Crash Bandicoot (відеогра)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Crash Bandicoot
Європейська обкладинка
Розробник Naughty Dog
Видавець Sony Computer Entertainment
Дистриб'ютор Universal Interactive Studios
Жанр(и) Платформер
Платформа PlayStation
Дата випуску США 31 серпня 1996
Європа Листопад 1996
Японія 6 грудня 1996
Австралія 30 Січень 1998
Режим гри Одиночна гра
Мова англійська і японська
Вік. обмеження CERO: AAll ages
3+
ESRB: K-AKids to Adults
OFLC (A): GGeneral
PEGI: 18PEGI 18
USK: 18USK 18
Творці
Режисер(и) Jason Rubind
Програміст(и) Andy Gavind
Композитор(и) Josh Mancelld
Технічні деталі
Рушій Game Oriented Object LISP
Носій CD-ROM
Crash Bandicoot
Наступна гра Crash Bandicoot 2: Cortex Strikes Back
Офіційний сайт(англ.)
CMNS: Crash Bandicoot у Вікісховищі

Crash Bandicoot — відеогра для PlayStation, перша у серії Crash Bandicoot. Розроблена Naughty Dog та випущена у 1996 році. За жанром — платформер.

Ігровий процесc[ред. | ред. код]

Атаки Креша зводяться лише до однієї кнопки. Своїм обертанням (Tornado Spin) може розбивати ящики, розставлені по дорозі, і вбивати ворогів. У грі представлено дуже багато видів противників та ящиків, до кожного з яких потрібно буде шукати відповідний ключик (наприклад, червоні ящики з позначкою TNT не варто знищувати своїм обертанням). У ящиках лежать фрукти вумпа, якими може харчуватися герой по дорозі, додаткові життя, а також маски, що оберігають. Крім цього, можуть траплятися ящики із зображенням літери «C» (англ. Checkpoint) на гранях: якщо їх розбити, то при втраті життя можна повернутися в те місце, де був розбитий ящик. Зібравши всі ящики на рівні і не втративши жодного життя, ви удостоїтеся коштовного каменю. Після того, як зберете все каміння, вам відкриється секретна кінцівка. У грі є безліч бонусних рівнів, де легко можна заробити вумпи і життів, а також зустрітися з Тавною. Підійшовши до неї, можна отримати точку збереження гри. Існують також спеціальні ускладнені бонуси Кортексу та Бріо. Пройшовши перші, ви зможете добути золоті ключики до секретних рівнів, а пройшовши другі, ви не втрачатимете життя на даному рівні у разі смерті Креша.

Сюжет[ред. | ред. код]

Десь на території Австралії вчений Доктор Нео Кортекс проводить у своїй лабораторії досліди над спійманим звірком, Крешем. Робить він це для того, щоб здійснити свою мрію створити армію і поневолити весь світ. Він націлює на нещасного бандикута гармату, яку називають Evolvo Ray (Ево-луч), здатний, за легендою, давати тваринам людські здібності, але за деяким збігом обставин гармата не встигає завершити свій процес і головний герой втікає. Мабуть, замість того, щоб Креш очолював армію доктора Кортекса і годинами розмірковував над тактикою проведення його мрії в життя, бідолаха навпаки втрачає свої останні мізки і втрачає дар мови. Однак лікар виявляється не таким дурним, щоб не врахувати план Б. Він викрав дівчину Креша, Тавну. У результаті Креш вистрибує у вікно і опиняється на березі острова N. Sanity і тут починається гру. У порятунку своєї коханої протягом усієї гри Крешу допомагатиме якийсь дух, заточений на вигляд маски - Аку Аку. Гра насичена різного роду гумором: навіть смерті головного героя виглядають кумедно.

Персонажі[ред. | ред. код]

  • Креш Бандикут (Crash Bandicoot) — головний герой гри
  • Аку Аку (Aku Aku) — маска, яку можна знайти у ящиках. Допомагає Крешу протягом усієї гри. Дає можливість зробити один промах, але якщо зібрати три маски, можна отримати невразливість на короткий час
  • Тавна (Tawna) — дівчина Креша, викрадена Кортексом. Зустрічається на бонус-рівнях зі збиранням вамп та життів.
  • Доктор Нео Кортекс (Dr. Neo Cortex) — божевільний учений, який намагається захопити світ. Є головним антагоністом. Останній бос
  • Лікар Нітрус Бріо (Dr. Nitrus Brio) — хімік. Винахідник Evolvo Ray. Передостанній бос. Під час бос-битви перетворюється на зелену величезну потвору, схожу на Галка.
  • Папу Папу (Papu Papu) — вождь аборигенів. Перший бос.
  • Риппер Ру (Ripper Roo) — синій кенгуру в гамівній сорочці. Другий бос. Любить вибухівку.
  • Коала Конг (Koala Kong) — коала-шахтар. Третій бос. Його ім'я є посиланням на Донкі Конга
  • Пінстрайп Потору (Pinstripe Potoroo) — Потору-гангстер. Четвертий бос.

Сіквели[ред. | ред. код]

За Crash Bandicoot було випушено два сіквела: Crash Bandicoot 2: Cortex Strikes Back та Crash Bandicoot: Warped, а також гоночна гра картинг Crash Team Racing, яка стала останньою грою розробленою Naughty Dog у серії Crash Bandicoot. Після Crash Team Racing Eurocom випустила Crash Bash фінальну гру серії Crash Bandicoot для PlayStation.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • У 2009 році на диску з відеогрою Crash Bandicoot був знайдений рівень «Stormy Ascent», який не увійшов до релізу.[1]
  • Ідоли, божества і маски, які зустрічаються на островах, пов'язані з рапануйскою міфологією мешканців Гавайських островів і острова Пасха.

Примітки[ред. | ред. код]