Повітряна пошта

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Використання балонної пошти в Парижі в 1870 році (листівка Франції, 1920)

Повітряна пошта[1], також аеропошта[2], — загальне поняття для транспортування поштових відправлень повітрям шляхом з використанням різноманітних засобів — від поштових голубів до всіляких повітряних суден.

Історія[ред. | ред. код]

Жінка з поштовим голубом (картина невідомого художника XIX століття)

Голубина пошта[ред. | ред. код]

Докладніше: Голубина пошта

Найбільш древнім способом пересилки листів по повітрю є голубина пошта. Поштові голуби використовувалися для доставки повідомлень аж до XX століття.

Гарматна пошта[ред. | ред. код]

Докладніше: Гарматна пошта

У XVXVI століттях застосовували гарматну (або шарову) пошту для доставки письмових повідомлень по повітрю за допомогою спеціальних поштових артилерійських систем. Останні стріляли спеціальними ядрами, всередину яких закладалася кореспонденція.

Використання літальних апаратів[ред. | ред. код]

З XIX століття для поштового зв'язку почали застосовувати літальні апарати, які були легші за повітря, — аеростати (повітряні кулі) та дирижаблі, що дало поштовх до створення аеростатної (баллонної) та дирижабельної пошти. З появою на початку XX століття апаратів важче за повітря — літаків, — почався бурхливий розвиток авіапошти, при значно меншому розповсюдженні вертолітної і планерної пошти. У радянській поштовій термінології до 1932 року авіапошта офіційно називалася «Повітряною поштою».

Аеростатна (балонна) пошта[ред. | ред. код]

Політ Джона Уайза (англ. John Wise[en]) на повітряній кулі з поштою (США, 17 серпня 1859)
Докладніше: Аеростатна пошта

Перша доставка кореспонденції повітряним судном відбулася 7 січня 1785 року і була здійснена на повітряній кулі з англійського міста Дувр в Францію в околицю Кале.

Під час першого польоту на повітряній кулі в Північній Америці 9 січня 1793 року з Філадельфії в Дептфорд, штат Нью-Джерсі) Жан-П'єр Бланшар віз особистий лист Джорджа Вашингтона, призначений для вручення власникові земельної ділянки, на якій приземлиться Бланшар. Завдяки цьому факту політ став першою доставкою повітряної пошти в США.[3]

Маркірована поштова картка баллонної пошти (Франція, 18701871, 20 сантимів)

Перша офіційна доставка повітряної пошти в США відбулася 17 серпня 1859 року, коли Джон Уайз (англ. John Wise[en]) пілотував повітряну кулю, що стартує в місті Лафаєт в штаті Індіана з пунктом призначення в Нью-Йорку. Погодні умови змусили його приземлитися в Крофордсвіллі (штат Індіана), а пошта була доставлена до місця призначення поїздом. У 1959 році в ознаменування цієї події Поштова служба США випустила авіапоштову марку номіналом в 7 центів.[4]

У час франко-пруської війни (18701871) пошта з Парижу і Меца також вивозилася на повітряних кулях, що пролітали над головами німців, що тримали в облозі ці міста. Під час польоту на повітряній кулі 1877 році в Нешвіллі (штат Теннессі) також було проведено перевезення пошти.

Дирижабельна пошта[ред. | ред. код]

Марка США «Цепелін» (1930)

У 19001930-ті роки повітряна пошта також перевозилася дирижаблями, і цей її вигляд відомий як дирижабельна пошта. Особлива помітна роль німецьких цеппелінів: багато країн випустили спеціальні марки для цеппелінної пошти.

Скидання пошти з літака Avro Shackleton в Бейрі (Мозамбік, липень 1970)

Авіапошта[ред. | ред. код]

Докладніше: Авіапошта

Поява в 1903 році аеропланів відразу ж викликала інтерес до залучення їх до перевезення пошти. Протягом XX століття авіапошта стала основним засобом доставки поштовій кореспонденції і посилок.

Ракетна пошта[ред. | ред. код]

Докладніше: Ракетная пошта

З 1930-х років в деяких країнах пробували використовувати ракетну пошту.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. В англійській та інших мовах для позначення понять повітряної пошти та авіапошти використовується один термін (наприклад англ. airmail), тоді як в українській та декількох інших мовах повітряна пошта — загальніша назва для різних видів транспортування поштових відправлень по повітрю, а авіапошта має на увазі доставку пошти тільки літаками. В енциклопедичному словнику Брокгауза і Ефрона, під повітряною поштою малася на увазі пневматична пошта.
  2. Зустрічається[недоступне посилання з липня 2019] у Тлумачному словнику російської мови Ушакова як синонім повітряної пошти. У статті Олексія Бурикина вказується, що слово аеропошта в наш час[коли?] не використовується. В той же час для слова аеропошта інколи можна знайти ще одне значення — пошта на аеросанях.
  3. Див. коротку біографію [Архівовано 10 червня 2016 у Wayback Machine.] Бланшара на сайті «U.S. Centennial of Flight». [Архівовано 8 липня 2005 у Wayback Machine.]
  4. Відомості з прес-релізу [Архівовано 23 червня 2011 у Wayback Machine.] Поштової служби США від 6 квітня 2005 року.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]