Хотей

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хотей
Заняття філософ, поет, Бгікшу
Походження Fenghuad[1]
Частина від Сім богів щастя
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Хотей, Будай (яп. 布袋 — «полотняний мішок» [2]; кит. спр. 布袋和尚, акад. Будай хэшан) — в японській міфології один із «семи богів щастя» [2], бог спілкування, веселощів та благополуччя [2]. Один із найпопулярніших персонажів нецке. Хотея часто називають «Буддою», помилково приймаючи його зображення за зображення Будди Шакьямуні[3][4].

Походження[ред. | ред. код]

Прообразом Хотея послужив китайський монах Ціци, який жив під час династій Тан (618—907) та Пізньої Лян (907—923), віддавав перевагу багатолюдним базарам і блукав по Китаю, заробляючи на життя передбаченням погоди [2]. З майна в нього були лише палиця і мішок для милостинь, званий хотей, від якого чернець і отримав своє прізвисько. Закріпленню цього прізвиська також сприяв другий «мішок» — величезний живіт[2], який не могла закрити ніяка ряса і в якому за уявленнями китайців була зосереджена життєва енергія ці . Аналогічним животом вирізнявся і Бодхисаттва Майтрея, втіленням якого вважався Ціци, котрий полюбився людям за веселий характер і легку вдачу і став героєм чималої кількості легенд та історій[5] . За легендою там, де він з'являвся, до людей приходив успіх, здоров'я та добробут. Якщо хтось питав, що знаходиться в його мішку, він відповідав: «Там у мене весь світ». У XV столітті Хотей, як втілення щастя і безтурботності, був включений в Японії до семи божеств щастя [2].

Виконання бажань[ред. | ред. код]

Хотей, малюнок Огати Коріна

Серед людей загальноприйнятим вважається, що для виконання бажань потрібно потерти фігурку по животу триста разів, пам'ятаючи про те, виконання чого ви хочете.

Зображення Хотея[ред. | ред. код]

Хотей обов'язково щось тримає: зливки золота, монети, палицю, перлину, персик, віяло, що відганяє горе, мішок з багатством, що веде до дарчого коня. Іноді його зображують оточеним дітьми або він тримає дітей на руках — такі зображення вважаються талісманами плодючості. Хотей визначає людські долі та допомагає у здійсненні бажань. Хотей — бог багатства.

Розміщення статуетки у приміщенні[ред. | ред. код]

статуя Хотея

Статуетку Хотея зазвичай розміщують біля вхідних дверей у передпокої, тоді він принесе пошану та повагу. Можна вибрати розташування в південному секторі, що принесе господареві визнання, але найкраще розташувати статуетку на самому видному місці. Якщо божество щастя тримає золото та монети, його потрібно поставити в секторі багатства, якщо бамбук, сектор здоров'я, а якщо в руках у Хотея перлина, то вибирають сектор мудрості тощо. Також зображення Хотея носять у вигляді нецке .

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. China Biographical Database
  2. а б в г д е Игнатович, 1990.
  3. Laughing Buddha - ReligionFacts. web.archive.org. 6 січня 2012. Архів оригіналу за 6 січня 2012. Процитовано 8 серпня 2023.
  4. When Did the Buddha Become Fat? | Psychology Today. www.psychologytoday.com (амер.). Процитовано 8 серпня 2023.
  5. Глава 2 Японские божества ками // Накорчевский А. А. Синто. — 448 с. — ISBN 5-85803-237-0, ISBN 5-352-00474-0.

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]