Кімчиччиге

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ччіґе
Походження
Необхідні компоненти Кімчі, зелена цибуля, цибуля городня, нарізаний кубиками тофу, свинина
Схожі страви рагу

Кімчіччіґе (кор. 김치찌개, gimchi jjigae, kimch'i tchigae) — варіант ччіґе або рагу по-корейськи, приготоване з кімчі та інших інгредієнтів, таких як зелена цибуля, городня цибуля, нарізаний кубиками тофу, свинина та морепродукти, хоча свинина і морепродукти як правило не використовуються спільно. Кімчіччіґе - типове ччіґе в Кореї.

Історія[ред. | ред. код]

Кімчі як просто квашені овочі вживалося в Кореї з давніх-давен, але сучасний вигляд набув у середині правління династії Чосон, коли в країну вперше був ввезений червоний гострий перець. Є припущення, що саме в той період кімчхиччиге був остаточно сформований як корейська страва[1].

Приготування та подача на стіл[ред. | ред. код]

Кімчіччіґе часто готують в корейських будинках, в яких використовують старий, який більше піддається бродінню «зрілий» кімчі, що створює сильний стійкий смак і містить таку кількість бактерій, що і в йогурті[2]. Це тушкована страва, як було сказано раніше, дуже пахуча, якщо приготовлена зі старим кімчі, тоді як зі свіжим кімчі не досягне такого ефекту. Кімчі - це головний компонент в кімчиччиге, а наявність інших інгредієнтів залежить від індивідуальних побажань людини.

Нарізаний кімчі кладуть в ємність з яловичиною, свининою або морепродуктами, тофу, нарізаною зеленою цибулею і часником і все це варять в воді або в myeolchi (бульйон з анчоусів). Страву потім заправляють або твенджаном (соєва паста) або кочхуджаном (соєва паста з гострим перцем) [1].

Як і багато інших корейських страв, кімчіччіґе ставлять в центр столу, якщо трапезують двоє людей. Також стіл з кімчиччиге сервірується разом панчханом (різного роду корейські салати і закуски) і рисом. Кімчіччіґе зазвичай готується і подається на стіл киплячим в кам'яному горщику.

Варіанти[ред. | ред. код]

Крім стандартних інгредієнтів, таких як яловичина, свинина або курятина, деякі інші варіанти отримали свої особливі імена.

  • Чхамчхі кімчиччиге (참치 김치 찌개) готують з тунцем, зазвичай в консервованому вигляді, щоб спеціально використовувати для ччиге. Це варіант кімчиччиге в основному використовується для пікніків і походів, тому його легко готувати <ref> Tuna in jjigae [Архівовано 24 лютого 2012 у Wayback Machine.], Hankyung News, 2010- 01-19. Retrieved 2010-06-24. </ Ref>.
  • Ккончхі імчиччиге (꽁치 김치 찌개) готують з сайра.
  • Пудеччиге (부대 찌개) готують із сумішшю різних інгредієнтів: локшиною (зазвичай - локшина швидкого приготування), тунцем, м'ясними консервами, овочами, в бульйоні кімчиччиге. Пуде означає «військова частина» в Кореї. Цей варіант кімчиччиге був популярний як серед солдатів, так і серед цивільних, які жили навколо військових баз, які знайшли його зручним для утилізації залишків їжі.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Kimchi jjigae [Архівовано 10 червня 2011 у Wayback Machine.] at Encyclopedia of Korean Culture
  2. Bacteria in kimchi [Архівовано 18 лютого 2019 у Wayback Machine.], Doctor’s News, 2009-05-18. Retrieved 2010-06-24.

Посилання[ред. | ред. код]