Тайванська чайна культура

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чайна плантація в Пінліні

Тайванська чайна культура охоплює чайне мистецтво, традиційні чайні церемонії та соціальні аспекти споживання чаю на Тайвані. Його коріння можна простежити до китайської чайної культури. У культурі чаювання можна побачити багато класичних мистецтв, наприклад каліграфію, квіткове мистецтво та мистецтво пахощів. Чай, особливо улун, є популярним напоєм на Тайвані, чайхани або магазини «чайного мистецтва» є поширеними.

Історія[ред. | ред. код]

Коріння тайванської чайної культури є китайськими, однак клімат і ландшафт привели до розвитку унікальної чайної культури[1]. Зокрема поштовхом до розвитку послужили високі гори[2].

Чайне мистецтво острівної держави — це китайське мистецтво, яке зазнало впливу західної культури. Чайна церемонія ґунфу неофіційно називається лаоженьча, або «чай старих», яка зародилася в Китаї та процвітає на Тайвані.

Традиційно наголос робився на чаї одного походження, але у 21 столітті високоякісні змішані чаї набули популярності. Традиційне чаювання сюнь, тобто приготування чаю із висушених пелюсток або тичинок квітів, також пережило відродження[3].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Kiniry, Laura. How to Tea-Taste Your Way Through Taiwan. Smithsonian Magazine (англ.). Процитовано 2 грудня 2020.
  2. Festa, Jessica. Sampling Taiwan’s Fine High Mountain Tea Culture. Epicure and Culture (англ.). Процитовано 2 грудня 2020.
  3. Additive Aesthetic: The Art of Blended Tea. MOFA (англ.). Процитовано 17 квітня 2020.

Посилання[ред. | ред. код]