Куельйо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Куельйо
Країна Беліз
Регіон округ Ориндж-Волк
Історія
Датування 1200 до н. е.900
Періоди Докласичний, класичний періоди
Археологічна культура мая
Дослідження
Відкрито 1973
Відкривач Норман Хаммонд
Мапа

Куельйо (ісп. Cuello) — руїни міста цивілізації мая в окрузі Ориндж-Волк (Беліз). Є одним з найстаріших міст мая. Назва походить від ферми родини Куельйо.

Історія[ред. | ред. код]

Стародавня назва невідома. Перші люди з'явилися тут близько 2600 року до н. е. Втім за археологічними дослідження поселення постало лише близько 1200 року до н. е. Вже у ранні часи населення мало соціальну структуру, поділялося на простолюд і знать.

Стосовно часу утворення держави навколо цього поселення немає достеменних відомостей. Наприкінці докласичного періоду були встановлені торговельні зв'язки з містами-державами у Петені, Петешбатуні, у долині Мотагуа і гірської частини мая. Близько 400 року до н. е. місто зазнало нападу невідомого ворога, про що свідчать руйнування будов й масове жертвопринесення.

Найважливішими речами торгівлі були харчі, обсидіан та нефрит. Археологи встановили, що раціон жителів Куельйо становив 30 % маїсу, 7 % собака, білохвостий олень, прісноводні черепахи. На початку класичного періоду населення сягнуло 3 тисяч осіб.

Занепад відбувся у 2-й половині IX століття. Остаточно залишено до 900 року, хоча існує версія, що мешканці продовжували перебувати тут до 1000 року. Втім остання цифра не є повністю визнаною.

Опис[ред. | ред. код]

Розташовано на відстані 5 км від міста Оріндж-Волк. Загальна площа становить 1,4 км2.

Нині тут можна побачити руїни храму, площ, будинків, палацу, декілька підземних комор. В одній з могил, де було поховано немовля, вчені знайшли коштовне каміння. Його мешканці жили в солом'яних будинках, які були побудовані на вершині низьких платформ, що були вкриті стукко. Найбільш добре збереженою є Споруда 326, яка має розмір 4 м заввишки й 8 м завдовжки. У житлових районах знайдено парову лазню 900 року до н. е.

Розкопано піраміду (Споруда 351), яку датують 100 роком н. е. Згодом її було перетворено на ступінчасту піраміду-храм, пізню версію Споруди 351, що позначена як Споруда 35.

Керамічні вироби поділяються на відповідні фази: Свосі (1200—900 до н. е.), Блад (900—650 до н. е.), Лопес-Мамон (650—400 до н. е.), Кокос (400 до н. е. — 250 н. е.).

Історія досліджень[ред. | ред. код]

Виявлено у 1973 році Норманом Хаммондом. Останній продовжив розкопки до 1980-х років.

Джерела[ред. | ред. код]

  • David C. Grove & Rosemary A. Joyce (éd.), Social Patterns in Pre-classic Mesoamerica, Dumbarton Oaks Research Library and Collection, 1999 (англ.)
  • Hammond, Norman (2000). The Maya Lowlands: Pioneer Farmers to Merchant Princes. En Richard E.W. Adams and Murdo J. Macleod (eds.). The Cambridge History of the Native Peoples of the Americas, Vol. II: Mesoamérica, part 1. Cambridge, UK: Cambridge University Press. pp. 197–249. (англ.)