Список богомолів Албанії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Богомоли Албанії
Біорегіон
Біогеографічний екорегіон Голарктика
Екозона Палеарктика
Місцевість
Континент Європа
Країна Албанія Албанія
Територія Південна Європа
Фауна вищого рангу
За географією Фауна Албанії
За систематикою богомоли
За екологією суходільна фауна
За біогеографією ентомофауна Палеарктики
Період існування
Особливості
Визначні раритетні види
Ключові індикаторні види
Видовий обсяг 8 видів
Родовий обсяг 6 родів

У фауні Албанії відомо 8 видів богомолів. Фауна Албанії вивчена недостатньо, іноземні ентомологи мало звертали увагу на територію сучасної країни через політичні кризи, війни та закритість країни в ХХ столітті. До 2014 року в фауні Албанії було відомо лише 5 видів богомолів. У 2014 році було виявлено популяцію виду Geomantis larvoides на півдні країни[1] та одного самця виду богомольчик Гельдрейха на березі озера Преспа — на крайньому сході країни[2]. У 2018 році було знайдено ймовірного вселенця — деревного богомола закавказького[3].

Дослідники припускають можливість знаходження богомола Rivetina balcanica в Албанії, оскільки він відомий у Греції та Чорногорії[1].

Список видів[ред. | ред. код]

Наукова назва, автор, рік опису Таксономія Статус МСОП Зображення Зауваження щодо поширення
Mantis religiosa Linnaeus, 1758 Родина Mantidae LC Імовірно, зустрічається в по всій території країни, зокрема на півдні[4] та на сході[2], причому в гори підіймається до висот 1600 м над р. м.
Empusa fasciata Brullé[en], 1832 Родина емпузові - Імовірно, зустрічається в різних регіонах країни, зокрема на півдні[4] та на сході[2]
Iris oratoria Linnaeus, 1758 Родина Tarachodidae - Імовірно поширений уздовж узбережжя морів, систематичні дослідження не проводилися.
Geomantis larvoides Pantel, 1896 Родина Mantidae Виявлений на південному заході країни, на півдні округу Саранда[1]
Ameles spallanzania Charpentier, 1825 Родина Mantidae Імовірно поширений уздовж узбережжя морів, систематичні дослідження не проводилися.
Ameles decolor Charpentier, 1825 Родина Mantidae Відомі популяції на крайньому південному сході, ймовірно, поширений в інших місцевостях[1]
Ameles heldreichi Charpentier, 1825 Родина Mantidae Єдиного самця знайдено на березі озера Преспа — на крайньому сході країни[2]
Hierodula trancaucasica Brunner[en], 1878 Родина Mantidae Виявлений у 2018 році в місті Вльора, стійкі популяції невідомі, ймовірно новий вселенець на початку XXI століття[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Jaskuła, Radomir (2014). First Record of Geomantis larvoides Pantel, 1896 (Mantidae) from Albania with an updated checklist of Albanian Mantodea (PDF). Acta zoologica Bulgarica. 66 (1): 125—126. Архів оригіналу (PDF) за 19 жовтня 2021.
  2. а б в г Chobanov, D. P. Diversity of bush-crickets, crickets, and grasshoppers (Orthoptera) in Prespa National Park (Albania) (with additional information on Mantodea and Dermaptera). У Hristovski S., Dedov I., Kitanova D., Chobanov D., Hristov G. & Stefanov L. 2014. Biodiversity values of Prespa National Park on the basis of selected invertebrate groups. Final Report, pp. 1–20.(англ.)
  3. а б van der Heyden, Torsten (2018). First record of Hierodula transcaucasica Brunner von Wattenwyl (Mantodea: Mantidae: Mantinae: Paramantini) in Albania. Revista Chilena de Entomología. 44 (4): 407—409. Архів оригіналу за 3 січня 2019.(англ.)
  4. а б Graf W, et al. 2017. The fauna of the Vjosa River and the adjacent floodplain at Poçem. University of Vienna, Vienna. [Архівовано 5 серпня 2020 у Wayback Machine.](англ.)

Джерела[ред. | ред. код]