Молосові

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Молосові
Період існування: пізній еоценнаш час
Tadarida teniotis
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Рукокрилі (Chiroptera)
Надродина: Лиликуваті (Vespertilionoidea)
Родина: Молосові (Molossidae)
Gervais in de Castelnau, 1855
Роди
†Rhizomops
†Wallia
підродина Molossinae
роди: Austronomus, Cabreramops, Cheiromeles, Cynomops, Eumops, Micronomus, Molossops, Molossus, Mops, Mormopterus, Myopterus, Neoplatymops, Nyctinomops, Otomops, Ozimops, Platymops, Promops, Setirostris, Sauromys, Tadarida
підродина Tomopeatinae
рід Tomopeas
Вікісховище: Molossidae

Молосові (Molossidae) — родина рукокрилих, яка згідно з МСОП містить 19 родів і 119 видів. Типовий рід — Молос (Molossus). Це як правило досить кремезні рукокрилі з відносно довгими й вузькими крилами й зі зморшкуватими губами. Вони можуть летіти зі швидкістю 95 км/год, використовуючи хвостові крила, а також підійматися на висоту в 3 км — що робить їх унікальними серед кажанів. Вони поширені на всіх континентах, крім Антарктиди. Зазвичай селяться в печерах, занедбаних шахтах або тунелях.

Поширення[ред. | ред. код]

Мешкають у теплих частинах світу: від Південної Європи й Південної Азії на південь через Африку і Малайзію і на схід до островів Фіджі і від центрального півдня Сполучених Штатів через Вест-Індію, Мексику і Центральну Америку до південної частини Південної Америки.

У фауні України родина представлена одним фантомним видом — це тадарида європейська (Tadarida teniotis)[1].

Морфологія[ред. | ред. код]

Голова і тіло завдовжки від 40 до приблизно 130 мм, довжина хвоста становить 14–80 мм, передпліччя довжиною 27–85 мм. Коротке волосся тіла має оксамитову текстуру. В одному роді (Cheiromeles) волосся настільки коротке, що тварина здається голою. Деякі види Tadarida мають піднятий гребінь волосся на маківці. Забарвлення зазвичай коричневе, жовто-буре, сіре або чорне. Деякі види, зокрема, в роду Molossus мають дві форми кольору. Голова досить товста, а морда широка. Очі маленькі. Вуха товсті.

Зуби нормального гострокінцевого комахоїдного типу. Зубна формула змінюється від I 1/1, C 1/1, P 1/2, M 3/3 = 26 до I 1/3, C 1/1, P 2/2, M 3/3 = 32.

Стиль життя[ред. | ред. код]

Ночують у печерах, тунелях, будівлях, дуплах дерев, листі (принаймні Molossus), гнилих колодах (вказується для Molossops), щілинах скель і отворах в землі (вказується для Cheiromeles). Вони також знаходять притулок під корою і камінням і часто під рифленими залізними штучними спорудами; вони воліють високі температури, до 47 С і вище, в таких місцях.

Характерний мускусний запах зазвичай заповнює їхнє сховище. Деякі види живуть групами по сотні тисячі або навіть мільйони осіб, інші поєднуються у невеликі групи, і деякі — поодинокі.

Члени цієї родини, як правило, активні протягом всього року. Найпівнічніший вид може бути неактивним протягом коротких періодів, протягом зими, але немає переконливих доказів істинної сплячки. Ці види зазвичай роблять місцеві пересування або, як в Tadarida brasiliensis Нового Світу, сезонні міграції. У порівнянні з польотом багатьох комахоїдних кажанів, їх політ швидкий і відносно прямий. Вони літають з відкритими ротами і посилають ультразвукові сигнали. Раціон складається з комах, часто форм із твердою оболонкою.

Ці кажани, як правило, мають одне дитинча в приплоді й один приплід на рік. Двоє дитинчат народжується рідко.

Родинне дерево[ред. | ред. код]

Molossidae

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Загороднюк І. В. & Ємельянов І. Г. Таксономія і номенклатура ссавців України // Вісник Національного науково-природничого музею. — 2012. — Вип. 10. — С. 5–30.