Київська соборна мечеть

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Київська соборна мечеть (тур. Kiev Katedral Camii, крим. Kıyiv Cuma Cami) — проект соборної мечеті Києва, що буде входити до складу Кримськотатарського освітньо-культурного центру. Буде розташована за адресою: проспект Голосіївський, 8.

Соборна мечеть Кримськотатарського культурно-освітнього комплексу
Сучасний статус проектування
Розташування Україна УкраїнаКиїв
Засновник Управління у справах релігій (Туреччина)
Місткість 5000
Стиль Османська архітектура
Належність Іслам
Адреса проспект Голосіївський, 8

Мечеть буде розташована на місці колишньої Пивоварні Карла Шульца. Мечеть має стати найбільшою мечеттю в Україні.

Пивзавод Шульца зруйнований 2021 року. На місці якого буде збудовано мечеть.

Історія[ред. | ред. код]

Компанія Ріната Ахметова планувала на місці заводу спорудити офісний центр.

21 квітня 2019 року за особистим рішенням кінцевого бенефіціара SCM Ріната Ахметова майно подароване кримськотатарській громаді для будівництва Київського кримськотатарського культурно-освітнього центру із мечеттю.[1]

2020 року Рустем Умєров (його старший брат Аслан Омєр Киримли є одним із засновників БО "Астем Фаундейшн") повідомив, що спільно з Турецькою Республікою йде активна робота над проєктом будівництва культурно-освітнього комплексу в центрі Києва, до якого входять Соборна мечеть, загальноосвітня школа та багатопрофільний культурний центр.

У 2021 році будівлю заводу демонтували для будівництва мечеті.[2]

Проект[ред. | ред. код]

У місті Київ планується побудувати комплекс, котрий буде громадським, культурним, соціальним, освітнім та духовним центром кримських татар та мусульман України в цілому. Буде збудовано школу для дітей з Криму та України. Планується навчати мінімум 200 учнів, 50 з котрих буде пансіонного типу. Мечеть розрахована на 5000 осіб. В котрій передбачено жіночу зону та приміщень для мам. Культурно-діловий центр, в котрому буде розміщено музей кримських татар, бібліотека, конференц зала, приміщення для різних гуртків. Кафе та магазини в національному стилі. З мінаретів мечеті будуть лунати звуки азана.

Загальна площа будівництва складтиме: орієнтовно 30 000 м2.

Мечеть буде збудовано у Османському архітектурному стилі загальною місткістю 5000 осіб.[3] Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган погодився фінансувати будівництво Соборної мечеті.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Проект строительства мечети в Киеве готов — Джемилев - Телеканал ATR. ATR.UA (укр.). Процитовано 26 березня 2024.
  2. Завод Шульца демонтують без дозволів, поліція відмовляється відкривати справу – активіст. The Village Україна. 24 квітня 2021. Процитовано 28 вересня 2022.
  3. «Мечеть в Киеве будет одним из центров проявления толерантности и уважения» — Ленур Мамбетов. QIRIM.News (укр.). 9 липня 2021. Архів оригіналу за 2 жовтня 2022. Процитовано 28 вересня 2022.