Всеукраїнське об'єднання «Державна самостійність України»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Всеукраїнське об'єднання «Державна самостійність України» (ДСУ) — політична партія націоналістичного напряму, що існувала в Україні у 19902003 роки, була представлена у Верховній Раді України у 19901994 роки.

Історія[ред. | ред. код]

Установчий з'їзд Всеукраїнського політичного об'єднання «Державна самостійність України» (ДСУ) пройшов 7 — 8 квітня 1990 року у Львові. Поміж іншим з'їзд обрав тимчасову раду, до складу якої увійшли Іван Кандиба (Голова), Петро Дужий (почесний член), Зеновій Красівський, Анатолій Лупиніс, Ірина Сеник, Олесь Царук, Дарія Гусяк, А. Ільченко, Ігор Бондар, Тарас Семенюк, Тарас Більчук, Мирослав Дзюбан та Людмила Жильцова.

Другий з'їзд ДСУ пройшов у грудні 1991 року у Львові, Головою партії був обраний Іван Кандиба.

Третій з'їзд ДСУ відбувся 12 — 13 грудня 1992 року, цього разу вперше в столиці України. Новим Головою партії став Народний депутат України Володимир Шлемко, Іван Кандиба був обраний Почесним головою.

23 березня 1993 року ДСУ отримала офіційну державну реєстрацію. Одначе незабаром в партії розпочалася криза — 4 грудня у Києві та у Дніпропетровську пройшли паралельні четверті з'їзди прихильників Володимира Шлемка та його заступника Романа Коваля відповідно. Перший з'їзд підтвердив повноваження Володимира Шлемка у той час, як другий обрав новим Головою Романа Коваля. Цей конфлікт закінчився перемогою останнього, який очолював ДСУ до припинення її діяльності. У той же час лави партії залишив Іван Кандиба через незгоду з позицією нового керівництва.

На парламентських виборах 1994 року ДСУ не змогла провести до Верховної Ради України жодного свого представника. Під час виборів Президента України того ж року ДСУ підтримало кандидатуру Петра Таланчука.

Прапори ДСУ (ліворуч) та СНПУ (праворуч)

У парламентських виборах 1998 року ДСУ разом з Соціал-національною партією України (СНПУ) брала участь як складова частина виборчого блоку партій «Менше слів», який до Верховної Ради не потрапив, бо при бар'єрі в 4,00% голосів виборців отримав лише 0,16%.

На виборах Президента України 1999 ДСУ виступила з підтримкою Євгена Марчука.

28 травня 2003 року Верховний Суд України зняв з реєстрації Всеукраїнське політичне об'єднання «Державна самостійність України» як таке, що не відповідає нормам українського законодавства.

Ідеологія[ред. | ред. код]

Ідеологія партії базувалася на українському націоналізмі. Автортетними також були твори ідеологів партії, зокрема таких як Роман Коваль, Григорій Гребенюк, Анатолій Щербатюк та інші.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Політичні партії України [Архівовано 18 вересня 2008 у Wayback Machine.]
  • Вибори-1998 на сайті ЦВК України
  • «Хто наступний?»[недоступне посилання з червня 2019]
  • Кілька слів про політичну філософію ДСУ [Архівовано 5 березня 2016 у Wayback Machine.]
  • Партії і виборчі блоки (історична довідка)[недоступне посилання з червня 2019]
  • Шлемко Володимир Теофілович (сайт ВРУ)
  • Кіпіані, Вахтанг. ДСУ: від націоналізму до націонал-соціалізму. архів сайту. Архів оригіналу за 20 грудня 2015. Процитовано 22 жовтня 2017.