Карітас Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Карітас Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ
логотип Карітас України
Тип громадська організація
благодійна організація
Засновано 21 грудня 1994
Країна  Україна
Штаб-квартира Дрогобич
Материнська
організація
Карітас України і Самбірсько-Дрогобицька єпархія УГКЦ
Вебсайт: caritas-sde.org

Карітас Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ — одна з структурних ланок Всеукраїнської благодійної організації «Карітас України» УГКЦ, складова частина мережі цього благодійного фонду.


Історія[ред. | ред. код]

Благодійний Фонд «Карітас Самбірсько-Дрогобицької Єпархії УГКЦ» засновано 21 грудня 1994 року. Його співзасновниками виступили Міжнародний благодійний фонд Карітас України та Самбірсько-Дрогобицька Єпархія УГКЦ. Юридична адреса: 82200, Україна, Львівська область, місто Трускавець, вулиця Степана Бандери, 19. Першим директором призначено отця Михайла Олексяка.

За період з 1994 по 2002 рік «Карітас Самбірсько-Дрогобицької Єпархії УГКЦ» розбудовує власну мережу, створивши на території Самбірсько-Дрогобицької Єпархії УГКЦ у містах Бориславі та Старому Самборі два парафіяльні Карітаси. Організація надає допомогу біженцям з Чечні, створює благодійну їдальню для малозабезпечених. В місті Борислав розпочато проект «Домашня опіка».

У вересні 2002 року пройшла перереєстрація Фонду «Карітас Самбірсько-Дрогобицької Єпархії УГКЦ».

З 1 жовтня 2002 року директором «Карітас Самбірсько-Дрогобицької Єпархії УГКЦ», в зв'язку з смертю попереднього керівника, призначено отця Ігора Козанкевича.

Взимку 2002 року офіс організації перенесено до міста Дрогобича. Фактична адреса благодійної організації «Карітас Самбірсько-Дрогобицької Єпархії УГКЦ»: 82100, Україна, Львівська область, місто Дрогобич, вулиця Чорновола, 4.

У 2002 році розпочато надавання допомоги алко- та нарко-залежним.

За період з 2002 по 2012 рік «Карітас Самбірсько-Дрогобицької Єпархії УГКЦ» продовжує розбудовувати власну мережу, створивши за цей час ще 5 парафіяльних Карітасів у містах Волоща, Дрогобич, Мостиська, Сколе та Самбір (останній на вересень 2012 в процесі реєстрації).

З вересня 2003 року волонтери розпочали свою діяльність в новоствореному Центрі волонтаріату.

В лютому 2004 року «Карітас Самбірсько-Дрогобицької Єпархії УГКЦ» розпочав роботу по протидії торгівлі людьми.

У квітні 2004 року з метою покращення надання допомоги алко- та нарко-залежним утворено Реабілітаційний Центр «Назарет».

У 2005 році для допомоги дітям з неблагополучних сімей утворено Дитячий Соціальний Центр.

З 2006 року «Карітас» розпочав надавати допомогу в'язням дрогобицької виправної колонії № 40.

В лютому 2008 року запрацював Центр Дозвілля «Дивовижні долоні», в якому проводять заняття для молоді з вадами розумового розвитку.

Навесні 2009 року започатковано спільноту взаємодопомоги «Наша хата», метою діяльності котрої є надання допомоги безпритульним.

У 2010 році рішенням № 6 сорок восьмої сесії Синоду Єпископів УГКЦ Реабілітаційний Центр «Назарет» набуває статусу Загальноцерковного[1].

З квітня 2010 року для дітей трудових мігрантів відкрито Центр соціальної та психологічної підтримки «Разом — сильніші».

У вересні 2010 започатковано Клуб «Жива історія» для людей похолого віку.

З липня 2011 року почав працювати Центр «Допоможи іншому — стань приятелем».

У жовтні 2011 року відкрито «Школу Сімейного Консультанта».

1 вересня 2012 року Дрогобич відвідав посол з Ватикану Апостольський Нунцій Архієпископ Томас Едвард Ґалліксон (англ. Thomas Edvard Gullicson). Уродженець штату Південна Дакота Сполучених Штатів Америки був призначений Апостольським Нунцієм в Україні Папою Римським, Святійшим Отцем Бенедиктом XVI, 21 травня 2011 року. Його Високопреосвященство є найвищим дипломатичним представником Святого Престолу й це його перший візит в місто, під час якого Томас Едвард Ґалліксон відвідав Катедральний собор Пресвятої Трійці, де на його честь відбулася відправа урочистої Божественної Літургії, та благодійний фонд Самбірсько-Дрогобицької Єпархії УГКЦ «Карітас»[2].

Керівництво[ред. | ред. код]

  • 21 грудня 1994 року-2002 рік — священик отець Михайло Олексяк (помер у 2002 році)
  • З 1 жовтня 2002 — священик отець Ігор Козанкевич

Діяльність[ред. | ред. код]

  • Збір благодійних пожертвувань та надання гуманітарної допомоги малозабезпеченим: одяг, взуття, медичні препарати, продукти харчування, засоби гігієни, меблі, тощо
  • Благодійна їдальня та організація святкових обідів (на Різдво, Пасху) для потребуючих
  • Надання анонімних консультацій священика та психолога через офіційний сайт.

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Офіційний сайт «Карітас України». Архів оригіналу за 5 березня 2016. Процитовано 8 вересня 2012.
  2. На день знань місто Котермака відвідав апостольський нунцій. Дрогобич Інфо. Архів оригіналу за 22 березня 2016. Процитовано 7 вересня 2012.

Див. також[ред. | ред. код]