Pinus elliottii

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Pinus elliottii
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Голонасінні (Gymnosperms)
Відділ: Хвойні (Pinophyta)
Клас: Хвойні (Pinopsida)
Порядок: Соснові (Pinales)
Родина: Соснові (Pinaceae)
Рід: Сосна (Pinus)
Підрід: P. subg. Pinus
Секція: P. sect. Trifoliae
Підсекція: P. subsect. Australes
Вид:
P. elliottii
Біноміальна назва
Pinus elliottii
Engelmann, 1880

Pinus elliottii (Сосна Еліота) — вид роду сосна родини соснових.

Цей вид, названий на честь ботаніка Стівен Еліота (англ. Stephen Elliott, 1771-1830).

Поширення, екологія[ред. | ред. код]

Країни поширення: США (Алабама, Флорида, Джорджія, Луїзіана, Міссісіпі, Південна Кароліна). Ця субтропічна сосна росте в теплому і вологому кліматі при низьких висотах. Найбільша кількість опадів влітку, опадів 1270 мм на рік; зима м'яка, тепла і суха. Хоча мороз відбуваються, особливо в ясні ночі. Вид процвітає особливо в водно-болотних угіддях.

Опис[ред. | ред. код]

Щільність деревини: 0.54 гр/см3. Росте як вічнозелене дерево до 30 м заввишки. Стовбур прямий або кручений до 0,8 м діаметром. Гілки розташовані горизонтально, утворюючи широку, куполоподібну, відкриту крону. Кора оранжево-фіолетово-коричневого кольору, у великих нерівних, прямокутних з тонкими лусками пластин. Гілки оранжево-коричневі, в старості темно- коричневі, грубо-лускаті. Голки по 2 або 3 в пучку, зберігаються протягом 2 років, розміром 15-20 (23) см х 1,2-1,5 мм, прямі, злегка деформовані, гнучкі від жовтого до синьо-зеленого кольору. Пилкові шишки циліндричні, 30-40 мм довжиною, пурпурові. Насіннєві шишки симетричні, списо-яйцеподібні до відкриття, яйцеподібні або яйцеподібно-циліндричні, коли відкриті, (7 -) 9-18 (-20) см довжиною, світло-шоколадно-коричневі, на стеблах до 3 см. Насіння еліптичне, темно-коричневе 6-7 мм тіло; крило до 20 мм. 2n=24.

Використання[ред. | ред. код]

Вид є основним постачальником смол, які використовуються для щоб зробити човни водонепроникним. Цей вид частіше висаджують на плантаціях і є основним постачальником деревини і целюлози. Культивується поза природним ареалом і в Сполучених Штатах, і в субтропічних і помірно теплих областях інших країнах.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Вид присутній в кількох охоронних територіях.

Посилання[ред. | ред. код]

Галерея[ред. | ред. код]