Pinus palustris

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Pinus palustris
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Голонасінні (Gymnosperms)
Відділ: Хвойні (Pinophyta)
Клас: Хвойні (Pinopsida)
Порядок: Соснові (Pinales)
Родина: Соснові (Pinaceae)
Рід: Сосна (Pinus)
Підрід: P. subg. Pinus
Секція: P. sect. Trifoliae
Підсекція: P. subsect. Australes
Вид:
P. palustris
Біноміальна назва
Pinus palustris
Miller, 1768

Pinus palustris (сосна болотяна[1]) — вид роду сосна родини соснових. Етимологія: грец. palūs — «болото».

Поширення[ред. | ред. код]

Поширення: США (Алабама, Флорида, Джорджія, Луїзіана, Міссісіпі, Північна Кароліна, Південна Кароліна, Техас, Вірджинія). Росте в основному на теплій помірній та субтропічній прибережній рівнині пд-сх. США, але поширюється на височини і передгір'я південних Аппалачів до приблизно 700 м над рівнем моря. Вимагає теплого і вологого клімату і вологий ґрунту. Здебільшого ґрунти піщані, кислі і бідні поживними речовинами. Цей вид сосни добре пристосований до пожеж через свою трав'яну стадію і швидко зростає з насіння. Система коренів різко прискорює ріст стовбура і піднімає дерево над руйнівним полум'ям.

Опис[ред. | ред. код]

Голки

Висота рослин досягає 24–37 метрів а діаметр на висоті грудей 61–76 сантиметрів. Кора товста, червонувато-коричнева, луската. Листя темно-зелене, голчасте, зібране в пучки по три, 20–45 см у довжину, зберігаються 2 роки. Чоловічі (пилкові) шишки пурпурові, 3–8 см завдовжки. Жіночі (насіннєві) шишки дозрівають приблизно за двадцять місяців з запилення; коли зрілі вони жовто-коричневого кольору, 15–25 см в довжину, і 5–7 см в ширину, відкриваючись сягають 12 см. Насіння світло-коричневе, помережане темнішим, 7–9 мм завдовжки, 25–40 мм з крилами.

Найбільші дерева: діаметром 93 см, висотою 34 м, крона 15 м, розташоване в окрузі Ковінгтон, діаметром 74 см, висотою 41 м, крона 12 м, розташоване у окрузі Вілкінсон. Вік найстаріших відомих дерев 460 років.

Використання[ред. | ред. код]

Деревина використовується для виробництва фанери, целюлози і деревних гранул. Використовується як балки, опори, шпали в будівництві різноманітних споруд.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Експлуатація для дерев'яних і військово-морських магазинів і перетворення в сільськогосподарські угіддя та пасовища є загрозами. Цей вид зустрічається в кількох охоронних територіях.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українська назва є транскрибуванням та/або перекладом латинської назви авторами статті і в авторитетних україномовних джерелах не знайдена.

Посилання[ред. | ред. код]