Відкритий стандарт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Відкритий стандарт — стандарт, який є публічно доступним та вільним від певних обмежень його застосування. Існує багато означень терміну «відкритий стандарт», але більшість із них мають такі спільні умови[1][2][3]:

  • Відкритий стандарт повинен бути доступним до перегляду й вивчення безкоштовно або за виправдану плату, та бути достатньо детальним і прозорим, щоб уможливити його реалізації, сумісні між собою;
  • Відкритий стандарт не повинен містити обмежень впровадження його в практику, зокрема таких, як вимога виплат роялті за можливі патенти, пов'язані зі стандартом;
  • Розробка, ухвалення і розвиток відкритого стандарту повинні проводитись у прозорий спосіб та на умовах вільної участі у процесі всіх зацікавлених сторін.

Призначенням відкритих стандартів є сприяння сумісності між різними засобами інформаційних технологій, і лежать в основі багатьох відкритих форматів даних.

Деякі організації зазначають, що для відкритого стандарту важливо також не містити юридичних обмежень, які б перешкодили його реалізації у вільних програмних засобах[4], а також не залежати від інших стандартів, які не відповідають означенню відкритого стандарту[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Вимоги до відкритого стандарту в рамах Європейської концепції сумісності (European Interoperability Framework) (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 15 травня 2013. Процитовано 5 червня 2013.
  2. Означення „відкритого стандарту“. Міжнародний телекомунікаційний союз. Архів оригіналу за 22 травня 2013. Процитовано 5 червня 2013.
  3. Definition of Open Standards. World Wide Web Consortium. Архів оригіналу за 4 листопада 2012. Процитовано 5 червня 2013.
  4. Open Standards Requirement for Software. Open Source Initiative. Архів оригіналу за 16 травня 2013. Процитовано 5 червня 2013.
  5. Open Standards. Free Software Foundation Europe. Архів оригіналу за 1 червня 2013. Процитовано 5 червня 2013..

Див. також[ред. | ред. код]