Подорож на Місяць

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Подорож на Місяць
фр. Le Voyage dans la Lune
Кадр з кольорової версії фільму
Жанр наукова фантастика, комедія
Режисер Жорж Мельєс
Продюсер Жорж Мельєс
Сценарист Жорж Мельєс
На основі Із Землі на Місяць[1], Навколо Місяця і Перші люди на Місяці[2]
У головних
ролях
Жорж Мельєс, Bleuette Bernond і Жанна д'Альсі
Оператор Lucien Tainguyd
Композитор Жорж Мельєс
Художник Жорж Мельєс
Кінокомпанія Star Film Companyd
Дистриб'ютор Жорж Мельєс
Тривалість 8 (14) хв.
Мова німий фільм
Країна Франція Франція
Рік 1902
Дата виходу 1 вересня 1902 (Франція)
Кошторис 10 тис. франків
IMDb ID 0000417
CMNS: Подорож на Місяць у Вікісховищі

«Подорож на Місяць» (фр. Le Voyage dans la Lune) — німа короткометражна фарсова комедія 1902 року, що пародіює сюжети романів Жуля Верна «Із Землі на Місяць» і Герберта Уеллса «Перші люди на Місяці». Була поставлена режисером Жоржем Мельєсом за власним сценарієм. Вважається першим науково-фантастичним фільмом в історії кінематографу. За версією нью-йоркського тижневика «The Village Voice», стрічка входить у сотню найвизначніших фільмів, займаючи 84 місце.[3]

Сюжет[ред. | ред. код]

Кадр з чорно-білої версії фільму

Вчений робить в Академії доповідь про можливість польоту на Місяць. Після бурхливих дискусій вирішено відправити на Місяць експедицію, для якої будується космічний корабель у вигляді порожнього снаряда, який запускається в космос пострілом з величезної гармати. Снаряд падає на Місяць. Академіки виходять на поверхню Місяця, любуються видом на Землю й лягають спати. Ранком вони йдуть досліджувати знайдену печеру, де зустрічають стрибаючих селенітів (у фільмі їх зображували професійні акробати). Розправившись із селенітами за допомогою парасольок, учені вирішують повернутися на Землю, сідають у снаряд, після чого останній академік зіштовхує снаряд із краю Місяця й сам стрибає слідом. Снаряд падає в океан і благополучно допливає до гавані. Прибулих мандрівників з пошаною зустрічають співвітчизники.

Кольорова версія[ред. | ред. код]

Режисер зняв стрічку в двох версіях — чорно-білій та кольоровій, яку розфарбовували вручну (як і щонайменше 4 % усієї продукції Мельєса, зокрема, фільми Королівство фей, Неможлива подорож[en] , Сон раджі[en] та Севільський цирульник[en][4] ). Тривалий час кольорову версію фільму вважали втраченою. Лише 1993 року анонімний колекціонер подарував її барселонській фільмотеці. Однак стрічка перебувала в занедбаному стані. За реставрацію стрічки, яка тривала цілий рік, взялась лабораторія Technicolor (Лос-Анджелес). Прем'єра фільму з новим саундтреком французької групи «Air» відбулась на Каннському кінофестивалі 11 травня 2011 року[5][6].

«Хранитель часу»[ред. | ред. код]

Про Жоржа Мельєса та його стрічку «Подорож на Місяць» йдеться у сучасному фільмі Мартіна Скорсезе «Хранитель часу».

Значення[ред. | ред. код]

Фільм вважається одним з безумовних шедеврів раннього кінематографа завдяки постановочної винахідливості Мельєса: він блискуче витримав іронічну інтонацію і наповнив картину спецефектами, більшість яких винайшов сам.

Хрестоматійну популярність придбав кадр, де снаряд потрапляє Місяцю прямо в око.

Прем'єра[ред. | ред. код]

Прем'єра фільму у Франції відбулася 1 вересня 1902 року.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Зберігся ремейк цього фільму, поставлений в 1908 році Сегундо де Шомон під назвою «Екскурсія на Місяць» (фр. Excursion dans la lune).
  • Скорочений варіант «Подорожі на Місяць» як своєрідну «передмову» включили до фільму Майкла Андерсона «Навколо світу за 80 днів» (1956).
  • Сюжет фільму був використаний у відеокліпі пісні Tonight Tonight музичної групи The Smashing Pumpkins, а також «Heaven For Everyone» групи Queen.
  • У 1993 році якийсь анонімний колекціонер приніс в дар фільмотеці Каталонії в Барселоні вважався безповоротно втраченим кольоровий варіант фільму. Проте плівка була у вкрай жалюгідному стані. Тривалий процес відновлення фільму завершився в 2011 році. «Друга прем'єра» фільму відбулася на 64-му Каннському кінофестивалі.

Відеотека[ред. | ред. код]

Подорож на Місяць

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Шведська база даних фільмівSvenska Filminstitutet.
  2. https://www.cnc.fr/cinema/actualites/limage-de-la-semaine--quand-georges-melies-visait-la-lune_1023335
  3. The 100 Greatest Films of the 20th Century
  4. Yumibe, Joshua (2012), Moving Color: Early Film, Mass Culture, Modernism, New Brunswick, N.J.: Rutgers University Press, с. 73, ISBN 9780813552965, процитовано 1 серпня 2013
  5. Перший у світі блокбастер знову на екранах. BBC
  6. A Trip to the Moon - a return journey. Архів оригіналу за 26 червня 2013. Процитовано 21 грудня 2011.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Никоненко, Володимир (05.13.2020). «Подорож на Місяць» Жоржа Мельєса: Космічні хроніки 1902 року. https://moviegram.com.ua/le-voyage-dans-la-lune/ (українською) .