Verlag des Internationalen Auto- und Motorrad-Museums Deutschland, Bad Oeynhausen (1977) (нім.)

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]