Писар польний

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Писар польний (пол. Pisarz polny, лат. notarius campestris) — військова посада Речі Посполитої. У Великому князівстві Литовському був писар польний литовський, а в Короні — писар польний коронний.

Історія посади[ред. | ред. код]

Посада військового (польного) писаря була створена близько 1510 року[1] для того, щоб позбавити гетьманів адміністративної роботи. З 1633 року писар не міг посідати жодної сенаторської посади.

У XVII столітті писар разом зі стражником великим, стражником польним і обозним утворили гетьманський штаб, який вирішував військові та казначейські справи, вів записи та звіти про кількість вояків. Завданням цього штабу був також контроль за якістю озброєнь і устаткування на підставі приписів та укладених угод. Співробітники штабу також займалися комплектацією та забезпеченням армії.

Після значного скорочення армії 1717 року посада писаря польного втратила свою вагу. З моменту створення 1775 року Військового департаменту Постійної Ради, фактично, посада писаря стала непотрібною, оскільки справами фінансування та забезпечення військ займалися Військова комісія, Військовий департамент Постійної ради[pl] та Королівська військова канцелярія. Проте писар польний залишився нижчим урядовцем у Військовому департаменті. Він також отримував дуже високу зарплату: писар польний коронний отримував 30 000 злотих щорічно, а писар польний литовський — 15 тисяч злотих.

Протягом 1764—1792 років посада писаря польного була лише формальною та почесною, тому вона залишалася в руках магнатів. Під час реформ Чотирирічного сейму 1790 року Сейм відновив статус цієї посади, піднявши писарів польного коронного та литовського до рангу генерал-лейтенанта (найвищого військового звання тодішньої польської армії), і доручивши їм інспектувати армію по всій країні. Діяльність, яку доручали писарям, була пов'язана з плановим розширенням кількісного складу армії.

Першим писарем польним був Вацлав Баворовський, а одним з останніх і найбільш заслуженим був письменник Казимир Жевуський.

Компетенції уряду[ред. | ред. код]

Писар був членом «штабу» гетьмана. До його компетенції належало військове управління (заміщував у цьому гетьмана), проводив перепис армії, який він представляв на початку кожної каденції сейму, проводив перевірки військових частин, виплачував жовнірам зарплату (жолд). Він опікувався устаткуванням підрозділів, пильнував за якістю зброї, і був зобов'язаний повідомити короля або гетьмана про будь-які недоліки. Він інспектував замки України (цей обов'язок перейшов до нього від командувачів Оборони поточної). Зазвичай, він брав участь у всіх військових виправах.

Писар польний, як і інші урядники, перед зайняттям своєї посади повинен був прийняти присягу. Без цього всі дії, які він здійснив, а також звіти, подані до Сейму, вважалися недійсними.

У полках писарі польні допомагали писарям полковим.

Деякі відомі писарі польні коронні[ред. | ред. код]

Деякі відомі писарі польні литовські[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. деякі історики появу посади писаря польного відносять до часів Сигізмунда І Старого (король Польщі й Великий князь Литовський у 1506—1548); Urzędy i godności w dawnej Polsce, s. 178; "Mała Encyklopedia Wojskowa" датує появу цієї посади 1510 роком

Бібліографія[ред. | ред. код]

  • Zbigniew Góralski. Urzędy i godności w dawnej Polsce. — Warszawa : Ludowa Spółdzielnia Wydawnicza, 1988. — S. 176—179. — ISBN 83-205-3532-8. (пол.)
  • Mała Encyklopedia Wojskowa. — 1967. — Wydanie I. (пол.)