Вадим Лазаркевич (старший)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вадим Лазаркевич
В. Лазаркевич. 1938 р.
Народження 28 лютого 1895(1895-02-28)
Біла Церква, Київська губернія, Російська імперія
Смерть 18 лютого 1963(1963-02-18) (67 років)
  Софія, Болгарія
Національність болгарин
Країна Болгарія
Жанр графіка
Навчання Другий кадетський корпус (Санкт-Петербург)
Діяльність художник
Діти Vadim Lazarkevichd

CMNS: Вадим Лазаркевич у Вікісховищі

Вадим Вадимович Лазаркевіч (28 лютого 1895, Біла Церква, Київська губернія, Російська імперія18 лютого 1963, Софія, Болгарія) — болгарський та український художник, графік, ілюстратор. Один із найпопулярніших ілюстраторів дитячих книг у Болгарії.

Біографія[ред. | ред. код]

Походив із литовських дворян, син артилериста, генерала Вадима Лазаркевича і музикантки Катерини Лазаркевич. 1913 закінчив Другий кадетський корпус у Санкт-Петербурзі.

Навчався живопису в малювальних класах Я. С. Гольдблата (19131915), під керівництвом П. П. Чистякова готувався до вступу на архітектурне відділення імператорської Академії мистецтв.

Учасник Першої світової війни. З 1915 року — на фронті в чині прапорщика, командира батареї.

Учасник Громадянської війни в Росії. З 1918 воював у Білій армії. У 1920 в складі Російської армії Врангеля евакуювався з Криму в Болгарію.

Перший час жив із сім'єю в Несебирі, потім переїхав до Софії. З 1922 почав працювати у великому видавництві «Хемус» в якості ілюстратора книг і журналів для дітей та дорослих.

Член Товариства Товариства незалежних художників.

Його син — художник Вадим Лазаркевич (1933-2007).

Творчість[ред. | ред. код]

Талант малювання успадкував від своєї матері, яка любила малювати квіти, птахів і домашніх тварин. У дитинстві Вадим кілька разів супроводжував батька і його солдатів у літніх таборах в Чернігівських лісах, де полюбив природу, українські народні казки.

У Болгарії малював афіші та вивіски. У 1921 виграв конкурс на малюнок марки видавництва «Олександр Паскаль».

Ілюстрував, в основному, книги для дітей: болгарські народні казки, твори В. Гауфа, Г. К. Андерсена, Р. Кіплінга , Майн Ріда, Дж. Лондона, Г. Сенкевича. Оформляв абетки, підручники, малював для дитячих журналів «Светулка», «Детска радост», «Детски живот».

У 1950-ті створив ілюстрації до книг «Медова булка» Б. Златко, «Клопітка Мецана» Мілевої і «Лисиця-лицемірка» С. Мінкова, що витримали багато перевидань. Оформлював книги багатьох болгарських поетів і письменників, у тому числі, Д. Габе, Елин Пелина , А. Разцветнікова, Е. Станева.

За сорок років роботи оформив близько 500 книг.

Література[ред. | ред. код]

  • Енциклопедия на изобразителните изкуства в България, том 1, Издателство на БАН, София, 1980

Предговор на книгата „Картинен свят“, Леда Милева, Светослав Минков, Димитър Стоевски, с илюстрации на Вадим Лазаркевич, изд. „Български художник“, София, 1984

Посилання[ред. | ред. код]