Фортеця Кутлак

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фортеця Кутлак


44°49′31″ пн. ш. 34°52′54″ сх. д. / 44.82528° пн. ш. 34.88167° сх. д. / 44.82528; 34.88167Координати: 44°49′31″ пн. ш. 34°52′54″ сх. д. / 44.82528° пн. ш. 34.88167° сх. д. / 44.82528; 34.88167
Статус Пам'ятка археології.
Статус спадщини Державний реєстр нерухомих пам'яток України і об'єкт культурної спадщини РФ федерального значенняd[1]
Країна  Україна
Розташування Поблизу села Веселого, Крим.
Матеріал Камінь, глина
Перша згадка I ст. до н.е.
Стан Законсервовані руїни
Фортеця Кутлак. Карта розташування: Україна
Фортеця Кутлак
Фортеця Кутлак (Україна)
Мапа

CMNS: Фортеця Кутлак у Вікісховищі

Фортеця Кутлак — оборонна фортифікаційна споруда, що існувала на схилі гори Караул-Оба над Чорним морем поблизу села Веселе (Кутлак) в I столітті до н. е.

Історія[ред. | ред. код]

Панорама бухти і пляжу з боспорської фортеці.

Кутлакська фортеця розташована поблизу моря, за чотири кілометри на південний схід від сучасного села Веселого. Місце для фортеці вибрали на плато західного схилу гірського масиву Караул-Оба. Пам'ятка була виявлена в 1982 році. Засновано укріплення було в середині І ст. до н. е. і розглядається дослідниками як прикордонний приморський форт, що належав Боспорському царству. Ймовірно, фортеця була збудована під час правління боспорського царя Асандра (47-17 роки до н. е.) і призначалась для контролю за племенами таврів та для боротьби з морським піратством та забезпечення безпеки каботажного плавання за маршрутом Боспор — Херсонес. Кутлакське укріплення могло охороняти порт Афінеон, який, найбільш ймовірно, знаходився тут же, на березі Кутлацької бухти. Фортеця припинила існування на межі нової ери. Гарнізон був виведений, вивезені всі цінні речі, фортеця зруйнована.

Опис фортеці[ред. | ред. код]

Залишки фортеці Кутлак.

Укріплення площею приблизно 1,5 тис. кв.м. і периметром оборони близько 200 м. На значних ділянках стіни збереглися до 3-4 метрів в висоту. Збудовані вони з плит місцевого сланцю і пісковика на глині. Очевидно, їх початкова висота з парапетами досягала 5-6 метрів. Товщина стін різна, від майже трьох до півтора метрів. Укріплення збудовано в формі п'ятикутника з чотирма потужними, колись двоповерховими, прямокутними вежами і бастіоном на північно-західному куті. Фортеця мала повний периметр стін, але з півдня, над урвищем, збудували не повноцінну стіну, а капітальну огорожу. Одна з башт, розмірами 10 на 10 метрів, виконувала роль донжона. Всередині фортеці виявлені розкопками казарми, чотири будинки і криниця. Тут знаходився гарнізон чисельністю до 100 чоловік.

Фортеця Кутлак, І ст. до н. е

Дослідження фортеці[ред. | ред. код]

Була виявлена в 1982 році археологом І. А. Барановим. Досліджувалася Кутлацькою експедицією під керівництвом С. Б. Ланцова. Результати роботи експедиції були опубліковані в журналі «Археологія Криму» в 1997 році.

Література[ред. | ред. код]

  • А. В. Иванов. Крепости и замки Южного берега Крыма. Севастополь, 2008.
  • Г.Б Литвинов. Судак. Популярна енциклопедія. Сімферополь, 2004.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. http://static.government.ru/media/files/XnNawtIgNdGfkAMwq9cweD5tE4N6miAy.pdf