Прокоп Сенявський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Прокоп Сенявський
Помер не раніше лютий 1566 і не пізніше березень 1566
Країна  Королівство Польське
Посада Q65556080?
Рід Сенявські
Батько Рафал із Сеняви
Діти Прокоп Сенявський

Прокоп Сенявський гербу Леліва (пом. лютий-березень 1566) — шляхтич, військовик, урядник Королівства Ягеллонів. Представник спольщеного українського шляхетського роду Сенявських гербу Леліва.

Життєпис[ред. | ред. код]

Син Рафала зі Сеняви та його дружини Аґнешки Цебровської.
Подібно, зі старшими братами брав участь у битві під Лопушним (Вишнівцем). Перебував на дворі Яна Амора Тарновського, разом із братами брав участь в переможних битвах з татарами під Кам'янцем, Верестатинцем, Підгайцями, Меджибожем; в обороні Рогатина від турків 1524 року. Ймовірно, брав участь у битві під Обертином як доброволець, бо в реєстрах учасників не значиться. Під командуванням Яна Амора Тарновського брав участь у війні з Московією 1535 року. Ротмістр оборони поточної, стольник львівський з 1 березня 1544 року.[1]

23 грудня 1529 року з братом Александером поділили спадок дідичних маєтностей, відокремлюючи їх від маєтностей найстаршого брата Миколая; став співвласником Сєняви із селами Горошна, Ходорківці, Рудки, Малківці, Полюхів у Львівському повіті, Луки — у Галицькому. Разом із братами мав «доживоття» на королівщинах: Баківці, Трибоківці, Репехів, Дворище, Любча (Любче), Жабокруки — у Львівському повіті; Войнилів, Довпотів (Дорогів), Томашівці, Верхня, Нягівці, Довге — у Галицькому. 4 квітня 1522 року отримав дозвіл на локацію міста Прокопів над річкою Сілкою (пол. Siołka) у Войнилівській волості з правом двох ярмарків. Також правом «доживоття» мав село Лани (Львівське староство) наданням Сігізмунда І; у грудні 1550 року Сігізмунд ІІ надав право дідичної власності. У липні 1550 року отримав «вічним дарунком» село та фільварок Острів із пусткою Демесківці в Галицькому старостві.

Помер у лютому-березні 1566 року; 16 березня є запис свідчень його вдови у львівському суді.[2]

Сім'я[ред. | ред. код]

Дружина — Анна, дочка ковальського каштеляна Марціна Остроруга зі Львувка. Діти:

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Nagielski M. Sieniawski Prokop h. Leliwa (zm. 1566)… — S. 143.
  2. Nagielski M. Sieniawski Prokop h. Leliwa (zm. 1566)… — S. 144.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Nagielski M. Sieniawski Prokop h. Leliwa (zm. 1566) // Polski Słownik Biograficzny. — Warszawa — Kraków : Polska Akademia Nauk, Polska Akademia Umiejętności, Drukarnia Uniwersytetu Jagiellońskiego, 1996. — T. XXXVII/1, zeszyt 152. — S. 142—145. (пол.)

Посилання[ред. | ред. код]