Менделєєв (кратер)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Характеристики кратера
Менделєєв
Координати 5°22′48″ пн. ш. 141°10′12″ сх. д. / 5.380000000028° пн. ш. 141.17000000002775550° сх. д. / 5.380000000028; 141.17000000002775550
Епонім Менделєєв Дмитро Іванович
Менделєєв. Карта розташування: Місяць
Менделєєв
Менделєєв
Зображення Lunar Orbiter 1[en]
Косий вид Катени Менделєєва з Аполлона-11. Кратер Річардс[en] лежить вгорі по центру. НАСА фото.

Менделє́єв — це великий ударний кратер на Місяці, розташований на зворотному боці Місяця, якщо дивитися із Землі. Південний край цієї оточеної стіною рівнини якраз перетинає місячний екватор. У східний край Менделєєва врізається кратер Шустер[en]. Майже на протилежному боці менший Гартманн[en] врізається в західно-південно-західний край.

Кратер названий на честь російського хіміка Дмитра Менделєєва. Навіть після офіційного найменування в 1961 році Міжнародним астрономічним союзом[1] кратер був відомий як басейн IX до початку 1970-х років.[2]

Менделєєва — басейн нектаріанського періоду.[3] Внутрішні рівнини Менделєєва вкриті відкладеннями формації Кейлі[en] імбрійського періоду.[4]

Формація Кейлі[en] на дні Менделєєва (зображення Аполлона-16)

Опис[ред. | ред. код]

Майже рівна внутрішня частина Менделєєва містить кілька менших кратерних утворень, які отримали назви. Вони утворюють приблизно п'ятикутне утворення, яке покриває більшу частину внутрішнього дна. Уздовж західної частини внутрішнього дна кратери Бергман[en] на захід-північний захід і Муассан[en] на заході стикаються із західною внутрішньою стіною Менделєєва. Разом з Бергманом, Фішером[en] на північ-північний схід і Річардсом[en] на півночі від Менделєєва утворюють північну сторону п'ятикутника. Фігура продовжується Гарденом[en] біля Шустера та Бенедиктом[en] трохи на південний схід від середньої точки Менделєєва. Найбільшим кратером у басейні Менделєєва є Менделєєв P, на південь-південний захід.

Решта внутрішнього дна є відносно плоскою, принаймні порівняно з нерівною місцевістю, що відходить від екстер'єру. Однак, крім згаданих вище, всередині є кілька невеликих кратерів. Скупчення цих кратерів розташоване біля середини внутрішньої частини, а також кілька в південно-східній частині дна. У західній половині дна лежить ланцюг крихітних кратерів під назвою Катена Менделєєва. Вони утворюють лінію, яка тягнеться від південно-західної частини, а потім по дотичній перетинає західний край кратера Річардс. Лінія кратерів вказує прямо на кратер Ціолковський[en] далеко на південний захід і вважається вторинною від нього.[5]

У художній літературі[ред. | ред. код]

У книзі Станіслава Лема «Розповіді про пілота Піркса» розповідається про вигаданий місячний науковий об'єкт, розміщений у Менделєєві.

Супутні кратери[ред. | ред. код]

За домовленістю ці об'єкти позначаються на місячних картах шляхом розміщення літери на тій стороні середини кратера, яка є найближчою до Менделєєва. У цьому випадку єдиним супутниковим кратером є Менделєєв Р, який лежить у південній частині самого Менделєєва.

Менделєєва Широта Довгота Діаметр
P 2,7° пн.ш 139,4° сх.д 29 км

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Mendeleev, Gazetteer of Planetary Nomenclature, International Astronomical Union (IAU) Working Group for Planetary System Nomenclature (WGPSN)
  2. Lunar Farside Chart (LFC-1A)
  3. The geologic history of the Moon. USGS Professional Paper 1348. By Don E. Wilhelms, John F. McCauley, and Newell J. Trask. U.S. Government Printing Office, Washington: 1987. Table 9-3.
  4. Apollo 16 Preliminary Science Report, NASA Special Publication 315, 1972. Chapter 28.
  5. The geologic history of the Moon, 1987, Wilhelms, Don E.; with sections by McCauley, John F.; Trask, Newell J. USGS Professional Paper: 1348. Figure 9.26 B (online)

 

Посилання[ред. | ред. код]

Стаття по темі[ред. | ред. код]

  • Wood, Chuck (15 серпня 2004). A Chain of Evidence. Lunar Photo of the Day., on Catena Mendeleev