Коциловський Петро

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Петро Коциловський
Народився 1845(1845)
Пакошівка
Помер 1920(1920)
Глинне
Країна  Австрійська імперія
 Австро-Угорщина
 ЗУНР
 УНР
Діяльність селянин, громадсько-політичний діяч
Відомий завдяки посол до Галицького сейму
Посада посол до Галицького сейму[d]
Діти Анна, Марія, Йосафат, Януарій,

Петро́ Коцило́вський (пол. Petró Kocyłówski; бл. 1845, с. Пакошівка — бл. 1920, Глинне) — заможний український селянин-землероб із Пакошівки (Лемківщина), громадсько-політичний діяч. Батько єпископа УГКЦ Йосафата (Коциловського)[1].

Дерев'яна греко-католицька парафіяльна церква Св. Георгія в Ялині (1835 р., тепер — римо-католицький костел)
Капличка в Пакошівці, збудована Петром Коциловським.

Життєпис[ред. | ред. код]

Був сином Андрія Коциловського і його дружини Катерини Косар (Коссар).

У цей час в Пакошівці жило близько 300 греко-католиків, які належали до парафії сусіднього села Ялин (Греко-католицька церква св. Георгія в Ялині збудована в 1835 році, освячена в 1842 році, сьогодні — польський римо-католицький костел). Варте уваги і незвичне було те, як у той час на Сяніччині жили люди різних обрядів разом, без серйозних конфліктів, нерідко спільно брали участь в церемоніях як греко-католицьких, так і римо-католицьких. Разом ходили на прощу, до місць відправлення культу: до костьолу і до церкви.

Пізніше родина Коциловських купила маєток в с. Глинному біля Ліська, Петро Коциловський став землевласникам, статки якого дозволяли дати гідну освіту своїм дітям (Йосип в Ліську ходив до 4-класної початкової школи).

Активний громадський і політичний діяч. Був обраний послом до Галицького сейму 3-го скликання у 1870 році (від IV курії округу Сянік — Риманів — Буківсько; входив до складу «Руського клубу», заступник голови «Селянського клубу»[2]). В 1912 році вибраний головою читальні «Просвіти» у Глинному, яку в селі заснували студент філософії Лев Марков і студент-медик Львівського Університету Юрій Маковський (* 1890, Веремінь — Лучки  — † 1963, недалеко від Баффало, в містечку Ланкастер, США). При читальні було зорганізовано курс неписьменних.

Родина Коциловських мала 2-х синів і 2 доньки.

В Пакошівці Коциловські залишили ще одну пам'ятку  — каплицю, збудовану за сприяння Петра Коциловського, яка збережена донині, стоїть недалеко від батьківського дому Коциловських.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 2 травня 2014. Процитовано 30 квітня 2014.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Чорновол І. 199 депутатів Галицького сейму… — С. 107—108.
  3. Коциловський Януарій Петрович — Енциклопедія Сучасної України. esu.com.ua. Архів оригіналу за 4 лютого 2021. Процитовано 12 квітня 2021.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]