Ірвінг Стоун

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Ірвінґ Стоун)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ірвінг Стоун
англ. Irving Stone
Народився 14 липня 1903(1903-07-14)[1][4][…]
Сан-Франциско, Каліфорнія, США[5]
Помер 26 серпня 1989(1989-08-26)[1][2][…] (86 років)
Лос-Анджелес, США
Країна  США[6]
Діяльність письменник, прозаїк-романіст, сценарист, біограф, драматург, публіцист
Alma mater Університет Південної Каліфорнії, Університет Каліфорнії (Берклі) і Manual Arts High Schoold
Знання мов англійська[4][7]
Роки активності з 1934
Magnum opus Sailor on Horsebackd
Нагороди
IMDb ID 0831919

Ірвінг Стоун (англ. Irving Stone, ім'я при народженні англ. Tannenbaum, 14 липня, 1903, Сан-Франциско, Каліфорнія — 26 серпня, 1989, Лос-Анджелес) — американський письменник, відомий своїми біографічними романами про видатних історичних особистостей, включаючи «Жага до життя» (англ. Lust for Life), біографічного роману про Вінсента ван Гога і «Агонія та екстаз» (англ. The Agony and the Ecstasy) — біографічного роману про Мікеланджело.

Біографія[ред. | ред. код]

Батьки Стоуна розлучилися, коли йому було сім років. Його мати вийшла заміж вдруге, коли він навчався у старшій школі. Стоун офіційно змінив своє прізвище на прізвище вітчима. Стоун зазначав, що саме його мати виховала в ньому любов до читання. Він вірив, що освіта — то єдиний шлях до успіху в житті.

У 1923 році Стоун здобув ступінь бакалавра в Університеті Каліфорнії (Берклі).[8] В 1960-их він отримав ступінь почесного доктора в Університеті Південної Каліфорнії, де він раніше здобув ступінь магістра.

Стоун був щасливо одружений з Джин Стоун, редакторкою багатьох його робіт. Сім'я Стоунів спочатку жила в Лос-Анджелесі, Каліфорнія. Протягом життя Ірвінг Стоун і його дружина заснували благодійний фонд для підтримки тих благодійних цілей, в які вони вірили.

Вдома Стоун покладався на науково-дослідні засоби і експертизи, передавані йому Естером Ейлером, головним науковим бібліотекарем Університету Каліфорнії в Лос-Анджелесі, якому Стоун, як і багатьом іншим, присвячував і дякував у своїх роботах.

Основним джерелом книги Стоуна «Жага до життя» (англ. Lust For Life), як зазначено в післямові, були листи Ван Гога до брата Тео. Додатково письменник провів багато досліджень «в польових умовах». Наприклад, він прожив багато років в Італії, коли працював над «Агонією та Екстазом» (англ. The Agony and the Ecstasy). У цей період італійський уряд вшанував Стоуна кількома почесними нагородами за його культурні здобутки, що висвітлювали історію Італії.

В 1930 році після шестимісячного дослідження Ван Гога Стоун повернувся до Америки з Європи. У 1931 році він жив у Нью-Йорку, у Гринвіч-Віллидж, де він закінчив роман «Жага до життя», біографічну повість, яка привела його кар'єру в рух, як було зазначено в некролозі «Нью-Йорк Таймс» 28 серпня 1989 року. Згідно з некрологом, роман «Жага до життя» був відкинутим сімнадцятьма видавцями протягом трьох років перш, ніж бути опублікованим в 1934 році. Дружина Ірвінга Стоуна померла в 2004 році.

Екранізаціях творів[ред. | ред. код]

  • У 1953 був знятий популярний фільм «Дружина президента» (англ. The President's Lady), заснований на однойменному романі, написаного в 1950 році. У ньому знімалися: Чарлтон Гестон, Ендрю Джексон, Сьюзен Гейворд і Рейчел Донелсон Джексон.
  • У 1956 році за романом «Жага до життя» написаним у 1934 році, був знятий фільм, в якому роль ван Гога виконав Кірк Дуглас.
  • У 1965 році був знятий фільм за книгою «Агонія та екстаз», в якому знімалися Гестон у ролі Мікеланджело і Рекс Гаррісон у ролі папи Юлія II.
  • У 2007 році за книгою Стоуна «Грецький скарб» (англ. The Greek Treasure), написаною у 1975, був знятий німецький фільм «Полювання за Троєю» (нім. Der geheimnisvolle Schatz von Troja).

Бібліографія[ред. | ред. код]

  • «Жага до життя» (англ. Lust for Life, 1934) — на основі біографії Вінсента Ван Гога
  • «Матрос у сідлі» (англ. Sailor on Horseback, 1938) — на основі біографії Джека Лондона.
  • «Захист — Кларренс Дерроу» (англ. Clarence Darrow For the Defense,1941) — біографія Кларенса Дарроу
  • «Вони теж брали участь у перегонах» (англ. They Also Ran, 1944, оновлений у 1966) — роман заснований на біографіях кандидатів, що зазнали поразки у боротьбі за пост президента США
  • «Безсмертна дружина» (англ. Immortal Wife, 1944) — на основі біографії Джессі Бентон Фремонт
  • «Противник у будинку» (англ. Adversary in the House, 1947) — на основі біографії соціаліста Юджина Дебс і його дружини Кейт, опонентки соціалізму[9]
  • «Ерл Воррен» (англ. Earl Warren, 1948) — біографія Ерла Воррена
  • «Пристрасна Подорож» (англ. The Passionate Journey, 1949) — на основі біографії американського художника Джона Нобла
  • «Дружина президента» (англ. The President's Lady, 1950) — на основі біографії американського президента Ендрю Джексона і його дружини Рейчел Донелсон Джексон.
  • «Любов вічна» (англ. Love is Eternal, 1954) — на основі шлюбу Авраама Лінкольна і Мері Тодд
  • «Гідні моїх гір» (англ. Men to Match My Mountains, 1956) — роман про географічні відкриття на Далекому Заході, у 1840—1900.
  • «Агонія та екстаз» (англ. The Agony and the Ecstasy, 1961) — на основі біографії Мікеланджело
  • «Ті, хто любить» (англ. Those Who Love, 1965) — на основі біографії Джона Адамса і Абігейл Адамс
  • «Пристрасті розуму» (англ. The Passions of the Mind, 1971) — на основі біографії Зигмунда Фрейда
    Вибрані розділи в перекладі українською мовою Олександра Іванова та Юрія Кузнецова надруковано в журналі Всесвіт, № 4–5 за 1991 рік під назвою «Бунт розуму»
  • «Грецький скарб» (англ. The Greek Treasure, 1975) — роман про відкриття Трої Генріхом Шліманом
  • «Походження» (англ. The Origin, 1980) — на основі біографії Чарльза Дарвіна
  • «Глибини Слави» (англ. Depths of Glory, 1985) — на основі біографії Каміля Пісарро

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Person Profile // Internet Movie Database — 1990.
  2. а б в Encyclopædia Britannica
  3. а б SNAC — 2010.
  4. а б Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  5. Стоун Ирвинг // Большая советская энциклопедия: [в 30 т.] / под ред. А. М. Прохоров — 3-е изд. — Москва: Советская энциклопедия, 1969.
  6. LIBRIS — 2012.
  7. CONOR.Sl
  8. Архівована копія. Архів оригіналу за 10 червня 2010. Процитовано 18 лютого 2019.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  9. Kate Debs seemed to have been so hostile to Debs's socialist activities — it threatened her sense of middle-class respectability — that novelist Irving Stone was led to call her, in the title of his fictional portrayal of the life of Debs, the Adversary in the House. (Daniel Bell, Marxian Socialism in the United States, footnote on page 88)

Посилання[ред. | ред. код]