Повний Місяць: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
шаблон
Sanya3 (обговорення | внесок)
м вилучена Категорія:Місяць; додана Категорія:Фази Місяця з допомогою HotCat
Рядок 22: Рядок 22:
{{Місяць}}
{{Місяць}}


[[Категорія:Місяць]]
[[Категорія:Фази Місяця]]
[[Категорія:Астрономічні явища]]
[[Категорія:Астрономічні явища]]

Версія за 19:51, 22 лютого 2016

Повний Місяць (10 серпня 2014, Київ)

Повний Місяць, повня[1] — фаза Місяця, при якій різниця екліптичних довгот Сонця та Місяця дорівнює 180°. Іншими словами, Земля розташована між Сонцем та Місяцем, і тому з неї видно лише освітлений його бік. Місяць у повні має вигляд правильного яскравого диска. Якщо Сонце, Земля та Місяць розташовані точно на одній лінії, останній потрапляє в тінь Землі й настає місячне затемнення.

В астрономії момент повні розраховується дуже точно; у побуті повним місяцем називають зазвичай період у декілька діб, протягом якого Місяць візуально майже не відрізняється від повного.

Під час повні протягом декількох годин спостерігається так званий опозиційний ефект — помітне зростання яскравості місячного диска, незважаючи на незмінність його розміру. Ефект пояснюється повним зникненням (для земного спостерігача) тіней на поверхні Місяця в цей час.

Див. також

Посилання

  1. Повний Місяць // Астрономічний енциклопедичний словник / за заг. ред. І. А. Климишина та А. О. Корсунь. — Львів : Голов. астроном. обсерваторія НАН України : Львів. нац. ун-т ім. Івана Франка, 2003. — С. 362. — ISBN 966-613-263-X.