Чечевичник малиновокрилий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Rhodopechys sanguineus)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чечевичник малиновокрилий
Самець малиновокрилого черевичника (північний Пакистан)
Самець малиновокрилого черевичника (північний Пакистан)
Самиця малиновокрилого черевичника (північний Пакистан)
Самиця малиновокрилого черевичника (північний Пакистан)
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: В'юркові (Fringillidae)
Рід: Чечевичник (Rhodopechys)
Вид: Чечевичник малиновокрилий
Rhodopechys sanguineus
(Gould, 1838)
Синоніми
Fringilla sanguinea Gould, 1838
Bucanetes sanguineus (Gould, 1838)
Посилання
Вікісховище: Rhodopechys sanguineus
Віківиди: Rhodopechys sanguineus
ITIS: 729201
МСОП: 22725105
NCBI: 1105368

Чечеви́чник малиновокрилий[2] (Rhodopechys sanguineus) — вид горобцеподібних птахів родини в'юркових (Fringillidae)[3]. Мешкає в Західній і Центральній Азії. Раніше вважався конспецифічним з африканським чечевичником[4].

Опис[ред. | ред. код]

Пара малиновокрилих чечевичників

Довжина птаха становить 13-18 см, розмах крил 32 см, вага 32-48 г. Голова відносно велика, шия міцна, дзьоб жовтувато-сірий з темним кінчиком, міцний, конусоподібної форми. Хвіст короткий, крила відносно довгі, що помітно в польоті. Очі темно-карі, лапи блідо-коричневі, ступні більш темні. Статевий диморфізм слабо виражений.

У самців під час сезону розмноження голова охриста або піщаного кольору, на тімені широка темна пляма, верхня частина обличчя темно-рожева. Скроні, голова і шия з боків більш світлі, охристі, горло і груди піщано-коричневі, поцятковані темними смугами, більш помітними на грудях. Боки дещо темніші, піщані або охристо-коричневі, живіт, гузка і нижні покривні пера хвоста білі. Потилиця і верхня частина тіла переважно охристі або піщані, пера на них мають темну центральну частину, через що спина виглядає дещо смугастою. Нижня частина спини, надхвістя і верхні покривні пера хвоста рожеві, пера на них біля основи піщані. Центральна пара стернових пера чорні з білими кінчиками, решта стернових пер мають широкі рожеві або блідо-рожеві краї, на кінці у них є темна смуга. Два крайніх стернових пера майже повністю білі. Покривні пера крил охристо-коричневі з темною центральною частиною і рожевими краями. Крила чорні з широкою рожевою смугою, нижня сторона крил сріблясто-біла.

У самиць тім'я менш темне, рожеві плями в оперенні загалом менш виражені або відсутні. Темні смуги на грудях, боках і спині також менш виражені. Подібне забарвлення мають самці під час негніздового періоду. Забарвлення молодих птахів загалом є подібним до забарвлення самиць, однак загалом більш рівномірно піщано-коричневе, а рожеві плями на крилах у них слабо виражені.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Малиновокрилі чечевичники мешкають в Центральній, Південній і Східній Туреччині, на Південному Кавказі, в горах Загрос, Ельбурс і Копетдаг в Ірані і Туркменістані, в горах Афганістану, Таджикистану, Киргизстану, східних Узбекистану і Казахстану, в горах Тянь-Шань в захдному Китаї, а також в північному Ізраїлі, Лівані і південно-західній Сирії, трапляються в Пакистані. Вони живуть на кам'янистих гірських схилах, серед скель, каньйонів і осипів, іноді у високогірних чагарникових заростях. Зустрічаються парами, на висоті від 1700 до 2800 м над рівнем моря, взимку мігрують в долини і можуть утворювати зграї до 100 птахів.

Малиновокрилі чечевичники живляться насінням і зерном, а також бруньками, ягодами і дрібними комахами. Сезон розмноження триває з квітня до середини липня. В цей період пари птахів демонструють територіальну поведінку. Гніздо чашоподібної форми, будується самицею з сухої трави і корінців, розміщуються на землі, серед каміння. В кладці 4-5 блакитних яєць, інкубаційний період триває 12-13 днів, насиджують самиці. Пташенята покидають гніздо через 16-17 днів після вилуплення, за ними доглядають і самиці, і самці.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Rhodopechys sanguineus: інформація на сайті МСОП (версія 2021.3) (англ.) 29 липня 2022
  2. Rhodopechys sanguineus у базі Avibase.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Finches, euphonias, longspurs, Thrush-tanager. World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Процитовано 29 липня 2022.
  4. Kirwan, Guy M.; Atkinson, Phil W.; van den Berg, Arnoud B.; Shirihai, Hadoram (2006). Taxonomy of the Crimson-winged Finch Rhodopechys sanguineus: a test case for defining species limits between disjunct taxa. Bulletin of the African Bird Club. 13 (2): 136—46. doi:10.5962/p.309779.