Костел Антонія Падуанського (Стара Котельня)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Костел Антонія Падуанського (Стара Котельня)
50°06′12″ пн. ш. 28°56′51″ сх. д. / 50.1034472° пн. ш. 28.9477528° сх. д. / 50.1034472; 28.9477528
Тип споруди церква
Розташування Україна Україна, Житомирська областьСтара Котельня
Кінець будівництва 1786
Стиль бароко
Стан пам'ятка архітектури національного значення України
Костел Антонія Падуанського (Стара Котельня). Карта розташування: Україна
Костел Антонія Падуанського (Стара Котельня)
Костел Антонія Падуанського (Стара Котельня) (Україна)
Мапа
CMNS: Костел Антонія Падуанського у Вікісховищі

Костел Антонія Падуанського (Стара Котельня) — сакральна споруда кінця XVIII століття в стилі бароко Розташована в селі Стара Котельня, Андрушівський район, Житомирська область . Фундатор храму — Антоній Прушинський (Antoni Pruszyński).

Опис колишнього костелу[ред. | ред. код]

Костел у стилі бароко, вибудований з червоної цегли, потинькований. Кінець будівництва — 1786 року. Належить до типу тринавних, чотиристовпних базилік з гранчатим пресбітерієм и прямокутними захристіями, з гвинтовими дубовими сходами (аналогічні гвинтові сходи були розміщені по обидва боки головного входу и вели на хори). Центральна нава вища за бічні, склепіння — напівциркульні. На фасаді центральна нава прикрашена трикутним фронтоном, поєднаним волютами з бічними навами. Склепіння в бічних навах хрещаті. Архітектурний образ споруди справляє враження благородної пам'ятки архітектури високого мистецького щаблю, нечастого на теренах Житомирщини.

Фасади костелу прикрашені подвоєними пілястрами іонічного ордеру з гирляндами в капітелях. Фасад із заходу облямований аркою з тосканськими колонками. Костел мав цегляну огорожу з брамою та трипрохідною (триаркову) дзвіницею, поруйновані залишки якої без дзвонів збережені. Костел в Старій Котельні відомий метричними записами католиків навколишніх сіл Житомирщини. Сам костел розташований на пагорбі на території старовинного городища, яке височить над річкою Гуйвою. Збереглись також залишки валу, яким було оточене городище.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]