Möbelwagen

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Möbelwagen» в музеї в Зінсхаймі

Flakpanzer IV «Möbelwagen» (повна назва 3,7 cm FlaK auf Fahrgestell Panzerkampfwagen IV (Sf)) — німецька зенітна самохідна установка (ЗСУ) часів Другої світової війни на базі середнього танка PzKpfw IV. За відомчою системою позначення бронетехніки носила індекс Sd.Kfz. 161/3.

Свою назву «Möbelwagen» («меблевий фургон») отримала через зовнішню схожість в похідному положенні (з піднятими бронещитками гармати) з меблевим фургоном.

У 1943 сили Люфтва́ффе вже не могли забезпечити захист німецької армії від атак ворожих літаків. Відповідно, виникла потреба у мобільній зенітній артилерії. На початку року було вперше висловлено думку про необхідність створення мобільної артилерійської платформи на базі PzKpfw IV.

Прототип, озброєний зчетвереною 20 мм гарматою (Flakvierling) продемонстрували Гітлеру 7 грудня 1943 року[1]. Однак, одразу ж стало ясно, що вогневої сили цього зразка замало для боротьби з сучасними літаками. Надалі у цих ЗСУ використовувалась єдина гармата 3.7 cm Flak.

Перші установки були виготовлені у квітні 1944, а всього їх було створено близько 240[2] одиниць.

Möbelwagen створювались на основі шасі Panzer IV, які були підбиті на Східному фронті та повернені на завод для ремонту. Замість башти встановлювались бронеплити завтовшки 20 мм. Плити могли знаходитись у двох положеннях: горизонтальному — дозволяючи вести вогонь з гармати по цілям на землі, та напівприкритому — коли стріляти можна було лише вверх. В обох випадках команда була погано захищена.

ЗСУ непогано проявила себе у бою, але фактично це було тимчасове рішення. Згодом на заміну їй прийшли спеціально сконструйовані зенітні установки Ostwind та Wirbelwind.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 24 вересня 2015. Процитовано 9 грудня 2015.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Jentz, Thomas L. (2011). Panzer Tracts 23. Panzer Tracts. с. 50.