Зміїне вино

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пляшка зміїного вина, сфотографована в південнокитайському місті Гуанчжоу
Змія — один з можливих інгредієнтів в'єтнамського напою rượu thuốc. Пляшка зліва — це вино з кобри (Rượu rắn)
Вино зі скорпіона і змії

Зміїне вино (кит. 蛇酒, пін. shéjiǔ; в'єт. rượu rắn; кхмер. ស្រាពស់, sra poas) — алкогольний напій, що виробляється шляхом настоювання змій у рисовому вині або зерновому спирті. Перші дані про вживання цього напою знайдені в Китаї і відносяться до часів династії Західної Чжоу (близько 1040–770 рр. до н.е.). У традиційній китайській медицині він вважався важливим лікувальним засобом, що здатен оживити людину[1]. Його можна зустріти в Китаї, Гоа (Індія), В'єтнамі, Окінаві (Японія), Лаосі, Таїланді, Камбоджі та по всій Південно-Східній Азії .

Змій, бажано отруйних, зазвичай консервують не для м’яса, а для смаку, запаху і яду, що розчиняється в алкоголі. Білки зміїної отрути згортаються етанолом, і тому готовий напій зазвичай, але не завжди,[2] безпечний для вживання. Нічний базар Хуацзю (華西街夜市) Тайбея, Тайваня відомий своїми стравами зі змій і винними напоями.

Зміїне вино, через високий відсоток алкоголю, традиційно п’ють у чарках

Імпортувати таке вино до багатьох країн заборонено, оскільки багато змій, які використовуються для його виробництва, належать до зникомих видів . [3]

Історія[ред. | ред. код]

Послідовники традиційної китайської медицини довго вважали змій та їх нутрощі безцінними для підтримки життєвої сили та здоров’я. Вперше було зафіксовано, що напій споживався в Китаї під час династії Західного Чжоу (771 р. до н.е.), а використання змій у медицині було описано в медичному посібнику «Канон Шень-нуна про коріння і трави» (Shen nong ben cao jing, 神農本草經), укладеного між 300 р. до н.е. і 200 р. н.е.[4]. Особливості використання різного калу змій, їх частини тіла, а також різні препарати були в значній мірі розроблені Лі Шічженем в праці «Беньцао ганму» («Великий травник» або «Велика фармакопея») 本草綱目)[5].

Заяви про лікарську цінність[ред. | ред. код]

Вважається, що змії володіють лікувальними властивостями, і вино часто рекламують для лікування практично всього: від далекозорості до випадіння волосся і для підвищення сексуальної активності.[4] [5] У В’єтнамі загальна назва зміїних вин — rượu thuốc, і менш поширена — rượu rắn . [6] У культурі країни є вірування, що зміїне вино може покращити здоров’я та мужність. [7] Подібний напій готують, використовуючи замість змій зневоднених геконів або морських коників. [8]

Ризики для здоров'я[ред. | ред. код]

Ризики вживання зміїного вина включають отруєння, яке може відрізнятися від прямого отруєння через укус змії. Воно може призвести до ряду проблем роботи серцево-судинної системи, включаючи пошкодження ендотелію судинної стінки, порушення функції та активації тромбоцитів, а також до коагулопатії.[2]

Різновиди[ред. | ред. код]

Зміїні вина поділяють на два види: для приготування одного використовують цілу змію, а для іншого – її частини.

  • Замочування : цілу отруйну змію поміщають у скляну пляшку з рисовим вином або зерновим спиртом, іноді разом з меншими зміями та лікарськими травами, і залишають настоюватися протягом багатьох місяців. Вино п'ють як відновлювальний засіб невеликими порціями. Змій можна помістити в пляшку ще живими, що призведе до їх самостійного "утоплення", або ще є варіант, коли тварину усипляють холодом, після чого розрізають і випотрошують, потім зашивають знову. Коли змія на коротку мить прокидається від "холодної" коми, метається навкруги, приймає агресивну позу і помирає. Інколи останньому методу надають перевагу, оскільки видалення травного тракту плазуна може помітно зменшити різкий запах готового вина, а також через те, що посмертне положення убитої цим способом змії є візуально привабливішим.
  • Поєднання: свіжі рідини організму змії змішуються безпосередньо з підготовленим алкоголем і відразу споживаються. Вино зі зміїної крові готують шляхом розрізання змії уздовж її живота і зливання її крові безпосередньо в посудину для пиття, наповнену рисовим вином або зерновим спиртом. Вино зі зміїної жовчі виробляється шляхом змішування спирту з жовчним міхуром і жовчю змії, а вино зі зміїного серця – шляхом поміщення все ще б’ючого серця вбитої змії в пляшку алкоголю.

Дивись також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

 

  1. 蛇酒的泡制与药用 - 药酒制作 - 古方中医网. web.archive.org. 6 липня 2011. Архів оригіналу за 6 липня 2011. Процитовано 28 листопада 2021.
  2. а б Moon, Jeong Mi; Chun, Byeong Jo (1 червня 2016). Severe Coagulopathy after Ingestion of “Snake Wine”. The Journal of Emergency Medicine (англ.). Т. 50, № 6. с. 848—851. doi:10.1016/j.jemermed.2015.11.037. ISSN 0736-4679. Процитовано 28 листопада 2021.
  3. Rich Phillips (7 травня 2009). Name your poison: 'Snake wine' seized at airport. CNN. Архів оригіналу за 20 вересня 2017. Процитовано 22 травня 2016.
  4. а б 趣谈蛇酒的来历与药用价值_39健康网_中医. cm.39.net. Архів оригіналу за 13 грудня 2009. Процитовано 28 листопада 2021.
  5. а б 本草綱目 - 維基文庫,自由的圖書館. web.archive.org. 22 лютого 2012. Архів оригіналу за 22 лютого 2012. Процитовано 28 листопада 2021.
  6. Galván, J.A. (2014). They Do What? A Cultural Encyclopedia of Extraordinary and Exotic Customs from around the World: A Cultural Encyclopedia of Extraordinary and Exotic Customs from around the World. ABC-CLIO. с. 294. ISBN 978-1-61069-342-4. Архів оригіналу за 7 червня 2021. Процитовано 7 червня 2021.
  7. Wick, Anemi (2 вересня 2018). Vietnam’s famous alcohol aphrodisiac can boost your sex drive – but do you have any idea what’s in it?. South China Morning Post. Архів оригіналу за 7 червня 2021. Процитовано 7 червня 2021.
  8. Mandel, Peter (22 квітня 2007), Snake Wine, The Washington Post Company, архів оригіналу за 3 листопада 2012, процитовано 26 жовтня 2017