Трансазійська залізниця

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Трансазійська залізниця (TAR) — це проект створення інтегрованої мережі вантажних залізниць у Європі та Азії. Проект належить Економічній і соціальній комісії ООН для Азії та Тихого океану (UNESCAP).

Огляд[ред. | ред. код]

Проект був започаткований у 1950-х роках з метою забезпечити безперервну протяжність 14,080 км залізничного сполучення між Сінгапуром і Стамбулом, Туреччина, з можливим подальшим сполученням з Європою та Африкою. У той час морські та повітряні перевезення не були настільки добре розвинені, і проект обіцяв значно скоротити час і витрати на доставку між Європою та Азією. Прогресу в розробці TAR заважали політичні та економічні перешкоди протягом 1960-х, 1970-х і початку 1980-х років. До 1990-х років закінчення холодної війни та нормалізація відносин між деякими країнами покращили перспективи створення залізничної мережі на Азійському континенті. 

До 2001 року в рамках плану було вивчено чотири коридори:

Сполучення в Південно-Східній Азії, побудовані (чорний), проектовані (жовтий) і ще не відкриті (червоний).
  • Мережа Південно-Східної Азії; це в першу чергу складається з залізниці Куньмін–Сінгапур. 
Карта світових залізниць із зазначенням різних колій, що використовуються. Чорний — стандартна колія, червоний — російська, жовтий — індійська, помаранчевий — між стандартною та російською, синій і фіолетовий — вузька колія. (Детальніше дивіться вставку карти.)

Країни-учасники[ред. | ред. код]

Міністри транспорту та залізниць із сорока однієї країни взяли участь у тижневій конференції[1], що відбулася в Пусані, Південна Корея, де була сформульована угода. Пропонована залізнична мережа протяжністю 80 900 км почнеться від тихоокеанського узбережжя Азії і закінчиться на порозі Європи. Підписантами угоди були такі країни-учасниці:[2]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Nepal signs deal to build trans-Asian railway network. The Rising Nepal. 13 листопада 2006. Архів оригіналу за 28 September 2007. Процитовано 15 листопада 2006.
  2. Countries sign agreement on Trans-Asian railway plan. VietNamNet. 11 листопада 2006. Архів оригіналу за 2 February 2008. Процитовано 15 листопада 2006.

Посилання[ред. | ред. код]