Pinus johannis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Помилка Lua у Модуль:Autotaxobox у рядку 157: attempt to index a nil value.
Pinus johannis
Біологічна класифікація редагувати
Вид:
P. johannis
Біноміальна назва
Pinus johannis
M.-F.Robert, 1978

Pinus johannis (сосна Йохана) — вид роду Сосна родини Соснових.

Таксономічні примітки[ред. | ред. код]

Справедливість цього таксона оскаржується Farjon and Styles (1997), котрі вважають його синонімом P. cembroides var. bicolor, але Perry (1991), Price et al. (1998), та M.P. Frankis (спілкування, 1998) розглядають його як дійсно вид. Ця точка зору підтримується також відкриттям, що це єдиний дводомний вид сосни (Flores-Rentería et al. 2013).

Середовище проживання[ред. | ред. код]

Родом з Північної Америки. Діапазон поширення простягається від південно-східної Аризони й південного заходу Нью-Мексико, США, на південь у Мексику. Живе на помірних і високих висотах, від 1600 до 3000 метрів, в прохолодному і сухому кліматі.

Опис[ред. | ред. код]

Це малого та середнього розміру дерево, часто чагарник, висотою 2–10 метрів і з діаметром стовбура до 50 см. Кора сіро-коричнева, тонка і лущиться на основи стовбура. Голки знаходяться в пучках по три і чотири, тонкі, довжиною 3–6 см, від темно-зелений до синьо-зеленого кольору зверху, низ сизо-білий. Шишки кулясті, 2–4 см завдовжки і 2–3 см шириною, коли закриті, зелені спочатку, дозріваючи (у 16–18 місяців) стають жовто-коричневими. Відкриті шишки 3–5 см шириною. Насіння 9–12 мм завдовжки, з рудиментарними 1–2 мм крилами. Деревина блідого жовтувато-коричневого кольору, використовується тільки для палива.

Використання[ред. | ред. код]

Їстівне насіння збирають у Мексиці в невеликій мірі. Біло-сизі внутрішні поверхні голок роблять цю сосну дуже привабливим невеликим деревом для парків і великих садів.

Посилання[ред. | ред. код]

Галерея[ред. | ред. код]