Fate/stay night

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Fate/stay night
フェイト/ステイナイト
Жанрмістика, трилер, фентезі, драма
Гра
РозробникType-Moon
ВидавецьType-Moon (Windows)
Kadokawa Shoten (PS2, Vita)
Жанрероге, візуальна новела
Дата виходу30 січня 2004
ПлатформаWindows - KiriKiri engine, PS2, PS Vita
Манґа
АвторДатто Нісівакі
ВидавецьKadokawa Shoten
Інші видавціПА: Tokyopop
ЖурналShonen Ace
Період випускулютий 2006 — грудень 2012
Кількість томів20
Телевізійний аніме-серіал
РежисерЮдзі Ямагучі
СтудіяStudio DEEN
МережаTBS, Saitama TV, Chiba TV, Tokyo MX TV, Sun TV, TV Aichi, TV Kanagawa
Інші мережіПА: Anime Network
ПА: Animax
Період показу6 січня 2006 — 16 червня 2006
Кількість серій24
Аніме-фільм
Безмежний світ мечів
РежисерЮдзі Ямагучі
СценаристТакуя Сато
СтудіяStudio Deen
ЛіцензіатMadman Entertainment (Австралія)
Sentai Filmworks (Північна Америка)
Дата виходу23 січня 2010
Тривалість105 хв.

Fate/stay night (яп. フェイト/ステイナイト) — японська візуальна новела компанії-розробника Type-Moon, що вийшла як доросла гра для Windows 30 січня 2004 р. Версія Fate/stay night для віку 15 років і старше під назвою Fate/stay night Réalta Nua (з ірландської — «нові зірки») включає сейю з однойменного аніме-серіалу, що вийшла для PlayStation 2, а потім для завантаження на Windows, як трилогія, що охоплює три основні сюжетні лінії. Réalta Nua також портована на PlayStation Vita. 28 жовтня 2005 р. Type-Moon випустила сіквел до Fate/stay night під назвою Fate/hollow ataraxia. Сюжет розгортаєтья через півроку після подій Fate/stay night.

Манга-адаптація автора Датто Нісівакі випускалася видавництвом Kadokawa Shoten у журналі Shōnen Ace з лютого 2006-го по грудень 2012 р. У 2007 р. манга ліцензована англомовним релізом у Північній Америці видавництвом Tokyopop.

24-серійне аніме студії Deen транслювалося в Японії з 6 січня по 16 червня 2006 р. Sentai Filmworks ліцензувало серіал та повторно випустило його на DVD і вперше на Blu-ray. Аніме-фільм за мотивами Fate/stay night також створений Studio Deen і вийшов в японських кінотеатрах 23 січня 2010 р. Новий аніме-серіал спродюсований студією Ufotable, перший сезон транслювався з 4 жовтня по 27 грудня 2014-го, трансляцію другого сезону розпочалася 4 квітня 2015 р. Ufotable також працює над створенням іншого аніме-фільму світу Fate/stay night, який вийде 2015 року.

Серія ранобе під назвою Fate/Zero, пріквел Fate/stay night, випускалася у 2006—2007 рр. Також вийшли три гри: Fate/unlimited codes для аркад і PlayStation 2, Fate/tiger colosseum і його сіквел Fate/tiger colosseum Upper для PSP. Рольова гра Fate/Extra для PSP вийшла 22 липня 2010 р., сіквел Fate/Extra CCC — 28 березня 2013 р.

В оригінальній грі присутні 3 сценарії: «Fate» (укр. Доля), «Unlimited Blade Works» (укр. Безмежний світ мечів) та «Heaven's Feel» (укр. Дотик небес). Сюжет манґи фокусується переважно на сценарії «Unlimited Blade Works». Однойменний фільм 2010 р., як і аніме 2014 р. використовують сюжетну основу другого сценарію візуальної новели Fate/stay night, в той час як аніме-серіал 2006 р. від Studio Deen змішував мотиви трьох сюжетних ліній.

Сюжет[ред. | ред. код]

Учень старшої школи, Емія Шіро, стає випадковим учасником так званої «війни Святого Грааля», що час від часу проходить в японському місті Фуюкі. Це боротьба сімох магів за володіння легендарним артефактом — Святим Граалем, який виконає будь-яке бажання переможця і, таким чином, змінить його долю. Кожен маг на початку своєї участі у війні викликає слугу — одну з великих героїчних душ минулого або майбутнього, яка буде битися на стороні свого господаря. Є сім слуг, всі вони належать до різних бойових класів: мечник (Сейбер), стрілець (Арчер), списник (Лансер), вершник (Райдер), берсеркер, вбивця (Ассасін) та маг (Кастер). Битва ведеться до тих пір, поки не залишиться одна пара — майстер та його слуга. Емія Шіро проти власної волі викликає мечницю — слугу, що поставила собі за мету дістатися до Грааля за будь-яку ціну. Проте, він не бажає брати участі у цій війні, оскільки в минулій втратив усіх своїх рідних. Емії починає допомагати Тосака Рін — сильний маг, яка вчиться в тій же школі, що і Шіро. Але правила війни Святого Грааля такі, що рано чи пізно їм належить битися між собою, а найімовірніший результат програшу — смерть.

Персонажі[ред. | ред. код]

Головні герої[ред. | ред. код]

Емія Шіро

Емія Шіро (яп. 衛宮 士郎) — учень другого класу старшої школи міста Фуюкі. Втратив своїх батьків в минулій війні Святого Грааля 10 років тому. Його прийомний батько — Емія Кіріцугу — був магом і брав участь у війні як майстер. Він став для юного Шіро прикладом для наслідування, оскільки прагнув допомагати всім людям, використовуючи свої здібності. При цьому Кіріцугу не зважився навчити Шіро яким-небудь чарам. Після смерті прийомного батька, за Шіро почала наглядати Фуджімура Тайга — внучка старого друга Кіріцугу та вчителька в школі.

Ставши учасником чергової війни за Святий Грааль, Емія Шіро не бажає ні з ким битися, але дізнається, що та катастрофа, через яку загинули всі його близькі, — це породження Грааля. Якщо цей артефакт потрапить до рук божевільного — ця катастрофа може повторитися знову. Емія Шіро володіє рідкісною для мага здатністю — «трейсингом» (від англ. To trace — «знімати копію») — копіюванням і створенням об'єктів і речей. Він здатний створювати точні копії будь-якої зброї і будь-яких артефактів, які йому доводилося побачити. Він здатний скопіювати речі навіть якщо енергія, потрібна для копіювання їх властивостей, перевищує його повний запас мани.

Слуга: Сейбер

Сейю: Сугіяма Норіакі

Тосака Рін

Тосака Рін (яп. 遠坂 凛) — дівчина з паралельного класу Шіро. Представниця династії магів, які брали участь в кожній війні, починаючи з найпершої. Маги династії Тосака відвіку накопичують магічну енергію в коштовних каменях, які, після заповнення до межі, можуть служити резервними джерелами магічної сили. Рін рішуче налаштована на участь у війні і готується призвати Сейбер, але помилково викликає замість неї Арчера, що плутає всі її плани. Спершу, зустрівши Шіро, бачить в ньому ворога, але з часом, стає його надійним союзником і другом. Дизайном та характером персонаж дуже нагадує Аску з Євангеліону.

Слуга: Арчер

Сейю: Уеда Кана

Мато Сакура

Мато Сакура (яп. 間桐 桜) — близька подруга Шіро, що піклувалася про нього ще коли той постраждав в катастрофі 10 років тому і яка допомагає йому з цього дня. Її предки (династія Макірі) були сильними магами, але з часом їх рід втратив талант до чар, тож магічні навички Сакури невеликі. Дуже любить Шіро, але боїться йому в цьому признатися.

Сакура стала жертвою жорстоких магічних експериментів свого діда, Мато Зокена. Через них вона втрачає контроль над собою і отримує інші здібності, відмінні від можливостей звичайних магів: управління тінями, математичними закономірностями речей, примарною суттю і так далі. Зловживання цими навичками може привести її до божевілля і втрати контролю над собою. Рін Тосака та Мато Сакура — рідні сестри, розлучені в дитинстві.

Сейю: Сітая Норіко

Іліясвіль фон Айнсберн

Іліясвіль фон Айнсберн (яп. イリヤスフィール・フォン・アインツベルン) або Ілія — маленька дівчинка, що бере участь у війні від імені сімейства Айнсберн, — того самого, представники якого і стали ініціаторами проведень воєн Святого Грааля. Живе в лісовому замку Айнсберн, в якому представники сім'ї живуть під час воєн. Дуже сильний маг. Ілія зуміла викликати Берсеркера — найсильнішого фізично слугу і з легкістю ним управляє, конвертуючи свої магічні сили в енергію для своєї слуги. Ілія, по суті, живе втілення Святого Грааля.

Любить приставати до Шіро і називати його «братиком». Спершу виступає як головний супротивник Шіро та Рін. За Ілією під час воєн стежать її служниці та охоронці: Лейсрітт і Селла.

Слуга: Берсеркер

Сейю: Кадовакі Май

Слуги[ред. | ред. код]

Кожна слуга належить до одного з 7 класів (мечник, стрілець, списник, вершник, берсеркер, вбивця та маг). Клас слузі видається відповідно до його небесного фантазму — унікальної, властивої тільки цьому слузі здібності, яка відіграє роль його найсильнішої зброї та «фірмового» удару. Кожен слуга зацікавлений в отриманні Грааля не менше свого господаря, оскільки виконання бажання чекає не тільки майстра, але і слугу. У кожного майстра (неважливо, у справжнього або тимчасового) є на руці візерунок з трьох смуг (який саме залежить від класу слуги). Це — командні заклинання. Коли майстер використовує командне закляття, слуга виконає наказ, незалежно від того, чи хоче він цього чи ні, при цьому одна зі смуг візерунку щезає. Командне закляття можна застосовувати тричі — поки не зникне остання смужка, в цьому випадку людина перестає бути майстром та програє війну.

Сейбер

Сейбер (яп. セイバー) — Слуга Емії Шіро. Вважає отримання Святого Грааля своєю головною метою та обов'язком. Здається холоднокровною і надміру серйозною, хоча і їй властиві людські почуття, що вона ретельно приховує. Була покликана Емією Кіріцугою в минулій, четвертій війні, але програла останній поєдинок із слугою класу стрілець. Справжнє ім'я — Артурія. Сейбер вважає, що звання короля Англії гідна інша людина, менш кровожерна і черства, ніж вона сама. З цією метою вона і бере участь в битві. Основна зброя — невидимий меч — Екскалібур — легендарний Меч Обіцяної Нагороди. Разом із Золотими Піхвами, загубленими Артурією в своєму минулому житті, які роблять власника невразливим для будь-яких атак та для будь-якої магії, утворює її найсильніший Небесний Фантазм, — «Авалон — Та Далека Утопія».

Клас «Сейбер» («Мечник») видається тільки героям, що майстрово володіють мечем. Як правило, це найкращі воїни, тому клас «Мечник» вважається найсильнішим. Один з трьох «лицарських» класів, що володіють імунітетом до сильної магії.

Сейю: Кавасумі Аяко

Арчер

Арчер (яп. アーチャー) — таємничий слуга Тосаки Рін. Стверджує, що не пам'ятає свого справжнього імені. Насправді він — слуга з майбутнього, Емія Шіро. Через декілька років після закінчення п'ятої війни святого Грааля, Шіро вирішує стати слугою, в обмін на порятунок людей від катастрофи. Проте, перший же майстер Емії використовує командне заклинання і наказує тому вбивати людей для підвищення власних сил. Пригадавши слова свого приймального батька «Порятунок одного означає загибель іншого», він розчаровується в своїх ідеалах і хоче бути покликаний в п'яту війну як слуга, щоб убити колишнього самого себе. Оскільки Арчер — це той же Емія Шіро, він володіє тими ж здібностями, причому значно покращеними. Зокрема, він може створювати замість звичайних копій зброї багато разів посилені, але розраховані на один-єдиний удар. Крім того, він майстерно володіє заклинанням «Дзеркала Душі» — Unlimited Blade Works. UBW — це замкнутий простір, в якому навички Арчера поліпшуються, дозволяючі створювати копії артефактів, за потужністю майже такі ж сильні, як і оригінали. Власних же Небесних Фантазмів у нього немає, тільки ті, які він бачив на озброєнні у інших слуг.

Клас «Арчер» («Стрілець») зовсім необов'язково видається воїнам-стрільцям. Головна умова для отримання цього класу — уміння битися в дальньому бою. Слуги цього класу володіють дуже гострим зором; також, «Стрілець» є «лицарським» класом, які мають захист від сильної магії.

Сейю: Сувабе Дзюн'іті

Лансер

Лансер (яп. ランサー) — перший супротивник Арчера та Сейбер, перша слуга, з якою зіткнувся Шіро. Цінує красиві сутички, за великим рахунком бере участь у війні тільки задля перевірки власної майстерності. Його справжній майстер нікому невідомий — він був убитий вже на четвертий день війни, і Лансер став слугою Котоміне Кірея — священика місцевої церкви Фуюкі. Справжнє ім'я Лансера — Кухулін, герой кельтських міфів. Зброя — проклятий спис Ґа Бульга, що спершу ранить супротивника, а лише потім завдає удару. Два його Небесних Фантазма орієнтовані саме на його використання. «Наскрізь пронизуючий Ґа Бульга» пробиває наскрізь одного супротивника, автоматично направивши удар точно в серце супротивника, а «Наскрізь пробиваючий Ґа Бульга» здатний пронизати одного за іншим відразу декількох супротивників.

Клас «Лансер» («Списник») вважається найспритнішим з усіх. Головне для воїна-списника — уміло тримати дистанцію в ближньому бою, щоб вільно орудувати списом. Третій з «лицарських» класів.

Сейю: Нобутосі Канна

Райдер

Райдер (яп. ライダー) — слуга, покликана Мато Сакурою, але потрапила під управління до її брата, Мато Сіндзі. Райдер скритна, мовчазна та обережна слуга, ненавидить свого тимчасового майстра, але відчуває симпатію до Сакури і прагне допомогти їй, коли це тільки можливо. Оскільки Мато Сіндзі не є магом, він не здатний забезпечувати Райдер маною і підтримувати її в бою, а самі її навички погіршені, тому їй доводиться нападати на людей, поглинаючи їх енергію. Як зброю вона використовує два леза зв'язані ланцюгом які можуть ставати невидимими. Справжнє ім'я Райдер — Медуза Горгона, вона здатна паралізувати супротивників самим поглядом. Оскільки це уміння неконтрольоване, Райдер постійно носить пов'язку на очах. В арсеналі Райдер — найпотужніші Небесні Фантазми після Екскалібура й Авалона Сейбер. «Андромеда: Кривавий Форт» — це енергетичне поле, що висмоктує енергію зі всіх істот, що потрапляють в нього. Головний і найсильніший Фантазм — «Беллерофонт — Покірливість Рицарства» — виклик міфічного крилатого коня, Пегаса, з крові Райдер, а потім його багатократне посилення і прискорення.

Клас «Райдер» («Вершник») — один з сильніших, але до «лицарських» не відноситься, тому слузі цього класу важко битися з магами. Цей клас також дає можливість Слузі використовувати будь-які засоби пересування, зокрема сучасні.

Сейю: Асакава Ю

Берсеркер

Берсеркер (яп. バーサーカー) — слуга Ілії. Справжнє ім'я — Геракл — знаменитий герой грецької міфології. Його колосальні фізична сила і витривалість підкріплюються Небесним Фантазмом «Божа Рука», який дає Берсеркеру додаткові 12 життів — по одній за кожен подвиг, здійснений ним протягом життя. Також цей Фантазм дає слузі захист від будь-яких пошкоджень низького і середнього рангу і імунітет до слабкої магії. Слуги класу «берсеркер» зазвичай дикі і некеровані, проте Геракл беззаперечно підкоряється своїй маленькій господині і у всьому слухається її. Клас «Берсеркер» — це збільшення сили, але втрата розуму. Слуга, якому привласнений цей клас, не може використовувати свої навички і повністю втрачає розум в битві; він навіть може убити свого Майстра, якщо той недостатньо сильний для контролю «Берсеркера». Проте, платою за це є значне посилення всіх характеристик Слуги, що робить його дуже небезпечним супротивником. Геракл за життя відмінно володів луком, і міг би бути віднесений до класу «Арчер», але потрапивши в клас «Берсеркер», вже не може використовувати лук, і тому як зброя використовує кам'яний меч.

Сейю: Сайдзен Тадахіса


Кастер (яп. キャスター) — слуга, що вбила свого мастера відразу після виклику, оскільки сама вона є сильним магом і підживлення маною їй не потрібне. Відразу після цього, вона сховалася в храмі Рюудоджі і об'єдналася з Кудзукі Сойчіру (вчителем школи Фуюкі, в якій вчиться Шіро), ставши його слугою. Вона планувала призвати Грааль штучним шляхом, використовуючи тіло сильного мага і всіх жителів міста. Закохана в Кудзукі. Справжнє ім'я Кастер — Медея. Небесний Фантазм — ніж Рул Брейкер — «Порушувач Правил». Випадковим чином руйнує зв'язок слуги з майстром, забороняє застосування будь-яких здібностей, або поглинає всю ману, передаючи її Кастер.

«Кастер» («Заклинатель») — клас, що видається суто сильним магам далекого минулого. На відміну від сучасних магів, Слуги класу «Заклинатель» пам'ятають стародавню, дуже могутню магію, значно сильнішу ніж сучасну. Оскільки їх єдине уміння — магія, Слуги цього класу повинні уникати відкритих сутичок, особливо з «лицарскими» класами.

Сейю: Ацуко Танака

Ассасін

Ассасін (яп. アサシン) — покликаний не людиною-магом, а іншим слугою — Кастером. Через це він обмежений в переміщеннях (не може вийти за межі храму Рюудоджі) та в бойових можливостях (дуже мала кількість мани пішла на його виклик). В цілому, він не займає у війні позиції слуги і служить суто як сторож, що охороняє вхід в храм. Справжнє ім'я — Сасакі Коджіро — легендарний японський майстер меча, за все своє життя, що програв лише в одному поєдинку з Міямото Мусасі. При цьому сам він називає себе ніколи не існуючим героєм стародавніх оповідей, вигаданою особою. Відповідно, ніякого мотиву в участі у війні, у нього немає. Ассасін не має небесних фантазмів, але це легко компенсується однією з його власних здібностей — Цубаме Гаєші — одночасний удар відразу в трьох площинах, що виконується з величезною швидкістю.

Клас «Ассасін» («Тихий вбивця») видається героям, які настільки добре володіють зброєю, що бій з ними, як правило, закінчується смертю супротивника. Основна особливість цього класу — це уміння слуги приховувати свою присутність, і несподіваною атакою вирішувати результат битви в свою користь. Слузі класу «Ассасін» не потрібно мати високих бойових характеристик або Небесні Фантазми, головне — чудово володіти своєю зброєю. Слуги цього класу вміють оцінювати супротивника і його зброю, і з надлюдською проникливістю знаходять прийом на будь-яку техніку битви.

Сейю: Мікі Сін'ітіро

Гільгамеш

Гільгамеш (яп. ギルガメッシュ) — проклятий слуга з минулої, четвертої, війни Святого Грааля, клас — «Арчер». У минулому — правитель стародавнього Урука. Зарозуміла і загадкова людина, головне бажання якого у війні — дістати Сейбер і зробити її власною слугою. Гільгамеш — унікальний слуга. В кінці минулої війни, він був поглинен Граалем і це уможливело його постійне перебування в нашому світі, але спотворило його розум та світогляд. Тепер Гільгамеш — один з найсильніших учасників війни та принципово обходиться без майстра. Ключовий Небесний Фантазм, без якого неможливе застосування яких-небудь інших — це «Брами Вавилона — Скарбниця Короля». По суті, це замкнутий простір, в якому лежить безліч зброї, що належала різним героям в різні часи. Зокрема, в скарбниці знаходиться улюблений меч Гільгамеша, званий ним Єа, який насправді не має імені. Цей стародавній меч використовується Гільгамешем для наймогутнішого Небесного Фантазма зі всіх — Енума Еліш (Enuma Elis — «Коли вгорі», частина назви стародавнього вавилонського епосу).

Сейю: Секі Томокадзу

Адаптації[ред. | ред. код]

Манґа[ред. | ред. код]

Докладніше: Fate/kaleid liner Prisma Illya

Манга Fate/stay night, ілюстрована Датто Нісівакі, виходила з лютого 2006 р. по грудень 2012-го у видавництві Kadokawa Shoten у манга-журналі Shōnen Ace. Це адаптація візуального роману Fate/stay night, манга фокусується на сценарії гри Fate, але містить елементи з інших сценаріїв — Unlimited Blade Works і Heaven's Feel. Манга ліцензована для англомовного релізу в Північній Америці Tokyopop у 2007 р.[1] Двадцять томів танкобонів вийшли в Японії в період між 26 травня 2006-го і 26 листопада 2012 р.

Аніме[ред. | ред. код]

24-серійний аніме серіал «Fate/Stay Night» транслювався з 6 січня 2006 по 16 червня 2006 року. Серіал був створений аніме-студією «Studio Deen», в роботі над ним також брав участь холдинг «Fate Project», куди входять такі кампанії, як «Geneon Entertainment», «TBS», «CREi», «Type-Moon» та «Frontier Works Inc».

У 2007 році відбулася міжнародна прем'єра серіалу на телеканалі «Animax», на цьому ж каналі в червні 2007 року відбулася прем'єра англомовної версії сералу в Південній Азії, Південній Кореї, Гонг Конзі та інших регіонах.[2][3] Geneon Entertainment ліцензувало аніме для показу В Північній Америці.

Список серій аніме[ред. | ред. код]

Японська назва Англійська назва Українська назва Дата виходу
1 始まりの日 The Day It Began Перший день 6 січня 2006
2 運命の夜 The Fated Night Ніч долі 13 січня 2006
3 開幕 The Curtain Rises Підводячи завісу 20 січня 2006
4 最強の敵 The Strongest Enemy Найсильніший ворог 27 січня 2006
5 魔術師二人<前編> Two Magicians (Part one) Два мага (Частина перша) 3 лютого 2006
6 魔術師二人<後編> Two Magicians (Part two) Два мага (Частина друга) 10 лютого 2006
7 蠢動 Anticipatory Squirms Метушня 17 лютого 2006
8 不協の旋律 Melody of Dissonance Мелодія дисонансу 24 лютого 2006
9 月下流麗 Elegance Under the Moon Силуети в місячному сяйві 3 березня 2006
10 穏やかな幕間 A Calm Interlude Тиха інтерлюдія 10 березня 2006
11 鮮血神殿(ブラッドフォート・アンドロメダ) Fresh Blood Shrine Вівтар свіжій крові (Кривавий форт Андромеда) 17 березня 2006
12 空を裂く Tear the Sky Розірвати небо 24 березня 2006
13 冬の城 The Winter Castle Зимовий замок 31 березня 2006
14 理想の果て Beyond the Ideal Межа ідеалів 7 квітня 2006
15 十二の試練 The Twelve Ordeals Дванадцять подвигів 14 квітня 2006
16 約束された勝利の剣 The Sword of Promised Victory Меч обіцяної перемоги 21 квітня 2006
17 魔女の烙印 Branded as a Witch Клеймо відьми 28 квітня 2006
18 決戦 A Decisive Battle Вирішальна битва 5 травня 2006
19 黄金の王 The Golden King Золотий Король 12 травня 2006
20 遠い夢跡 Distant Traces of Dreams Сліди далеких мрій 19 травня 2006
21 天地乖離す開闢の星 The Genesis Star That Sunders Heaven and Earth Зірка творення, що розділяє землю та небо 26 травня 2006
22 願いの果て Result of a Wish Результат бажання 2 червня 2006
23 聖杯 Holy Grail Святий Грааль 9 червня 2006
24 全て遠き理想郷 The Ever Distant Utopia Вічно далека Утопія 16 червня 2006

Фільм[ред. | ред. код]

Аніме-фільм на основі сюжетної лінії Unlimited Blade Works візуального роману вийшов в японських кінотеатрах 23 січня 2010 р., продюсер — Studio Deen. Команда, що працювала над оригінальним серіалом, в тому числі директор Юдзі Ямагучі, повернулися до роботи над фільмом, причому більшість сейю повторили свої ролі. Sentai Filmworks ліцензувало фільм Unlimited Blade Works film, реліз на DVD і Blu-ray плюс англомовне дублювання виконала Bang Zoom! Entertainment. Касові збори склали 37 699 500 ієн в японському прокаті.

Ранобе[ред. | ред. код]

Докладніше: Fate/Zero та Fate/Apocrypha

22 листопада 2006 р. Type-Moon анонсувала нове відгалуження франшизи Fate/stay night, названу Fate/Zero.[4] Fate/Zero — пріквел Fate/stay night, сюжет якого обертається навколо подій Четвертої війни за Святий Грааль, і як остання вплинула на П'яту війну. На відміну від Fate/Stay Night, Fate/Zero являє собою серію ранобе замість візуального роману, і оповідає у вигляді від третього лиця, яке стежить за діями кількох персонажів. Серія є продуктом співробітництва між Type-Moon і колег-розробників Nitroplus. Перший том вийшов 29 грудня 2006 р., другий — 31 березня 2007-го, третій том — 27 липня 2007, Четвертий і останній — 29 грудня 2007 разом із Fate/Zero Original Image Soundtrack «Return to Zero». Ранобе Fate/Apocrypha вийшов 29 грудня 2012-го.

Відеоігри[ред. | ред. код]

У 2007 р. Fate/tiger colosseum, a 3D файтинг гра, заснована на Fate/stay night, вийшла для PlayStation Portable, виробники — Capcom і Cavia у кооперації з TYPE MOON. Персонажі всі створені у супердеформованому стилі. Сиквел, Fate/tiger colosseum Upper, вийшов 28 серпня 2008.

Інший файтинг на основі франшизи під назвою «Fate/unlimited codes» дебютував в 2008 р. на шоу Amusement Machine Operators Union (AOU) в Японії. Вона розроблена Capcom в поєднанні з Cavia і Eighting. Гра вийшла як аркада і мала ексклюзивний випуск для PlayStation 2 18 грудня 2008 р. Попередня версія була також доступна, що передбачала обмежений тираж фігуру Сейбер Лілі. Capcom також випустив версію PlayStation Portable під назвою Fate/unlimited codes Portable 18 червня 2009 р. Цифрова версія завантаження гри вийшла в Північній Америці 3 вересня 2009 р., в Європі — 10 вересня 2009-го.

Музика[ред. | ред. код]

Назва Композитор Аранжування Голос Дата релізу сингла Тип
«Disillusion» (епізоди 1-14)[5] NUMBER201 Каваі Кенжі Таінака Сачі 22 лютого 2006 Відкриваюча тема
«Kirameku Namida wa Hoshi ni» (яп. きらめく涙は星に) (епізоди 15-23)[6] KATE Томоджі Согава, NUMBER201 Таінака Сачі 31 травня 2006 Відкриваюча тема
«Anata ga Ita Mori» (яп. あなたがいた森) (епізоди 1-13,15-23)[7] Jyukai 15 березня 2006 Закриваюча тема
«Hikari» (яп. ヒカリ) (епізод 14) Jyukai Закриваюча тема
«Kimi to no Ashita» (яп. 君との明日) (епізод 24)[8] Таінака Сачі Такахіро Канеко Таінака Сачі 7 лютого 2007 Закриваюча тема

Критика[ред. | ред. код]

Після випуску 30 січня 2004 р. гра Fate/stay night швидко стала одним з найпопулярніших візуальних романів в історії, забезпечивши собі звання «найбільш продаваного візуального роману» у 2004 р. серед дорослих ігор роздрібної торгівлі Getchu.com.[9] Читачі Dengeki G's Magazine помістили гру на друге місце у списку «найцікавіших бісьодзо ігор» в серпні 2007 р.[10]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Tokyopop to Publish More Manga Adaptations. Архів оригіналу за 4 червня 2019. Процитовано 2 квітня 2013.
  2. http://express.animax-asia.com/cp.aspx?p=WiYC1UmQWX8k1Ks9kncVdi7XIeyW2/P8yKKUgNzDZL8ybzT57tdq2A[недоступне посилання з лютого 2019]
  3. Архівована копія. Архів оригіналу за 14 червня 2007. Процитовано 13 квітня 2008.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  4. Fate/Zero Announced. Архів оригіналу за 6 березня 2014. Процитовано 2 квітня 2013.
  5. Архівована копія. Архів оригіналу за 29 вересня 2007. Процитовано 13 квітня 2008.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  6. Архівована копія. Архів оригіналу за 29 вересня 2007. Процитовано 13 квітня 2008.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  7. Архівована копія. Архів оригіналу за 29 вересня 2007. Процитовано 13 квітня 2008.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  8. Архівована копія. Архів оригіналу за 9 січня 2016. Процитовано 13 квітня 2008.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  9. Getchu.com. PC visual novel sales rankings for 2004. Архів оригіналу за 20 серпня 2012. Процитовано 6 квітня 2015.
  10. 読者が選ぶ MY BEST ギャルゲーランキング" [Readers Choose My Best Galge Rankings. Dengeki G's Magazine]

Посилання[ред. | ред. код]