Шоколадне молоко

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Шоколадне молоко — різновид шоколадного напою: молоко зі смаком какао. Воно створюється шляхом змішування (з використанням суспензії) коров'ячого, козячого або іншого молока з шоколадним сиропом або порошком. Винайдено Гансом Слоаном в 1680-х роках[1].

Шоколадне молоко може готуватися як в промислових умовах, так і в домашніх, де для його приготування можуть використовуватися какао-порошок, шоколадний сироп або розтоплений шоколад, а також цукор. Нерідко в шоколадне молоко додають і інші інгредієнти, такі як крохмаль, ваніль або (в сучасному виробництві) різні штучні ароматизатори. Шоколадне молоко зазвичай п'ється охолодженим; коли воно починає псуватися, то виділяє запах, схожий на запах кави.

Незважаючи на популярність какао-напою і те, що, на думку деяких дослідників, він позитивно впливає на відновлення організму після спортивних навантажень[2], ряд дослідників вважає його шкідливим через високий вмісту цукру і пов'язує його часте вживання з імовірністю ожиріння[3][4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. About Hans Sloane. Архів оригіналу за 27 грудня 2013. Процитовано 28 жовтня 2014.
  2. «Milk as an effective post-exercise rehydration drink» [Архівовано 28 жовтня 2014 у Wayback Machine.], Cambridge Journal of Nutrition, 26 April 2007
  3. Rudd Center for policy and obesity. Архів оригіналу за 9 лютого 2015. Процитовано 28 жовтня 2014.
  4. -school-lunch-programs Chocolate Milk Debate Rages On | Rodale News <! — Заголовок доданий ботом ->[недоступне посилання з серпня 2019]