Дос-Пілас

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дос-Пілас
ісп. Dos Pilas
Центральна площа Дос Пілас
Центральна площа Дос Пілас
Сучасне розташування  Гватемала
Регіон Месоамерика
Географічні координати Координати: 16°27′07″ пн. ш. 90°16′09″ зх. д. / 16.45194° пн. ш. 90.26917° зх. д. / 16.45194; -90.26917
Тип місто
Історія
Заснування 629
Епоха культура доколумбової Америки
Культура Мая
Належність до країн Південно Мутульське царство
Ключові події 648 р н.е. — завоювання Калакмуля
Додаткова інформація
Розкопки з 1954 року
Археологи Артур Демарест, Стівеном Гавстон, Хуан Антоніо Вальдес
Публічний доступ відкритий для відвідувачів
Дос-Пілас. Карта розташування: Гватемала
Дос-Пілас
Дос-Пілас

Дос-Пі́лас (ісп. Dos Pilas) — місто цивілізації мая на території сучасної Гватемали, один з найважливіших політичних центрів цивілізації мая в пізній класичний період.

Розташування[ред. | ред. код]

Дос-Пілас знаходиться в 17 кілометрах на північний захід від муніципального району Саяче, у самому серці регіону Петешбатун, що охоплює басейни річок Пасьон і Чішой в сучасній Гватемалі. Місто знаходиться на висоті 150 метрів над рівнем моря і розташований в тропічних джунглях.

Історія[ред. | ред. код]

Незважаючи на досить скромні розміри і порівняно недовгий розквіт (середина VII — середина VIII століття), Дос-Пілас зіграв значну роль в історії мая класичного періоду.

Засноване було у 650 року як аванпост Тікаля, однак 50 років по тому ахав Південного Мутульського царства Баахлах-Чан-К'авііль уклав союз з Калакмулем і став таким чином смертельним ворогом Тікаля. З часів ранньої класики основними центрами Петешбатуна були міста Тамаріндіто, Арройо-де-Пьедра, Сейбаль. Але у VII ст. починається піднесення нового царства — Дос-Пілас, правителі якого невдовзі встановили контроль над усією областю.

Місто було столицею Південне Мутульського царства. До кінця VII ст. Дос-Пілас перетворилося на густонаселене місто площею близько 4 кв. км з населенням 4000-5000 осіб. Першим відомим царем Дос-Пілас був Баахлах-Чан-К'авііль. Наразі не можна впевнено стверджувати, яку назву городище мало у давнину, оскільки ієрогліфічний топонім Дос-Піласа поки не прочитано.

У місті, на території близько 1 км² виявлено понад 500 кам'яних споруд, включно з пірамідами, палацами та житловими помешканнями. Історію Дос-Піласа викладено на більш ніж 40 монументах міста та регіону, часто з докладністю, що не має аналогів для області мая.

Місто було укріплене, у ньому було кілька воріт, піраміда висотою 40 метрів — найвища з пірамід на річці Ла-Пасьон, однак найголовнішою її характерною рисою є великі парадні сходи, відкриті недавно у структурі L5-49, з ієрогліфічним написом, що оповідає про історії суперництва і воєн між Дос-Пілас, Тікалем і сусідніми містами.

Раніше вважали, що близько 650 р. спалахнув конфлікт в Мутульському царстві, який призвів до втечі деяких вельмож з Тікаля та заснування міста Дос-Пілас, де утвердилася династія, яка стояла при владі протягом 160 років.

Городище Дос-Пілас було відкрито 1954 року. З того часу воно інтенсивно вивчається істориками та археологами. Всі письмена настільки відмінно збереглися, що археологи навіть ставили питання про їх автентичності. 12 червня 1970 руїни міста були визнані національною пам'яткою Гватемали.

Царі Дос-Піласа (629–761)

Див. також[ред. | ред. код]

Світлини[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]