Рефат Веліулла Джамі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рефат Веліулла Джамі
Координати: 45°03′28″ пн. ш. 34°36′07″ сх. д. / 45.05782° пн. ш. 34.60198° сх. д. / 45.05782; 34.60198
Тип споруди мечеть
Розташування Україна УкраїнаБілогірськ
Початок будівництва 2013
Кінець будівництва 2015
Стиль Османська архітектура
Належність іслам
Адреса вулиця Луначарського
Рефат Веліулла Джамі. Карта розташування: Автономна Республіка Крим
Рефат Веліулла Джамі
Рефат Веліулла Джамі (Автономна Республіка Крим)
CMNS: Рефат Веліулла Джамі у Вікісховищі

Рефат Веліулла Джамі (крим. Refat Veliulla Cami) — соборна мечеть міста Білогірськ Автономної Республіки Крим.

Історія[ред. | ред. код]

Соборна мечеть, 2016 рік

Будівництво почалося 2013 року.

Зведення мечеті взяв на себе кримськотатарський підприємець, меценат, засновник Благодійного фонду сприяння міжнаціональної злагоди ім. Бекіра Чобан-заде Ресуль Веліляєв.

Меценат зазначив, що ця мечеть йому особливо дорога і цінна, оскільки він виконав заповіт свого покійного батька Рефата Веліулла, який перед смертю взяв з нього слово, що син приїде в Карасубазар і побудує там мечеть. «Душу переповнює гордість, що виконав заповіт батька і свою заповітну мрію. Сподіваюся, ця мечеть послужить центром об'єднання людей. Будівництво будь-якої культової споруди в Криму — це головне в духовному відродженні будь-якого народу, будь-якої нації».

Урочисте відкриття відбулося 4 квітня 2015 року. На урочисте відкриття Соборної мечеті приїхали близько двох тисяч осіб. Мусульмани прибули на свято з усіх районів Криму, а також Башкортостану, Татарстану, Дагестану, Росії та Туреччини.

Архітектура[ред. | ред. код]

Молитовний зал

Мечеть прикрашають два мінарети, заввишки 33 метри. Купол споруди розписаний кримськими майстрами, для внутрішньої обробки використані цінні породи деревини.

Місткість мечеті — 500 осіб. На першому поверсі розташовується молитовна кімната для чоловіків, на другому — для жінок. У підвальному приміщенні планується розмістити класні кімнати, конференц-зал, кімнату для ритуального обмивання і їдальню. У майбутньому поряд з мечеттю планується побудувати медресе і створити паркову зону.[1]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Під час відкриття соборної мечеті Джума-джамі в Криму над нею заграла веселка. Іслам в Україні (укр.). Процитовано 29 вересня 2023.