Френк Велкер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Франк Велкер
Frank Welker
Народився 12 березня 1946 (77 років)
Денвер (Колорадо)
Країна  США
Діяльність актор, комік, актор озвучування
Alma mater Коледж Санта-Монікиd
Знання мов англійська
Роки активності 1967 — тепер. час
Magnum opus Скубі-Ду, Трансформери, Aladdin[d], Скубі-Ду (мультфільм, 2020), The Smurfs in filmd, Curious Georged і The Garfield Showd
Батько Merrill Welkerd
Мати Lillian Welkerd
У шлюбі з Kaitlyn Tacconed
IMDb ID 0919798
Сайт frankwelker.net

Франклін Венделл Велкер[1] (англ. Frank Welker) народився 12 березня 1946 року в Денвері. Він є американським кіноактором і актором озвучування[2]. Згідно з даними 2011 року його називають «найуспішнішим актором Голлівуду», оскільки стрічки, в яких він взяв участь, зібрали загалом 6 452 627 268 доларів. З початку своєї кар'єри в 1960-х роках і до 2023 року він знявся в понад 860 фільмах, телевізійних програмах та відеоіграх.

Зазначено, що із загальними світовими касовими зборами в 17,4 мільярда доларів, Френк Велкер є третім найприбутковішим актором усіх часів, за даними на 2011 рік[3].

Франк Велкер найбільш відомий своєю роллю Фреда Джонса у франшизі «Скубі-Ду», яку він озвучує з моменту створення серії у 1969 році. Його участь у цій франшизі триває і в даний момент, він також виконує голос головного героя з 2002 року. У 2020 році Велкер повторив свою роль у CGI-анімаційному фільмі «Scoob!».

Крім того, він озвучував Жабеня Керміта в «Маппет-немовлята»[4], Щасливого Кролика Освальда в «Епічному Міккі»[5], Мегатрона, Гальватрона, Саундвейва і різних персонажів у франшизі «Трансформери». Він також має на своєму обліку озвучення Маленького помічника Санти та Сніжка II у «Сімпсонах», Шао Кана і Рептилії у фільмі «Смертельна битва» 1995 року, Цікавого Джорджа у франшизі «Curious George», Гарфілда у «Шоу Гарфілда»[6], Ніблера в «Futurama», та титульних персонажів у "Джабберджоу". Також він озвучив Швидкого Баггі у франшизі «Скубі-Ду», Астро та Орбіті в перезапуску «Джетсони» у 1980-х роках, і різні персонажі в «Смурфиках», включаючи вокальні ефекти тварин у різноманітних творах.

У 2016 році Франк Велкер отримав визнання своєї талановитості, здобувши престижну премію «Еммі за життєві досягнення». За свою виняткову роботу в галузі озвучування анімаційних персонажів, він також був визнаний і номінований на премію «Еммі для дітей і сім'ї» у 2022 році за найкращу озвучку в анімаційній програмі.

Раннє життя[ред. | ред. код]

Франк Велкер народився 12 березня 1946 року в Денвері, Колорадо. Його батьками були Меррілл Велкер, гірничий інженер, і Ліліан[7].

Кар'єра[ред. | ред. код]

Кар'єра озвучування[ред. | ред. код]

Велкер у 2016 році

Велкер розпочав свою кар'єру як стендап-комік і імпресіоніст у 1967 році, але швидко перейшов до акторської майстерності на екрані та, в подальшому, до озвучування. Його перша ключова роль у озвучуванні відбулася в 1969 році, коли він отримав головну роль Фреда Джонса у франшизі «Скубі-Ду». Протягом багатьох серій та втілень анімаційної франшизи про Скубі-Ду, Велкер озвучував Фреда. Він також перейняв роль озвучування Скубі-Ду з 2002 року.

Після смерті Кейсі Касем у 2014 році Велкер залишається єдиним актором озвучування у франшизі «Скубі-Ду»[8].

Після ролі Фреда Джонса Френк Велкер продовжив свою успішну кар'єру в озвучуванні, здобувши наступні ключові ролі. Однією з таких була роль Чудо-пса, який був натхненний персонажем Скубі-Ду, та Марвіна Вайта в серіалі 1973 року "Супердрузі"[9]. Того ж року він озвучив Пуджа та Геббі в мультсеріалі "Комети Бейлі" від DePatie-Freleng Enterprises[10].

Велкер продовжив працювати з Hanna-Barbera і озвучував різноманітних персонажів, таких як Джабберджоу, Диномут та Шму в «Новому шоу Фреда та Барні», а також у його спін-оффі "Гумористичне шоу Флінстоунів". Френк Велкер описав голос, який він використав для Шму, як «голос бульбашки», і цей стиль голосу пізніше був використаний для Гого Додо в «Пригодах мультяшок»[11].

У 1978 році Френк Велкер взяв участь у фільмі "Fangface"[12], де зіграв головного героя. Він також озвучив цього героя у спін-оффі "Fangface and Fangpuss". Крім того, він виконає голоси Гекла та Джекла, а також Квакули у 'Нових пригодах могутнього миша та Хекл і Джекл". Він також дав голос Вовку та Ведмедю Барні в комедійному шоу «Том і Джеррі».

Протягом 1980-х і 1990-х Френк Велкер став видатним актором озвучування, беручи участь в численних телесеріалах та озвучуючи різноманітних популярних героїв мультфільмів. До його вражаючого списку робіт належать:

Френк Велкер мав значний внесок в озвучування персонажів у різних анімаційних шоу:

Френк Велкер продовжував свою вражаючу роботу в озвучуванні різноманітних персонажів у «Мишачому будинку» з 2001 по 2003 рік. Деякі з його ролей включали:

  • Gus Goose.
  • Salty the Seal — моржа.
  • Figaro — кішки, яка також була відома з класичного мультфільму «Піноккіо».
  • Pegasus — персонажа з «Геракулес».
  • Абу — мавпеня з «Аладдіна».
  • Aracuan Bird — птаха-аракуана.
  • Крі-Кі — цвіркача з «Мулан».

Френк Велкер є майстром створення вокальних ефектів для різноманітних тварин та істот у фільмах. Деякі з його вражаючих внесків включають:

У 2006 році Френк Велкер почав озвучувати Джорджа в популярному дитячому серіалі "Допитливий Джордж". Він також позичив голос цьому персонажу в однойменному анімаційному фільмі того ж року. У 2007 році Велкер став новим голосом Гарфілда після того, як Білл Мюррей покинув цю роль, і замінив актора Лоренцо Музика, який помер у 2001 році. Велкер озвучив Гарфілда в фільмах «Справжній Гарфілд» (2007), "Фестиваль Гарфілда" (2008), "Вихованці Гарфілда" (2009) і в серіалі "Шоу Гарфілда", який виходив з 2008 по 2016 рік. У 2011 році він також виступив як озвучувач Бетмена в кросоверному сегменті Скубі-Ду в епізоді «Бетмен: Відважний і сміливий», під назвою «Bat-Mite Presents: Batman's Strangest Cases!». У цьому ж епізоді він також озвучував Бетбоя, класичну пародію Бетмена від Mad Magazine, спочатку створеного Воллі Вудом.

Френк Велкер вніс свій внесок у світ відеоігор, озвучуючи різноманітних персонажів:

У 2016 році Френк Велкер отримав високу визнання свого внеску в галузь творчого мистецтва, отримавши нагороду «Еммі» за життєві досягнення на 43-й церемонії вручення премії «Еммі»[17].

Акторська кар'єра[ред. | ред. код]

Велкер на GalaxyCon 2020

Першою роллю Френка Велкера на камері була роль студента Ратгерського університету, який подружився з Елвісом Преслі у фільмі "Неприємності з дівчатами" (1969). Його наступною роллю в кіно стала фільм Disney "Комп'ютер у кросівках" (1969), де він знявся разом із Куртом Расселом. Пізніше він грав разом із Доном Ноттсом у фільмі студії Universal "Як підставити фігга" (1971), з'явився у фільмі "Брудний маленький Біллі" (1972) і в "Шоу Пола Лінда" (1972)[18].

Френк Велкер також здобув популярність на телебаченні, беручи участь у різних серіалах та шоу. Він з'явився в таких телесеріалах і програмах, як "Laugh-In", "Love, American Style", "Сім'я Партриджів" і "Шоу Дона Ноттса". Він виконав роль прокурора у відомому спеціальному серіалі ABC "Суд над генералом Ямашітою" і грав капітана Пейса поруч із Йоссаріаном Річарда Дрейфуса в пілотній програмі Paramount Television «Пастка-22». Також його можна було побачити у шоу "Роуен і Мартін: сміх", "Шоу Майка Дугласа", "Сьогоднішнє шоу", "Шоу Мерва Гріффіна", "Шоу братів Смотерс", "Година комедії Бернса та Шрайбера", "Лаф Трекс".

Френк Велкер продовжував розширювати своє портфоліо на екрані, граючи різні ролі:

У 1978 році Френк Велкер взяв участь у шоу "The Dean Martin Celebrity Roast to George Burns". Вітаючи Бернса, він продемонстрував свої вражаючі здібності імпресіоніста, виконавши голоса Волтера Кронкайта, Генрі Кіссінджера, Мухаммеда Алі, Девіда Фроста та Джиммі Картера. У 1987 році він також виступив зі стендап-комедією в епізоді короткочасного телешоу "Продовжуйте круїз".

Трансформери[ред. | ред. код]

У 1980-х роках Френк Велкер відзначився своїм внеском у оригінальному мультсеріалі «Трансформери». Він взяв участь в озвучуванні численних повторюваних персонажів, представників як десептиконів, так і автоботів. Серед його ролей були лідер Мегатрон, Саундвейв, Скайварп, Міксмастер, Рамбл, Френзі, Раведж та Ретбет, а також автоботи Міраж, Трейлбрейкер та Сладж. Велкер також взяв на себе роль Вілі в фільмі «Трансформери: Фільм» (1986) і після фільму відзначився як Ґальватрон, взявши на себе цю роль після Леонарда Німоя, а також озвучив Хромдома та Пінпоінтера.

У 2010 році Френк Велкер повторив свої ролі Мегатрона та Саундвейва в серіалі «Трансформери: Прайм» та відеогрі "Трансформери: Покоління 1" та "Трансформери: Руйнування". У серіалі «Прайм» Велкер суттєво змінив голос Мегатрона, щоб надати йому більш зловісний звук, відхиляючись від його зображення у Поколінні 1. Після цього у 2015 році в серіалі «Трансформери: Роботи під прикриттям» Велкер знову взяв на себе роль Саундвейва, порушивши обітницю мовчання, яку він дав після подій у «Прайм». Його участь в цих продуктах продовжила враховувати його вплив на світ «Трансформерів».

Френк Велкер повернувся до своїх ролей у «Трансформерах», зобразивши Мегатрона та Саундвейва як частину пародії в епізоді третього сезону «Робоцип», який вийшов в ефір незабаром після виходу першої частини серії живих бойовиків. Також у другій частині фільму «Трансформери: Помста полеглих» (2009) він приєднався до озвучення та повторив ролі Саундвейва та Ревейджа, а також озвучив Ґріндора, Девастатора та Рідмена. У третьому фільмі «Трансформери: Темна сторона Місяця» (2011) він знову зіграв свою роль Саундвейва, а також взяв на себе ролі Шоквейва та Барикади. У фільмі «Трансформери: Час вимирання» (2014) він повторив свою роль Гальватрона, але голос був схожий на його образ Мегатрона в «Трансформерах: Прайм». Його участь в цих проектах підкреслює його довгостроковий вклад у франшизу «Трансформери».

Френк Велкер не озвучував Мегатрона в перших трьох бойових фільмах «Трансформери» (вони були озвучені Х'юго Вівінг). Однак він озвучив Мегатрона у двох відеоіграх, заснованих на перших двох фільмах, а також у тематичних парках розваг Universal Studios Singapore[20], Universal Studios Hollywood[21] і Universal Studios Florida[22], "Трансформери: Поїздка". У п'ятій частині серії фільмів «Трансформери: Останній лицар» (2017) він нарешті повторив голос Мегатрона, знову використавши свою версію голосу персонажа «Трансформери: Прайм».

На момент 2019 року Френк Велкер продовжував використовувати свій голос для Мегатрона, спілкуючись з різними медіа у зв'язку зі світом «Трансформерів». Він чергує його зображенням з Generation 1 і Prime.

Особисте життя[ред. | ред. код]

Велкер заявляє, що він зустрічався з актрисою Памелою Сью Мартін і своєю колегою по серіалу «Діти Том і Джеррі», а також Терезою Ганзел, що грає в «Друпі, головному детективі»[23]. Він є хорошим другом свого давнього партнера по фільму «Трансформери» та актора озвучування Пітера Каллена.

Ліцензований пілот з 2010 року, Велкер активно користується своїм Beechcraft Bonanza B36T, базуючись в місцевому аеропорту загальної авіації в окрузі Лос-Анджелес, Каліфорнія.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. About Frank. Frank Welker (англ.). Процитовано 17 грудня 2023.
  2. You don’t know his face. But voice actor Frank Welker likely ruled your childhood. Washington Post (амер.). 14 травня 2020. ISSN 0190-8286. Процитовано 17 грудня 2023.
  3. Bradshaw, Peter (9 серпня 2011). Frank Welker: the most successful Hollywood actor you've never heard of. The Guardian (en-GB) . ISSN 0261-3077. Процитовано 17 грудня 2023.
  4. Muppet Babies (1984 TV series). Wikipedia (англ.). 12 грудня 2023. Процитовано 17 грудня 2023.
  5. Epic Mickey. Wikipedia (англ.). 15 грудня 2023. Процитовано 17 грудня 2023.
  6. The Garfield Show. Wikipedia (англ.). 17 грудня 2023. Процитовано 17 грудня 2023.
  7. Merrill Welker Obituary (2009) - Denver, CO - Denver Post. Legacy.com. Процитовано 17 грудня 2023.
  8. ScoobyAddicts.com. ScoobyAddicts. Процитовано 17 грудня 2023.
  9. Super Friends (1973 TV series). Wikipedia (англ.). 27 жовтня 2023. Процитовано 17 грудня 2023.
  10. DePatie–Freleng Enterprises. Wikipedia (англ.). 18 листопада 2023. Процитовано 17 грудня 2023.
  11. Tiny Toon Adventures. Wikipedia (англ.). 17 грудня 2023. Процитовано 17 грудня 2023.
  12. Fangface. Wikipedia (англ.). 15 грудня 2023. Процитовано 17 грудня 2023.
  13. The Real Ghostbusters. Wikipedia (англ.). 8 грудня 2023. Процитовано 17 грудня 2023.
  14. The Real Adventures of Jonny Quest. Wikipedia (англ.). 9 грудня 2023. Процитовано 17 грудня 2023.
  15. Animaniacs. Wikipedia (англ.). 12 грудня 2023. Процитовано 17 грудня 2023.
  16. The Golden Child. Wikipedia (англ.). 15 листопада 2023. Процитовано 17 грудня 2023.
  17. Hugus, Jennifer K. (27 квітня 2016). Frank Welker, Best Known as Voice of Scooby-Doo and Curious George, to Receive Lifetime Achievement Award at The 43rd Annual Daytime Creative Emmy Awards!. The LA Beat (амер.). Процитовано 17 грудня 2023.
  18. Frank Welker: Master of Many Voice. web.archive.org. 4 березня 2012. Архів оригіналу за 4 березня 2012. Процитовано 17 грудня 2023.
  19. The Duck Factory. Wikipedia (англ.). 23 жовтня 2023. Процитовано 17 грудня 2023.
  20. Universal Studios Singapore. Wikipedia (англ.). 12 грудня 2023. Процитовано 17 грудня 2023.
  21. Universal Studios Hollywood. Wikipedia (англ.). 15 листопада 2023. Процитовано 17 грудня 2023.
  22. Universal Studios Florida. Wikipedia (англ.). 14 грудня 2023. Процитовано 17 грудня 2023.
  23. Let Me Be Frank. Frank Welker (англ.). Процитовано 17 грудня 2023.