Пас Вега

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пас Вега
ісп. Paz Vega
Ім'я при народженні Пас Кампос Тріго
Народилася 2 січня 1976(1976-01-02)[2][3] (48 років) або 31 грудня 1975(1975-12-31) (48 років)
Севілья, Андалусія, Іспанія
Громадянство Іспанія Іспанія
Діяльність модель, кіноакторка, акторка
Роки діяльності 1997 — по сьогодні
IMDb nm0891895
Нагороди та премії

CMNS: Пас Вега у Вікісховищі

Пас Кампос Тріго (ісп. Paz Campos Trigo), відома як Пас Вега (ісп. Paz Vega; нар. 2 січня 1976, Севілья, Андалусія, Іспанія) — іспанська акторка та модель.

Біографія[ред. | ред. код]

Народилася в Севільї. Її ім'я перекладається з іспанського як «мирні пшеничні поля» (paz — мир, campos — поля, trigo — пшениця). Сценічний псевдонім взяла від своєї бабусі.

Після відвідування вистави «Дім Бернарди Альби» Федеріко Гарсія Лорки у віці 15 років вирішила стати акторкою. Після закінчення школи у 16 років вступила до театральної школи Centro Andaluz de Teatro. Після двох років навчання в театральній школі і двох років вивчення гуманітарних і соціальних наук переїхала в Мадрид з метою зробити успішну акторську кар'єру.

Дебютувала в телесеріалі «Менудо — мій батько», в якому також знімався Ель Фарі, відомий в Іспанії співак. Після участі ще в двох серіалах — «Більше ніж друзі» і «Приятелі» — Вега потрапила на великий екран, зігравши в 1999 році у фільмі «Флірт». У тому ж році вона виконала невелику роль у фільмі режисера Давида Менкеса «Переживати», в якому також зіграли Емма Суарес, Хуан Дієго Ботто.

Популярність завоювала серіалом «7 життів» (зйомки якого також почалися в 1999 році). Серіал був іспанської версією «Друзів» і став однією з найпопулярніших ситуаціних комедій Іспанії. Вега грала Лауру, веселу андалузку, що зупинилася в квартирі Давида, який нещодавно вийшов з коми. Серіал транслювався провідною приватною телемережею Іспанії Telecinco і завершився 12 квітня 2006 року, щоправда, вже без Веги.

Після того, як режисер Матео Хіль побачив Вегу в «7 життях», він запросив її в свій фільм «Ніхто нікого не знає», сценарій та музику для якого написав Алехандро Аменабар.

Акторка зачарувала і іншого іспанського режисера, Хуліо Медема. Він запросив Вегу на головну роль в свій «провокаційно-сексуальний» проєкт «Люсія і секс», історії про роман молодої жінки з письменником. Щоб серйозно зайнятися роллю, Вега пішла з «7 життів». Повний еротики фільм мав небачений успіх, приніс Везі світову популярність і премію «Гойя» за найкращий акторський дебют.

У 2001 році Вега втілила жертву насилля в сім'ї у фільмі «Тільки моя», а в 2002 році знаменитий Педро Альмодовар дав їй роль в своєму фільмі «Поговори з нею». У фільмі також знімався її партнер по «7 життях», Хав'єр Камара. Стрічка отримала «Оскар» за найкращий сценарій, що практично неймовірно для неангломовного фільму. Незабаром Вега знялася в головних ролях в музичній романтичній комедії «Інша сторона ліжка» та екранізації знаменитої новели Проспера Меріме «Кармен», знятої Вісенте Аранда.

У грудні 2004 року Пас Вега дебютувала в Голлівуді — зігравши домробітницю-іспанку в романтичній комедії «Іспанська англійська» з Адамом Сендлером. У 2006 році вона знімалася з Морганом Фріменом у незалежному фільмі «10 кроків до успіху».

У 2007 році Пас Вега знялася у фільмі «Гніздо жайворонка», що розповідає про геноцид вірмен 1915 року в Туреччині. У 2009 році Вега втілила дружину героя Коліна Фаррелла в фільмі «Сортування».

У 2010 році знялася в фільмі Мікеле Плачідо "Валланзаска – злі ангели" про відоме мафіозне угруповання Comasina, яке тероризувало Мілан в 1970-х роках.

Особисте життя[ред. | ред. код]

Пас Вега одружена з венесуельцем Олсоном Салазаром. У них троє дітей: син Орсон, нар. 2 травня 2007, донька Ава, нар. 17 липня 2009, та син Ленон, нар. 13 серпня 2010.

Основна фільмографія[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  2. Filmportal.de — 2005.
  3. Discogs — 2000.

Посилання[ред. | ред. код]