Аскуделья

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аскуделья
Походження  Іспанія
Необхідні компоненти коттбуллар, Селера, B. oleracea і морква
Див. також Каталонська кухня.

Ескуде́лья або Ескуде́лья та м'я́со з кастру́лі (кат. escudella i carn d’olla, вимова [əskuˈdeʎə i kaɾn ˈdɔʎə]) — типова страва каталонської кухні.

Ескуделья — національна юшка Каталонії. Після варіння в одній [[Каструля|каструлі], м'яса та овочів, м'ясо та овочі подаються на стіл окремо від власне юшки.З юшки варять суп із фаршированих м'ясним фаршем( м'ясо+посічена петрушка+ часник) макаронних виробів (великі ракушки)- sopa de galets.

У Валенсії називається пуче́ро-і-піло́тес (кат. putxero i pilotes) або ка́лдо-і-піло́тес (кат. caldo i pilotes).

Один з перших супов в Європі[1]. Франсеск Ашименіс у XIV столітті писав, що каталонці їли його кожного дня[1].

Опис[ред. | ред. код]

До аскудельї входить пілота, дуже велика фрикаделька, приправлена часником і петрушкою; в неї також кладуть овочі: селеру, капусту, моркву і т. д. в залежності від сезону. Крім того, для приготування можуть використовуватися кістки, ковбаси ботіфаррас й інші види м'яса. В історичні часи страва називалася ескуделья де пажа, туди входили макарони і рис, традиційно його готували по четвергах і неділях.

Ескуделья, як правило, подається як дві страви: власне ескуделья, тобто суп із бульйону з макаронами, рисом або й тим, й іншим. Карн д'олья — все м'ясо, використане в бульйоні, подається після супу в лотку разом з використаними овочами. Коли обидві частини подаються змішаними разом, це називається ескуделья баррехада.

Існує особлива версія цього супу, котрий називається де надаль (різдвяний суп), його часто робять на Різдво[1]. До складу супу входять м'ясо чотирьох різних тварин, пілота, кілька видів овочів і традиційний особливий вид макаронів, відомий як галець, які мають равликоподібну форму й відрізняються значним розміром.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Totes les sopes: Brous, escudelles i sopes d’arreu, de Jaume Fàbrega. Cossetània Edicions, 2008. ISBN 978-84-9791-394-2

Джерела і посилання[ред. | ред. код]