Пан Роман

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пан Роман
Перша поява 2022
Автор Роман Чихарівський
Інформація
Стать чоловіча
Релігія християнство
Місце проживання Галичина
Національність українець

Пан Роман — вигаданий персонаж відеокліпів українського письменника та блогера Романа Чихарівського, якого він створив за допомогою маски у Snapchat. Пан Роман набув популярності у 2022 році завдяки гумористичним відео, які публікуються в TikTok та Instagram.

Образ[ред. | ред. код]

Роман Чихарівський почав записувати відео на початку 2022 року. Спочатку він робив гумористичні відеоролики для друзів за допомогою спеціальної маски в додатку Snapchat, яка трансформувала його в людину похилого віку. Після російського вторгнення припинив діяльність, але за місяць на прохання підписників повернувся до створення відео[1].

Починав записувати відео в образі наївного священника Романа. Згодом персонаж перетворився зі священника на побожного дивака-пенсіонера пана Романа з Галичини[1][2]. Персонаж Чихарівського — це людина з минулого сторіччя, яка веде боротьбу з розпустою та дає поради у різних сферах: від інформаційних технологій та стартапів до стосунків[1][3]. Політичним кредо пана Романа є вислів «Я є за Бога та за Україну». Як патріот він прибічник Віктора Ющенко, Андрія Садового та Ірини Фаріон[4][5].

Особливість образу це західноукраїнська говірка та інтонації, які використовує уродженець Тернопільщини Чихарівський. Гумористичності додає використання оксиморонів (поєднання непоєднуваного), наприклад гри слів «скрипт» і «сквірт»[1]. На думку Чихарівського основними рисами пана Романа є егоцентричність та інфантильність[4]. Чихарівський також вигадав для пана Романа віртуальних членів родини: онука Маркіяна та родича з Польщі[2].

Задля покращення образу Чихарівський розвиває почуття гумору переглядаючи мультсеріал «Сімпсони», виступи українського стендапера Антона Стенюка та польськомовний YouTube[1].

Популярність[ред. | ред. код]

Станом на січень 2023 року на його TikTok було підписано 185 тисяч людей, а на Instagram — 61 тисяча[4]. Найполярнішим треком у виконанні пана Романа є «Сила покаяння»[4].

Слова пана Романа з відео цитував голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук під час засідання парламенту[2]. Пан Роман також з'являється в альбомі гурту NAZVA[6].

Автор[ред. | ред. код]

Роман Ігорович Чихарівський народився 4 жовтня 1995 року в селі Вишнівчик Теребовлянського району Тернопільської області[7]. Батьки Романа працюють вчителями в школі[8]. Зростав у віруючій родині, часто відвідував греко-католицьку церкву, але змінив своє ставлення до релігії після поїздки до дитячого табору «Артек»[9].

Закінчив Теребовлянську гімназію у 2012 році. В наступному році став випускником Малої академії наук України (секція «Літературна творчість»)[7]. Переможець всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт МАН України[8]. Навчався на філологічному факультеті Львівського національного університету імені І. Я. Франка та в Польщі на журналіста[7]. Два роки працював в хостелі, а потім інтернет-маркетологом[4].

Перша книжка Чихарівського «Святі не вимовляють „р“» (2013) вийшла друком у видавництві «Зелений пес», коли автору було 16 років[7]. Книга містить 20 новел, які Чихарівський писав близько двох років[10]. Твір отримав схвальний відгук від письменника Андрія Любки[8]. Другий роман «Мудація» вийшов 2014 року у видавництві «Крок»[11]. За словами самого Чихарівського, книги він написав задля статусу у колі своїх друзів, які цікавились літературою[4]. Чихарівський — учасник резиденції молодих україномовних письменників «Станіславський феномен»[7], а також проектів «FreeArt» та «ViaCreators»[12].

З 2022 року веде «Галицько-галицький подкаст»[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д Бровінська, Марія (17 січня 2023). «Пан Роман уже трохи навіть харить». Автор одного з найпопулярніших героїв українського TikTok про заробітки, «Сімпсонів» та плани на майбутнє. dev.ua (укр.). Процитовано 6 січня 2024.
  2. а б в Кравець, Роман (5 березня 2023). Роман Чихарівський (Пан Роман) – Любов до Фаріон, меми Порошенка, ігнорування Зеленського. Українська правда (укр.). Процитовано 6 січня 2024.
  3. Лівін, Марк (4 січня 2023). «Пан Роман» збирає мільйони переглядів у TikTok. Запитали його про розпусту та Різдво. The Village Україна (укр.). The Village Україна. Процитовано 6 січня 2024.
  4. а б в г д е ж Касьянова, Дар'я (17 січня 2023). «Я живу наче в шизофренії»: Як борець з розпустою Пан Роман спочатку прославив, а потім втомив свого творця. Bird In Flight (укр.). Процитовано 6 січня 2024.
  5. Заблоцька, Оксана (27 червня 2023). На кого підписатися у TikTok: гайд українськими трендами, блогерами та жанрами. suspilne.media (укр.).
  6. Ткачук, Юлія (13 жовтня 2023). "Одна з граней нашого гурту — це хаос": гурт Nazva презентував альбом співпраць "ГУРМА". Суспільне (укр.).
  7. а б в г д Омельницький, Андрій (1 серпня 2014). Ромко Чихарівський: «Коли тримав “Святих…” у руках, відчував себе татом, який опинився в пологовому будинку…» (PDF). Подільске слово (укр.).
  8. а б в Взяв у руки першу книжку і побачив, на що пішли нерви і… гроші. te.20minut.ua (укр.). 2 лютого 2013. Процитовано 6 січня 2024.
  9. Масенко, Вероніка (8 червня 2023). Пан Роман – про сповідь як терапію і вміння казати «ні». Головне з інтерв’ю «Простими словами». The Village Україна (укр.). Процитовано 6 січня 2024.
  10. Хом’як, Віра (5 січня 2024). Чому святі не вимовляють «р»? Знає юний письменник з Теребовлі. Газета "Наш День" (укр.). Процитовано 6 січня 2024.
  11. В Івано-Франківську Роман Чихарівський презентував книгу "Мудація". Курс. 24 вересня 2014. Процитовано 6 січня 2024.
  12. Хлопець з Теребовлянщини сьогодні на книжковому форумі у Львові влаштує автограф-сесію. doba.te.ua (укр.). 13 вересня 2013. Процитовано 6 січня 2024.